První domácí prohru zavinily přesilovky

Martin Gahler | 05.10.2005 | |

První domácí prohru zavinily přesilovky

Kadaň chtěla po ztrátě bodů v Chomutově opět plně bodovat. Jenže tentokrát zbyly Severočechům jen oči pro pláč. Kadaň sice rozehrála utkání proti Olomouci bojovně a už v první třetině se ujala vedení. Jenže hosté po inkasovaném gólu důsledně bránili a nakonec před sirénou ještě vyrovnali. Ve druhé třetině si domácí mysleli, že přišla jejich velká šance. Ovšem hattrick se opět nekonal, místo vedení dostala Kadaň ve dvou přesilovkách pořádnou školu. Olomouc se ukázala jako nevypočitatelný soupeř a i ve čtyřech hráčích dokázala téměř nemožné. Kadaň pak sice ještě chytila druhý dech a náskok Moravanů stáhla, přesto Severočeši doma poprvé prohráli. Ve strhujícím závěru už nedokázali nalézt střelecké štěstí a i přes bezpočet šancí pro ně zůstalo červené světlo zhasnuté.

 
11.kolo, středa 5.10.2005
Sportovní klub Kadaň - HC Olomouc  2:3  (1:1, 0:2, 1:0)
Branky a nahrávky: 11.Tvrdek (Kajer, Oliverius), 51.Vobořil (Oliverius) - 17.Ministr (Slaniňák), 26.Vlček, 38.Karný (Faltýnek). Rozhodčí: Zubzanda - Fiala, Havelec. Vyloučení: 2:5. Využití: 0:0. V oslabení: 0:2. Diváci: 750. Střely na branku: 32:26. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 2:3.
Sportovní klub Kadaň: Hubl - Meňhart, Vobořil, Hlubuček, Plaček, Zajíček, Hlavatý, Čuj, Lašek, Tvrdek, Oliverius, Kajer, Žák, Riečičar, Postl, Zika, Derfler, Hahn, Hubínek, Tauš, Švejda.
HC Olomouc: Žigárdy - Kříž, Šafařík, Varakas, Světlík, Vlček, Bartoň, Faltýnek, Šmach, Smejkal, Ministr, Bouz, Metlička, Najdek, Slaniňák, Vaškovič, Karný, Hradecký, Žajgla, Kreuzman, Šímo.

Komentář k zápasu

První třetina: Trestná lavice obrostla mechem, hrálo se téměř bez vyloučení

Trenér domácích Ladislav Kubát postavil na úvodní buly první útok Tvrdek - Oliverius - Kajer. Olomouc nasadila smíšenou trojici Smejkal - Ministr - Slaniňák. Kupodivu jako první na bránu olomoucké jedničky Žigárdyho vypálil kadaňský obránce Milan Vobořil. Moravané brzy odkryli karty, s kterými přijeli hrát. Jedním z trumfů byla jistě důsledná osobní obrana a nemilosrdná hra ve vlastním pásmu. Olomouc se však ukázala i střelecky. Domácí gólman Jarda Hübl musel hned zkraje utkání zachraňovat vypjatou situaci, kdy si proti němu vyjel olomoucký forvard Martin Bouz a Petr Žajgla následovaní pouze jedním kadaňským bekem. Jejich skvělá kombinace ztroskotala až v lapačce. Na ledě bylo sice jen deset hráčů, ale přihlížjící divák měl dojem, že Olomouc nenechává nikde ani skulinu volného místa. Severočeši se museli chvílemi cítit jako sardinky v konzervě.

Po osmi minutách hry byli domácí notně podráždění a zkoumali, kde má moravská hráz svou slabinu. Kadaň tak vyčkávala schovaná s pukem za Hüblovo svatyní. Jediný odvážlivec, který si dovolil vystrčit růžky, byl v 10. minutě Kamil Tvrdek. Domácí útočník se vyloupl před Žigárdym a snažil se protlačit touš mezi betonem a tyčkou. Marně. Zřejmě podle sloganu, že opakování je matka moudrosti, postavil se Tvrdek na stejné místo do kruhu a vyčkával. A šance přišla ani ne o minutu později. Michal Oliverius hladce prostrčil puk za brankou stojícímu Kajerovi a ten popostrčil přihrávku až ke Kamilu Tvrdkovi. Karlovarský odchovanec se tentokrát nemýlil a zavěsil kotouč mezi betonem bezmocného Žigárdyho a svou již předem vyhlédnutou levou tyčí. Severočeši se ujali vedení 1:0.

V dresu hostí se předvedl i bývalý Kadaňák Jarda Kreuzman. Od modré čáry vyslal na Hübla parádní dělovku. Za zmínku ještě stojí akce olomouckého útočníka Lubomíra Vaškoviče. V 16. minutě si asi musel rvát vlasy, když ani napočtvrté při dorážce nepřekonal domácího brankáře, který v rozkleku vytvořil nepropustnou hráz. Jenže o pár vteřin se dosud bezvadná přehrada prolomila a hosté vyrovnali 1:1. Milan Ministr po individuální akci zakončil své tažení příklepem pod horní tyčku. Hráči tak odcházeli do kabin za nerozhodného stavu.

Druhá třetina: Domácí dostali ve vlastní přesilovce pořádnou nakládačku

Na začátku druhé třetiny dostali Severočeši výhodu přesilové hry. Jen co za Jiřím Hradeckým na trestné lavici zaklapla vrátka, Kadaň vyjela do ofenzívy. Jenže domácí si zapomněli hlídat záda. Tahle osudová chyba je ve 26. minutě stála vedení. Olomoucký bek Tomáš Vlček si našlápl do kruhu a Hübl z jeho střely ucítil pouze vítr pod vyrážečkou, kterak mu kotouč proklouzl za záda. Hosté se ujali vedení 1:2. Kadaň promarnila přesilovku, ale ostuda domácích hráčů měla ještě pokračovat. O změnu nepříznivého stavu se následně pokusil Milan Hahn, jeho jízdu brankovištěm zastavil až vynikající Žigárdy. Olomouc působila na hráče i na diváky jako ďábel, byla všude a nikde a nejvíc si hosté vychutnávali baterii střel od modré čáry.

Ve 34. minutě hlavní rozhodčí potrestal za podražení moravskou posilu z Finska Villeho Varaka. Po minutě Olomouc zapomněla, že hraje oslabení - na ledě se objevilo příliš mnoho hráčů. Jenže přesilovka domácích byla v tomto zápase asi prokletá. Kadaň ani v přečíslení pět na tři neohrozila olomouckou svatyni. A pak přišla 38. minuta a s ní akce jako z učebnice pro hokejové školy. Daniel Faltýnek si našel cestu mezi domácími obránci a poslal puk před kadaňskou svatyni přímo do brankoviště. Do volného puku se jen lehce opřel Tomáš Karný a pak už jen celá hala se zatajeným dechem sledovala, co kotouč udělá. Párkrát se převalil okolo Hüblova betonu, poskočil si a po brusli se svezl za brankovou čáru. Na olomoucké střídačce zavládla radost. Hosté odskočili na 1:3.

Třetí třetina: Kadaň poprvé pustila dobře rozehraný domácí zápas

Jestli měli Severočeši v poslední dvacetiminutovce nějaký problém, dal by se pojmenovat stručně – olomoucká obrana a perfektní výkon gólmana Žigárdyho. Ve 47. minutě si tuto teorii ověřil Petr Derfler. Jeho střela skončila pevně v olomoucké lapačce. A pokud něco trápilo hosty, pak tvrdohlavost a nekoordinovanost s jakou se Kadaň pouštěla do nové a nové akce. Čest bezmocnému domácímu útoku zachránil až v 51. minutě obránce Milan Vobořil. Vobořil dostal přihrávku od Michala Oliveria a protože stál přímo kolmo k Žigárdymu, zabořil puk do branky se stejnou vervou jako Ukrajinec lopatu do písku. Severočeši snížili na 2:3 a v posledních minutách se v euforii snažili dohnat ztracený čas. Jiří Švejda se protlačil vpřed a v přesilovce dvou na jednoho na poslední chvíli předal puk volnému Martinu Postlovi. Jenže kadaňský forvard ve své razanci přešvihnul branku alespoň o metr. Minutu a půl před koncem zápasu zbytečně oplácel Kamil Tvrdek a hlavní sudí mu ukázal ven z ledu. Šance na remízu se smrskla skoro na nulu. Nakonec ani Michal Oliverius nedokázal vyhrát poslední rozhodující buly, které se vhazovalo v pásmu hostí. Kadaň tak nakonec musela sklonit hlavu před bojovnou Olomoucí.

Martin Gahler, Katka Hodková, Marek Mikeš

Ohlasy trenérů

Aleš Tomášek (HC Olomouc): V poslední době nám to celkem klape. Sice děláme stále zbytečné chyby, ale snažíme se je odstranit. Kadaň má velmi silnou první pětku, takže jsme se jí snažili pohlídat. Sice jsme od ní dvě branky nakonec inkasovali, ale naše brejky byly velmi úspěšné. Dařilo se nám proměňovat šance. Nezbývá mi, než poděkovat celému týmu za velmi důležité tři body.

Ladislav Kubát (SK Kadaň): Utkání jsme začali dobře. Podařilo se nám jít do vedení. Bohužel jsme neproměnili další dvě vyložené šance a po vyrovnání zbytečně znervózněli. Nehráli jsme s takovým nasazením jako v předchozích zápasech. Porazili jsme se dnes sami! Dostat dvě branky ve vlastní přesilové hře! Na závěr už to byla spíše křeč.

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM