Olomouc si uhájila play off

Vladimír Pašek, Martin Gahler | 16.02.2006 | |

Olomouc si uhájila play off

Kadaň v Olomouci odehrála utkání, které s konečným pořadím v tabulce nijak nehlo. Olomouc dál zůstává na osmé příčce. Severočeši se stále drží v nepostupové a ani nesestupové části tabulky. Do konce základní části Kadani chybí už jen dva zápasy. Dá se očekávat, že půjde spíš o exhibici, než o závěrečné boje. Olomouc se ujala vedení hned v první třetině a převahu si udržela až do konce utkání, kdy se symbolicky trefil kadaňský útočník Michal Hlusička.

 
50.kolo, čtvrtek 16.2.2006
HC Olomouc - Sportovní klub Kadaň  2:1  (1:0, 1:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 3.Čuřík (Hradecký, Šimo), 24.Kárný (Kreuzman, Najdek) - 57.Hlusička (Plaček, Hlavatý). Rozhodčí: Hradil - Mana, Váňa. Vyloučení: 4:6. Bez využití. Diváci: 600. Střely na branku: 43:21. Průběh utkání: .
HC Olomouc: Žigárdy - Kříž, Světlík, Faltýnek, Ondrušek, Bartoň, Protivný, Vlček T. - Žajgla, Ministr, Bouz - Smejkal, Najdek, Metlička - Šimo, Čuřík, Hradecký - Kreuzman, Karný.
Sportovní klub Kadaň: Hübl - Hlubuček, Hlavatý, Lašek, Kloz, Plaček, Žák, Derfler, Postl, Zika, Hlusička, Polanský, Hubínek, Tauš, Krpenský, Stehlík, Valčák, Moro.

Komentář k zápasu

Závěr základní části přináší i utkání, ve kterých už, krom hokejové prestiže, o nic nejde. Právě takový zápas se odehrál v Olomouci, kam zavítala Kadaň. A byli to právě Severočeši, kteří na Hanou přijeli bez motivace. Olomouckým hokejistům záleželo právě na hokejové prestiži a hlavně na divácích, proto k zápasu nastoupili poměrně zodpovědněji. Po celé utkání byli dominantním týmem, dokázali si vytvořit mnoho příležitostí. Jediný kadaňský hráč, který snesl přísnější měřítko, gólman Hübl, však předvedl fantastický výkon a dovolil pouhé dvě olomoucké trefy. V závěru utkání polevili i Olomoučtí a Kadaň snížila.

Utkání začalo v poměrně rychlém tempu, bylo znatelné, že oba týmy nic nesvazuje a proto se hrálo uvolněně. Už ve 3.minutě se Mora ujala vedení, Hradecký ukázkově uvolnil Čuříka a Hübl byl bez šance 1-0. Následně se Mora dostala do přesilovky po vyloučení Hlavatého, kadaňská čtveřice však v obraně pracovala zodpovědně. V 7.minutě měla naopak Kadaň početní výhodu, na trestné seděl Metlička za vysokou hůl. Nyní se poprvé potvrdil nezájem Severočechů, Olomouc odehrála oslabení tak, jakoby byl počet hráčů na ledě vyrovnaný. V jeho závěru dokonce Šimo vybídl Čuříka k samostatnému nájezdu, olomoucký mladík ale nedosáhl na kotouč. I další šance patřila Olomouci, Kříž servíroval na teč Hradeckému, dobře postavený Hübl chytil. Kadaň se k prvnímu náznaku šance dostala až ve 12.minutě, z ostrého úhlu poslal na Žigárdyho kotouč Krpenský. Následující minuty opět patřily Moře, Najdek se Smejkalem ztroskotali na Hüblovi při nájezdu 2 na 1, kadaňský gólman si poradil i s gólovými střelami Bartoně a Karného. Severočeši hráli dále bez zájmu o jakékoliv tvoření hry, občasné výlety do útočného pásma postrádaly jakékoliv nebezpečnosti. Navíc v 16.minutě zahákoval Tauš Protivného. Přesilovkový kolotoč Mory přinesl střely Vlčka, Kříže, Bartoně a Žajgly, Hübl ale potvrzoval pozici prvoligové jedničky. Těsně před sirénou se dočkali přesilovky hosté, její podstatnou část si nechali do 2.třetiny.

V úvodu druhé části však hosté početní výhodou vyloženě pohrdli, prakticky se nedostali do útočného pásma. Po skončení přesilovky ale odvedli dobré střídání Polanský a Valčák, několikrát Žigárdyho nebezpečně ohrozili. Blesková olomoucká odpověď přinesla druhou branku. Karný po obkroužení Hüblovy branky nachytal kadaňského gólmana nepřipraveného a lehkou střelou zvýšil na 2-0. V začínající 26.minutě fauloval Hlubuček. Mora v přesilovce Severočechy příliš nepotrápila, naopak se musela bránit výpadu Valčáka a Plačka, který skončil na Žigárdyho betonech. Vzápětí se ale provozní teplota zvýšila Hüblovi, veliké šance Žajgly, Najdka a Metličky zůstaly nevyužity. Brankou neskončily ani nájezd Ministra z 30.minuty a dorážka Hradeckého z jasné pozice. Olomoucký tlak přerušil seknutím Kreuzman. Největší přesilovkovou šanci Postla vykopl z brankové čáry levým betonem Žigárdy. Poté se vylučovalo na druhé straně, potrestaným byl právě Postl. Hübl opět úspěšně čelil olomoucké kanonádě. Ve 35.minutě se do šance dostali i hosté, Zikovi v rozhodující chvíli ale přeskočil kotouč hůl. Následný olomoucký protiútok rozezvonil levou tyč Hüblovy branky. Kadaňský gólaman poté vytáhnul ještě dva zázračné zákroky proti Metličkovi a Najdkovi. Před koncem 2.třetiny si Mora opět zahrála přesilovku po vyloučení Kloze. Tentokrát ale zůstal brankář Kadaně bez práce.

Úvod posledního dějství patřil kadaňskému Postlovi, nebezpečně vyprášil Žigárdyho vyrážečku. Na druhé straně tentýž výpad vyzkoušel Najdek, provětral Hüblovu lapačku. Hra se poté oboustranně otevřela, začal se hrát kombinační hokej. Ve 45.minutě se přes Hübla prodral Smejkal, zakončení mu ale faulem překazil Plaček. Přesilovka Mory přinesla tradiční pětiúhelník první formace s třemi střelami Kříže. Karta se vzápětí obrátila a přesilovku si zahráli hosté. Do nějakého tvoření se ale kadaňským opět nechtělo, za celé dvě minuty olomoucké obranné pásmo nenavštívili. Po návratu do plného počtu převzala Mora iniciativu, nájezd Ministra a Bouze však změnu skóre nepřinesl. V 54.minutě se prezentoval bombou Světlík, Hübl prudký kotouč ukryl v lapačce. V těchto chvílích začínalo být patrné i na olomouckých hráčích, že už se jim, proti soupeři bruslícímu bez zájmu, také příliš hrát nechce a tak počet šancí a střel poměrně prořídnul. V 57.minutě tak mohli ruce nad hlavu zvedat hosté, na nahrávku Stehlíka si najel Hlusička a prostřelil Žigárdyho. 2-1. Kadaň po vstřeleném góle přeci jen ožila a v závěrečných minutách se nastěhovala před Žigárdyho. Ten ale další změnu skóre nepřipustil i přes deseti-vteřinovou kadaňskou power-play, která byla spíše kosmetickou úpravou nevýrazného výkonu Severočechů v průběhu celého zápasu.

Vladimír Pašek

Ohlasy trenérů

Miroslav Novák (trenér SK Kadaň): “Dnešní zápas byl z naší strany špatný, i když výsledek 2-1 tomu neodpovídá. Od začátku bylo na ledě herně jen jedno mužstvo, předčili nás ve všech činnostech i dovednostech. My jsme začali hrát až posledních 7 minut. Někteří hráči si myslí, že už je vše hotovo a sem přijeli vyloženě na výlet. Jsem jejich přístupem velice zklamán, utkání se mi velice špatně hodnotí. Před zápasem jsme se připravovali jako vždy, po stránce fyzické i psychické. Bohužel, někteří hráči to ale vzali opravdu jako pouhý výlet, jak už jsem říkal.“

Aleš Tomášek (trenér HC Olomouc): “V těchto zápasech, kdy už o nic nejde, se hráči velmi špatně motivují. Našim hráčům ale nemám co vyčítat, snad až těch posledních deset minut, kdy už jsme přistupovali ke hře také ležérně. Spokojený také nejsem se střeleckou produktivitou, Hübl sice chytal famózně, ale přeci jen jsme měli takové šance, které se dávat musí. Body ale zůstaly doma a já chci hráče pochválit za těch padesát minut, kdy k utkání přistoupili zodpovědně. Víme už jak skončíme, respektive je jedno, jestli v play-off půjdeme na Ústí nebo Boleslav, jsou to srovnatelně kvalitní týmy. Proto i tato utkání, jako bylo dnes i to, které nás čeká v sobotu s Třebíčí, nemůžeme vypustit, nemůžeme přestat hrát a trénovat a potom čekat, že to v play-off přijde samo.“

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM