Jakub Loučka o Univerziádě

Miroslav Lučan, Hana Ježková | 28.01.2007 | |

Jakub Loučka o Univerziádě

Na letošní 23. zimní univerziádě v Turíně úspěšně hájil barvy České republiky i kadaňský odchovanec působící v současné době v Klášterci Jakub Loučka. Nejmladší člen výběru ČR se z postu náhradníka vypracoval až do první obrany. Do statistik si připsal gól proti Japoncům a dvě nahrávky v úvodním zápase s Velkou Británií. I když se české reprezentaci nepodařilo postoupit ze základní skupiny, hodnotí svou zkušenost z účinkování ne velkém mezinárodním turnaji jednoznačně: Bylo to super!

 
Cesta na univerziádu začala už v dubnu loňského roku na Akadamickém mistrovství ČR v ledním hokeji. O možnost dostat se do hledáčku trenérů Jaroslava Lišky, Jana Zachrly a Filipa Pešána bojovalo na devadesát hráčů. Po letním soustředění a vyřazování z kádru se na širší soupisku nominace na zimní univerziádu v Turíně dostalo celkem třicet jmen. Někteří z prvoligových hráčů ale nebyli uvolněni reprezentovat Českou republiku na jakési obdobě zimních olympijských her pro studenty vysokých škol, a tak se štěstí usmálo na obránce Jakuba Loučku, který doplnil českou výpravu do italského Turína.

Nejmladší hráč výběru neměl zpočátku příliš velké ambice. Do turnaje vstupoval jako náhradník. "Úvod prvního utkání skupiny proti Velké Británii jsem proseděl na střídačce. Po první třetině jsme ale vedli již 4:0, a tak jsem dostal šanci." Jakub se trenérům odvděčil a při svém prvním vystoupení si připsal dvě přihrávky na gól. Česká republika porazila Velkou Británii vysoko 12:0.

Pak ale přišly prohry s Finskem a Kazachstánem. Porážka s Finskem byla zbytečná. Měli jsme více šancí, ale nedařilo se nám v koncovce. Seveřané nakonec vstřelili o gól víc a vyhráli 3:2. Pro fanoušky zvyklé na hokejovou špičku by pak mohla být překvapením porážka od celku Kazachstánu. Hra univerzitního týmu Kazachů se vůbec nedá srovnávat s tím, na co jsme zvyklí z vrcholového hokeje a zápasů reprezentace A mužstva. Studenti výborně bruslili a hráli kombinačně," vysvětluje Loučka. Díky dvěma prohrám přišli Češi o možnost bojovat o postup ze skupiny.

"Zpočátku jsem nastupoval v posledni lajně, ale dostal jsem šanci a postupně jsem se propracoval až do první obranné dvojice a chodil na přesilovky i oslabení," pochvaluje si své účinkování na turnaji Loučka. V utkání s Japonskem se trenérům odměnil za projevenou důvěru jednou brankou a podílel se tak na výhře ČR. Osobní úspěch by ale vyměnil za úspěch celého týmu. V posledním utkání základní skupiny podlehl výběr ČR domácí Itálii vysoko 0:7 "Utkání s Itálií pro nás bylo hodně těžké. Jedna jejich lajna byla složena z hráčů, kteří nastupují i v seniorské reprezentaci." Prohra s Itálií znamenala, že se čeští reprezentanti rozloučili s turnajem zápasem o 7.místo, ve kterém po zlepšeném výkonu vyhráli 3:0 a alespoň částečně odčinili prohru s domácím celkem.

Českým reprezentantům se na šampionátu příliš nedařilo, i přesto si Jakub Loučka vybavuje z "výletu" do Iálie spíše pozitiva. Atmosféra celé univerziády byla nepopsatelná. Už jen samotný zahajovací ceremoniál v zaplněné hale Palasport Olympico, stál za to a vůbec celá organizace turnaje byla téměř bezchybná. Bydleli jsme v původní olympijské vesničce a snad jedinou nevýhodou bylo dojíždění do asi šedesát kilometrů vzdálené Torre Pellice, kde se hrála naše skupina. Díky tomu jsme bohužel neměli moc osobního volna. Stihli jsme se ale zajít podívat na jeden zápas druhé skupiny a také na synchronizované krasobruslení. Největším zážitkem byl ale fotbalový zápas mezi Juventusem a Bari, který jsme shlédli přímo z ochozů stadionu. Pavel Nedvěd v něm vstřelil dva góly. Na ulici nás pak zastavovali Italové a gratulovali nám, protože podle reprezentačních stejnokrojů poznali, že jsme z ČR."

Jakub Loučka se z Turína vrátil nadšený a doufá, že to nebylo jeho poslední vystoupení na mezinárodním poli. Všichni trenéři i generální manažer Miloš Fiala se snaží dělat maximum pro to, aby se univerziáda dostala do širšího povědomí. Přeci jen jde o reprezentaci našeho státu. Snad jim to nadšení a nasazení vydrží," doufá Loučka. Nám nezbývá než popřát totéž jemu, jako nejmladší člen výpravy, jediný narozený v roce 1986, má totiž velkou šanci objevit se na příští univerziádě, jež se bude konat v Pekingu a třeba přivézt i nějakou tu medaili.

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM