Kvalita na postu trenéra: MILAN ČERNÝ

Miroslav Lučan | 28.04.2008 | |

Kvalita na postu trenéra: MILAN ČERNÝ

Dnešní dopoledne začala A-týmu SK Kadaň letní příprava. Do přípravy se zapojili všechny nové tváře a kostra týmu z minulé sezóny. Na hráče však čekalo jedno obrovské překvapení. Novým hlavním trenérem se stal MILAN ČERNÝ, který v minulé sezóně působil v roli asistenta v HC Mountfield České Budějovice. Miroslav Novák zůstává u týmu jako asistent.

 

Do letní přípravy nastoupili :

brankáři Miroslav Hanuljak, Rudolf Tichý, obránci Zbyněk Spitzer, Ondřej Mašek, Petr Pospíšil, Pavel Boguský, Martin Szakal, Martin Kocek, Jan Zmeškal, Petr Chotaš, útočníci Radek Šíp, Ladislav Boušek, Patrik Fink, Petr Derfler, Petr Freiberg, Jan Stehlík, Jaroslav Veverka, Tomáš Chyba, Martin Kadlec, Miloš Kajer, Roman Pražák, Karel Ton a Lukáš Zika.

MILAN ČERNÝ

Narodil se 27. března 1963 v Praze. S hokejem začínal ve Spartě, v jejímž dresu také vstoupil do seniorského hokeje. Debutoval v pouhých sedmnácti letech na ledě Trenčína, kde však hráči pražské Sparty jasně prohráli 1:7. Svůj raketový start mezi dospělé podtrhl hned následující utkání. V zápase 41. kola sezony 1980/1981 vstřelil branku do sítě Pardubic.

Dobré výkony mu vynesly start na evropském šampionátu osmnáctiletých, v roce 1983 se zúčastnil mistrovství světa do dvaceti let, který se konal v Sovětském svazu. Pro Černého to byl jeden z vrcholů kariéry. Po boku brankáře Dominika Haška, obránců Jaromíra Látala, Antonína Stavjaňi, Františka Musila, útočníků Libora Dolany, Vladimíra Růžičky, Petra Rosola, či Petra Klímy, se radoval ze stříbrné medaile. Lepší byl pouze domácí Sovětský svaz, který prošel turnajem bez ztráty bodu.

Skutečný vrchol přišel na domácí ligové scéně přišel pro Černého v ročníku 1989/1990. Pražané sice do play-off vstupovali až ze čtvrté pozice, ale ve vyřazovacích bojích neměli konkurenci. V prvním kole jednoznačně přehráli Vítkovice, v semifinále vyřadili Kladno, v jehož dresu se naplno rozzářila hvězda tehdy osmnáctiletého Jaromíra Jágra. Ve finále Sparta dovršila svou spanilou jízdou vítězstvím nad Duklou Trenčín. I díky Milanu Černému, který v inkriminované sezoně posbíral sedmnáct kanadských bodů, se Sparťané po šestatřiceti letech vrátili na absolutní špičku tuzemské prvoligové scény.

Černý si ještě vyzkoušel zahraniční angažmá, když rok oblékal dres německého Schalke, poté se na dvě sezony vrátil zpět do Čech a v barvách Plzně ukončil po sezoně 1994/1995 svou aktivní hráčskou kariéru. S bilancí 354 odehraných utkání a jednapadesáti vstřelených branek.

Po konci kariéry se vrhl na trenérskou činnost. Působil ve Slavii, odkud v roce 2002 přešel do konkurenční Sparty. Tři roky trénoval dorostenecký tým. První rok z pozice asistenta, druhou sezonu už coby hlavní kouč. V létě roku 2004 jej však oslovil s nabídkou prezident českobudějovického klubu Jaroslav David s nabídkou, zda by nechtěl vést juniorský celek. Černý dlouho neváhal a stěhoval se na jih Čech.

Českobudějovičtí junioři hráli pod jeho vedením líbivý hokej, pravidelně se umisťovali na pozicích v play-off, ale ani jednou během tří let neprolomili stigma prvního kola vyřazovacích bojů. Nejblíže postupu do semifinále byli Černého svěřenci v březnu 2006, ale nad jejich síly byli mladí hokejisté Vsetína, pozdější mistři juniorské extraligy.

V dubnu roku 2007 jej oslovil s nabídkou místa asistenta u A-týmu sportovní manažer HC MOUNTFIELD Jaromír Látal. Stal se asistentem A-mužstva Českých Budějovic, po boku Josefa Jandače. Oba však po neúspěšném semifinále u týmu skončili.

Nyní se stává hlavním koučem SK Kadaň.

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM