SK Kadaň očima Miroslava Nováka

Miroslav Lučan | 21.01.2007 | |



U „A“ týmu nedávno nastoupil jako hlavní kouč, nyní i šéftrenér mládeže dobře známý Miroslav Novák, perfektní stratég a taktik. V dobách, kdy dělal asistenta panu Chlustinovi se na jeho znalosti nebral příliš velký ohled. Ale již několikrát dokázal, že hokeji rozumí a dokáže na jednotlivé týmy vymyslet účinnou taktiku. V Kadani by chtěl vybudovat nový tým, dát příležitost mladým hráčům a provázat to zkušenostmi starších harcovníků. Sám se přiznal, že za své znalosti o hokeji nejvíce vděčí Otakaru Vejvodovi, kterému dělal asistenta v dobách největší slávy kadaňského hokeje. Co spolu s vedením zamýšlí, vám přinášíme v našem rozhovoru .... ...

 

Jaké pokyny jste dostal od vedení, když jste převzal mužstvo ?

Když jsem přišel k „A“ týmu, tak mi bylo řečeno, že mým cílem je do týmu zapracovat mladé hráče, kteří by mohli hrát v týmu příští sezónu, protože letošní play-off bylo takřka ztracené. Hráči by zde působili do konce letošní sezóny a byli by zde i na letní přípravu, zkrátka vytipovat hráče, kteří by výkonostně měli na 1.ligu a byli by do budoucna přínosem pro SK Kadaň.

Nyní po těchto třech zápasech, když se porazil Hradec Králové, přivezl se bod z Berouna a přehrál se Havířov, teď už se na to zase kouká trochu jinak, play-off je o trochu blíž a vedení říká, že by to ještě možná šlo, ale je to strašně daleko, na osmičku ztrácíme 11 bodů a navíc jsou před námi Prostějov a Havířov, kteří mají kádr daleko vyrovnanější. My samozřejmě budeme hrát každý zápas na 100%, klidně se to může podařit i s těmi mladými. Budeme hrát všechny ty zápasy na čtyři pětky, abych mohl dát šanci těm mladým klukům, jako jsou Krpenský, Freiberg, Kašpárek, Suchánek, Kalečík, kteří si to zaslouží a tu šanci nedostávali. Chci je zabudovat do mužstva. Nikdo přeci neříká, že když zabudujeme do sestavy mladé nadějné hráče, že vzdáváme boj o play-off a chceme prohrávat. Chceme vyhrát a ještě začlenit mladé hráče.

V této sezóně je to ojedinělá šance, když se nesestupuje. Já v tom vidím perspektivu pro kadaňský hokej, že je toho třeba využít, vidět to bude třeba už příští sezónu. Nejsme to jen my, kdo to chce udělat. Takový Prostějov hraje již nyní s deseti hráči juniorského věku, Třebíč hraje stabilně se spousty mladými. Beroun zkouší hráče, dokonce v sestavě zkouší dva hráče ročníku 1990, takže to nejsme jen my, kdo využívá zbytku sezóny na zkoušku hráčů, do budoucna to může být velké plus.

Chystají se nějaké další změny v kádru, odchody ?

Určitě. Hodně hráčů od nás chce druholigový Most, který má letos obrovskou šanci se dostat do 1.ligy, Hradec Králové, Chomutov a ostatní týmy by také chtěli naše nejlepší hráče, ale nebudu o nich mluvit, protože hrají tady a chci aby se soustředili na toto mužstvo a na naše zápasy. Až to bude aktuální, až bude téměř 100%, že nám to play-off uteče, tak ať si jdou zahrát to play-off někam jinam. Pro SK Kadaň to bude taky jen dobře, hráči nasbírají spousty zkušeností, budou hrát vypjaté zápasy a navíc sama může dát šanci těm mladým, ať se prostě ukážou. Pro tyto juniory je určitě větší přínos, aby hráli nyní vyhecované zápasy, ve kterých o něco jde, můžou si zahrát s týmy, které bojují o lepší pozici pro play-off a pořád jim o něco jde, než je třeba zkoušet v srpnu v přáteláku proti Berounu, který zrovna tak zkouší různé hráče, to jim mnoho nedá.

Já se ani nedivím, že odcházejí hráči v hodně mladém věku do zámoří, zkoušet různé nižší juniorské soutěže. Proč by neutíkali, když defakto není žádný junior v extralize. Skoro žádný z týmů nemá ve svém základu mladého hráče, nedostávají mnoho příležitostí. Ti hráči musí utíkat. Když se náhodou začnou zapojovat do sestavy, tak hned noviny píší, že nechce tým vyhrávat. Podle mě ti hráči musí dostat příležitost.

Je na vás vidět, že rád spolupracujete s mladými hráči

Tady v Kadani máme vynikající, ojedinělou juniorku, která hraje již druhým rokem na špici a v týmu je tak pět, šest hráčů, kteří budou pro náš tým hodně znamenat, ale je potřeba s nimi neustále spolupracovat, trénovat s nimi, ale hlavně jim dát čas. Juniorská soutěž je něco jiného než 1.liga seniorů. Ten čas potřebují a teď je, je 15 zápasů do konce. Čeká nás zápas v Hradci, Boleslav, Brno, Prostějov, to jsou všechno týmy, kterým jde o hodně. Pro juniory je to neuvěřitelná zkušenost. A lidem se to nelíbí. Určitě ten hokej není tak krásný, ale je bojovný, maká se, dře se. Když to vezmu zpět, proti Hradci hrálo pět juniorů, proti Berounu sedm, proti Havířovu šest a je vidět, že se všemi se dá vyhrávat.

Kádr se dost mění, fanoušci to moc nevítají

Lidé mezi sebou kritizují odchody a příchody hráčů. Třeba Patrik Fink, abnormální zájem Hradce Králové, talentovaný hráč, je to člověk , který mě osobně padl hrozně do oka, na tréninku dřel, výborně zapadl do party, těžko se mu odtud odcházelo, nečekal, že by měl z Kadaně odejít, Hradec Králové bude bojovat o postup do extraligy a hlavně čeká přírůstek do rodiny a bude o dost blíž k domovu, takže jsme tomu vyhověli. Navíc by tu stejně příští sezónu nebyl, tak dáme příležitost tomu, u koho ta šance zůstat je. Dalším hráčem co odešel byl Jan Heřman, který je výborný hokejista, ale když jsem mu položil otázku, je-li nějaká šance, že by v Kadani působil i další sezónu, tak mi odpověděl, že je šance mizivá. Na co bude tedy v týmu pokračovat, když tady v budoucím novém týmu nebude. Zdeněk Žák a Standa Stavenský se po skončení sezóny vrátí, pak se uvidí jestli se do týmu dostanou. Samozřejmě Standa je výborný hráč, který má výkonostně na víc, než na 1.ligu, šanci jsem mu chtěl dát, ale byl zájem z Havířova, hráč tam chtěl, tak odešel na hostování, nemělo smysl ho tady držet, nebyl by týmu prospěšný.

Co ostatní hráči, kteří momentálně nehrají ?

Jarda Buchal to má strašně těžké, prodělal těžkou operaci ramene, neabsolvoval letní přípravu, ta je pro profesionála strašně důležitá. Naskočil do rozjeté sezóny a momentálně být v základním týmu nemá.

Martin Postl, je hráč již staršího věku, ale když ho vidí mladí kluci jak na sobě pracuje, jak trénuje, je pro ně obrovským vzorem. Myslím si, že pro SK Kadaň bude v novém týmu určitě platným hráčem, u něj to je otázkou psychiky, letošní sezóna je pro něj těžká, nedává góly, nedaří se mu. Ale to se určitě srovná, v novém týmu s ním počítáme. Určitě se zvedne a bude opět hrávat to co hrál.

Post gólmana je základ, pokud je dobrý gólman tak je to základ úspěchu. U nás je teď mladý Jirka Stejskal, už teď si myslím, že je to kvalitní brankář pro 1.ligu. Poctivě trénuje a když trénink skončí, sám si ještě něco přidá. Je to výborný kluk do party. Chtěli bychom s ním navázat spolupráci pro další sezónu. V hledáčku je další gólman, protože jeden kvalitní nestačí.

Robert Slipčenko je talentovaný brankář, ale jak on sám o sobě napsal, bohužel pro něj s ním musím souhlasit, on ne že nedělá nic navíc, ale on nedělá ani to co by jako brankář dělat měl. Ani to minimum, na to mu pak talent nestačí, je to pouze na něm, aby se změnil a dal se dohromady, jinak nebude hrát ani tu 1.ligu.

Fanoušci dost kritizují některé hráče, jak to vidíte vy ?

Na ulicích, na zimním stadionu a i na webových stránkách se často kritizují Kajer, Polanský, Pospíšil a ještě jiní. Samozřejmě nejsou to hráči nějaké extra třídy, ale dá se na ně 100% spolehnout, já si nedovedu představit, jestli tady zůstanu ještě příští rok, že by tito hráči v týmu chyběli. Když tady budu tak na těchto hráčích hodlám stavět. Chtěl bych doplnit mužstvo na jiných postech, ale tito tři budou kostrou týmu. Lidé je neskutečným způsobem haní, ale blíží se play-off a o tyto hráče byl zájem. A byli to týmy jako Chomutov, Hradec Králové, která mají nabitá mužstva jinými a přesto je chtěli. Je vidět, že by je chtěli i jiní trenéři v daleko víc ambicioznějších mužstev. Takže nechápu proč na ně takto ošklivě vzhlíží a křičí diváci u nás. Věřím, kdyby tady nebyli, tak by Kadaň nebyla ani v 1.lize, když bylo nejhůř, tak to odtáhli. Tito hráči často nebodují, ale každý hráč není v týmu od toho, aby sbíral body.

Co věčně zatracovaný Lukáš Hubínek ?

Můj názor je, že na 1.ligu měl, mrzí mě, že skončil u „A“ týmu, je to výborný bruslař, technik, ale měl více zapracovat na střelbě, to jediné mu chybí, často zbytečně přihrával, když mohl už střílet, měl být více „sobec“. Já osobně jestli zde zůstanu, tak mu šanci příští rok dám.

Jak se vám zamlouvá projekt „Společně budeme silnější“ ?

Myslím si, že je to vynikající věc. Když rodiče budou mít talentovaného synka, tak kam ho pošlou hrát ? Nejbližší extraliga je v Karlových Varech a po zkušenostech, které jako šéftrenér mládeže mám vím, že spousta kluků odejde do různých extraligových měst a potom se vrátí bez vzdělání, propadají ve škole, chtějí je vyhodit ze školy, protože se neučí, jsou různě na internátu s klukama a dobře víme jak to tam vypadá. I já bych byl radši, kdybych vozil kluka jen 20 minut do Chomutova a po tréninku si ho odvezl opět domů, abych ho měl stále na očích. Otázkou je jak to vše bude vypadat, bude to dřina vše vybudovat tak jak je v plánu, extraliga mužů, juniorů a dorostu, to nebude jen tak, chce to čas. Ale já osobně v tom vidím velkou budoucnost pro hokej u nás v okrese.

Co byste chtěl vzkázat divákům, kadaňským fanouškům ?

Hlavně bych chtěl, aby začali chodit v daleko větším počtu, vím že nejsme v tabulce tam, kde by diváci chtěli, sami bychom chtěli být víš. Dále bych si přál, aby diváci na hráče vulgárně nekřičeli a nenapadali naší střídačku. Chápu, že někdy ten náš výkon není takový, jaký by si přáli, ale nikdo nepodává v práci stále 100% výkon. Jsme také jen lidé. Chtěl bych, aby trošku pochopili to postavení SK Kadaň, jakou cestou teď chceme jít. Nemůžou srovnávat Kadaň s Hradcem Králové, Ústím, Mladou Boleslaví. To jsou soupeři, kteří jsou s financemi úplně někde jinde. Můžou si dovolit kohokoliv ze soutěže. Myslím si, že pro takové město jako je Kadaň je obrovský úspěch hrát vůbec 1.ligu. Byl jsem se letos podívat na 2.ligu a kdyby mi někdo řekl, že ať radši hrajeme špičku 2.ligy než spodek 1.ligy, tak bych to nikdy neměnil. Je tam obrovský herní rozdíl.

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM