Vítězná sestava se nemění

Martin Gahler, Katka Hodková | 20.11.2004 | |

Vítězná sestava se nemění

V sobotu večer na sebe plnou parou narazily ambice dvou klubů, které v posledním kole převálcovaly své soupeře shodným výsledkem 4:2. Havířov si poradil s Ostravou a Kadaň vyrvala tři body Českým Budějovicím. Jenže vítěz může být jen jeden a s poraženým se nikdo nemazlí. S tímto heslem naskočila do úvodní třetiny především Kadaň. Havířov pak již jen po zbytek utkání doháněl, co se dalo.

 
25.kolo, sobota 20.11.2004
Sportovní klub Kadaň - AZ Heimstaden Havířov  5:1  (2:0, 1:1, 2:0)
Branky: 7.Staněk (Stavenský, V.Polák), 8.Polanský (Jabrocký, Klaus), 32.Postl (Jabrocký, Stavenský), 44.Kajer (Tvrdek, Pech), 53.Staněk (Klaus, Kajer) – 31.Říha (Prokop). Vyloučení: 2:4, navíc Říha(HAV) 10 min - nesportovní chování. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 520. Střely na branku: 34:22.
Sportovní klub Kadaň: Hübl – Pospíšil, Hlavatý, Klaus, Staněk, Vobořil, Meňhart, Špelda – Michal Polák, Tvrdek, Pech, Kajer, Bednařík, Kuchler, Polanský, Žák, Jabrocký, Postl, Stavenský,Vojtěch Polák, Derfler.
AZ Heimstaden Havířov: Mařík – Mareček, Prokop, Vavruša, Flašar, Zátopek, Štěpán - Bouz, Říha, Mikšan, Polák, Syřínek, Sedlák, Žůrek, Dibelka, Zdeněk, Lichý.

Komentář k zápasu

První třetina:

Havířov čtyřikrát seděl a Kadaň se obešla bez poskvrnky

Oba celky se zpočátku jen tak vzájemně oťukávaly, až teprve domácí hráč Tomáš Polanský porušil vzájemné kroužení ve středním pásmu a poprvé prověřil pozornost Michala Maříka. Ve třetí minutě se o samostatný průnik do pásma domácích pokusil havířovský Lukáš Říha, ale dříve než na brankáře Hübla narazil na zformovanou kadaňskou obranu. Lukáš Bednařík si poté vyšlápl opačným směrem a trochu si pohrál s triem havířovských beků, ale ani následná spolupráce s Kuchlerem nepřinesla své ovoce.

Červené světlo se rozzářilo až v 7. minutě, kdy si domácí Ondřej Staněk připsal zasloužený gól. Kotouč do branky by však nedopravil bez perfektní souhry se Standou Stavenským a Vojtěchem Polákem - 1:0. Havířov si v tu chvíli uvědomil, že chvilkové zaváhání by ho mohlo stát cenné body, a proto hosté nasadili ďábelské tempo a snažili se o rychlý protiútok. Místo tlaku na domácí se však nechali znovu sevřít ve vlastním obranném pásmu a blesková akce z předchozích minut se zopakovala. Domácím k dalšímu úspěchu stačilo jen 71 vteřin! Jako by se Kadaň rozhodla, že bude překonávat vlastní rekordy z minulých zápasů. S havířovským strážcem svatyně Michalem Maříkem si nejprve pohrál Jabrocký s Klausem a definitivní tečku za jejich rozehranou parádou udělal Tomáš Polanský - 2:0.

V polovině první dvacetiminutovky se Jaroslav Hübl jen nezúčastněně díval, jak jeho spoluhráči drží Havířov v šachu. Ve 14. minutě obdržel Lukáš Říha osobní desetiminutový trest za nesportovní chování, naštěstí pro hosty se hlavní rozhodčí zdržel dalšího vylučování a tak se i nadále hrálo v plném počtu. Hosté se poněkud vzpamatovali až po své první slibné šanci, kdy Dibelka zachytil puk na modré čáře a okamžitě ho podsunul najíždějícímu Zdeňkovi. Společně se vysunuli nebezpečně vpřed, ale domácí beci měli krok přece jen o málo rychlejší, oba najíždějící hráče předstihli a odklonili od přímého nájezdu na domácího brankáře Jaroslva Hübla.

Domácí hbitě odpověděli a začali se tlačit do útočného pásma. Lukáš Pech si již slibně najížděl, jenže jeho cestu ke slávě zastavil Patrik Flašar důrazným hákování m. Dvě minuty oslabení se pak Havířov musel bránit kadaňskému tlaku. SA sotva se hosté octli v plném počtu hráčů, otevřela se pro ně dvířka na trestnou podruhé za sebou. Kadaň tak poslední čtyři minuty první třetiny dohrávala v početní výhodě, ale to nijak nebránilo Davidu Mikšanovi, aby vyděsil domácího brankáře Hübla rozvlněnou boční síťkou. Puk však místo za červenou čarou skončil z druhé strany za brankovou konstrukcí. Do závěrečného hvizdu se ještě dvakrát blýskl kadaňský bek Lukáš Bednařík, který nemilosrdně pálil do havířovského Maříka. Ten kotouč pokaždé pohotově ukryl mezi svými hbitými betony.

Druhá třetina:

Říhův povedený taneček zachránil Postl

Hned od prvních vteřin se Kadaň usadila v pásmu soupeře a jako tvrdohlavý mezek se odmítala hnout. Nejprve Kajer, Pech a Tvrdek předvedli téměř učebnicovou akci, kterak oblafnout semknutou obranu a vzápětí Martin Postl nadzvedl kotouč a vyslal ho na Maříkovu vyrážečku. Odražený puk se zastavil až na ochranném plexiskle.b Havířov se sice také činil, ale Jaroslav Hübl měl i přes zjevnou snahu hostí ruce stále prázdné a puk pozoroval jen z dálky.

Vteřiny postupně odskakovaly a hra se přesouvala z jedné strany na druhou. Domácí poněkud opustilo štěstí v koncovkách, a i přes nádherné šance se jim další branku vsítit nevedlo. Havířov se naopak snažil využívat kadaňských chyb a s pukem vždy urychleně spěchal do útočné třetiny. Možná kvůli až moc překotnému a bezhlavému postupu se hostům nedařilo zkombinovat produktivní útočnou akci. Hosté si nemohli dovolit, aby jim Kadaň odskočila o další branku a svou vůli zpečetili v polovině druhé třetiny, kdy zmatená domácí obrana kroužila mezi kruhy a u mantinelu zůstal zcela osamocený Lukáš Říha. Z otočky vyslal puk na bránu a neposedný kotouč unikl pozornosti Jaroslava Hübla a svezl se po jeho pravém betonu za brankovou čáru – Havířov snížil na 1:2.

Ve 32. minutě se do hry na honěnou pustil hráč hostí Adam Štěpán s domácím Martinem Postlem. Ten dostal od Jabrockého přímou přihrávku na modrou čáru a okamžitě vyrazil správným směrem. Štěpán poněkud zaváhal, a tak se mohl jen zdálky dívat, jak si Martin Postl vychutnal svůj samostatný nájezd na Michala Maříka. Kdo vyhrál, ukázal bouřlivý jásot domácích fanoušků – Kadaň opět zvýšila na dvoubrankový rozdíl 3:1.

Štěpán se v lepším světle ukázal až na opačné straně, tentokrát v pozici střelce, kdy jen tak tak minul správné místo mezi Hüblovou lapačkou a krajní brankovou tyčí. Na konci 18. minuty se Lukáš Pech vyloupl sám před havířovskou brankou, ale pozorného Maříka taktéž nepřekonal. Na konci třetiny ještě zahrozil svou dělovkou Kuchler, ale závěrečný hvizd ukončil veškeré další snahy.

Třetí třetina:

Kadaň vedla kroky svého soupeře

Martin Klaus se hned v úvodu poslední části lehce pousmál, když mu nevyšel jeho perfektně promyšlený tah. Skákavý kotouč vyslaný domácím bekem zastavil se štěstím a na poslední chvíli havířovský brankář Mařík, který měl po většinu času nepříjemně zakrytý výhled. Na druhé straně se nedařilo ani Jiřímu Žůrkovi. Místo před brankou skončil u mantinelu a jeho slibně vyhlížející akce skončila dříve než vůbec začala. V 44. minutě se vytáhnul Kamil Tvrdek, když na sebe stáhnul pozornost havířovské obrany a nakonec i samotného brankáře, a uvolnil tak cestu pro Miloše Kajera. Ten bez mrknutí oka zvýšil náskok domácích na 4:1.

Havířov se stáhl do svého pásma a od té doby měl plné ruce práce. Kadaň se na něj tlačila zleva i zprava a Michal Mařík předvedl nejeden husarský kousek. Ve 49. minutě zaměstnal domácího brankáře Hübla sebevědomý Petr Prokop, chyběla mu jen trocha štěstí, aby kotouč prošel na správné místo. Ten samý hráč domácímu celku zavařil i v 52. minutě, kdy stál na začátku neuvěřitelného kolotoče. Nejprve odzbrojil Jaroslava Hübla a rozhodil ho z jeho ledového klidu, poté vystřelil. Puk se však odrazil do brankoviště a zde se ho okamžitě pokusil dorazit další havířovský hráč. Při Kadani stálo v tu chvíli neuvěřitelné štěstí. Ačkoli potřeboval stejnou dávku štěstí i Michal Mařík, nebyla mu dopřána. V 53. minutě se za jeho záda trefil Ondřej Staněk. Domácí si tak pojistili své vedení na 5:1.

Do konce celého utkání zbývalo jen necelých pět minut a všichni již zřejmě tušili, že je rozhodnuto. Hra přesto nabírala na obrátkách a oba celky se ještě blýskly nejednou ukázkovou akcí. Petr Derfler si v jedné z nich neodpustil podražení a oslabil domácí na důležité dvě minuty. Místo, aby se utkání poklidně dohrálo, strhl se kolotoč před kadaňskou brankou. Ondřej Syřínek neměl daleko, aby puk protlačil pod Hüblem, ale jeho plán zastavil rozhodčí kvůli postavení útočícího hráče v brankovišti. Přestože ze sebe Havířov v posledních minutách dostal téměř maximum, nakonec si domácí uhájili své pětibrankové vítězství.

Martin Gahler, Katka Hodková

Ohlasy trenérů

V samostatném článku naleznete ohlasy od domácího lodivoda Aloise Chlustiny, havířovského trenéra Jiřího Režnara a hráčů Lukáše Říhy a Martina Postla.
 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM