Po dlouhé době v sobotu doma

Míša Sládková | 28.10.2005 | |

Po dlouhé době v sobotu doma

O víkendu se v Kadani zastaví celek, jehož výkony se špatně odhadují. Protivníky Jindřichova Hradce může ukolébat fakt, že Vajgar se nachází na posledním, čtrnáctém místě. Že se však podcenit tohoto soupeře nevyplácí ví nyní třeba i Chomutov, kterému uloupili Jihočeši tři body jako poslednímu. Aby toho nebylo málo, Vajgar se v tomto utkání musel obejít bez velkých opor týmu. Jak se podaří Kadaňským odhadnout Jindřichův Hradec se můžeme přesvědčit v sobotu od 17:00.

 

Důležité sezóny Vajgaru

Fanoušci Vajgaru se na tento ročník mohli těšit úplně stejně jako malé dítě na dárky pod stromečkem. A na tom není vůbec nic špatného, právě naopak. A přiznejme, kdo z nás by se tak necítil, kdybychom byli v jejich kůži. Milovaný klub se jim po pěti letech urputného boje vrátil do tabulky druhé nejvyšší soutěže, I. ligy. Ohlédněme se tedy za důležitými sezónami. Tou před pěti lety, která rozhodla o ztrátě prvoligového statutu a vezměme si k ní kontrastně ročník postupový.

Sezóna 1999/2000

Příčky I. ligy tehdy brázdil klub s názvem KLH Vajgar Jindřichův Hradec s.r.o. Už v průběhu soutěže bylo zřejmé, že se mužstvu nepodaří umístit někde vysoko, naopak, tým se stále propadal hlouběji a hlouběji. V prvních třech zápasech se mohli hráči jen dívat jak po šedesáti minutách jejich soupeř zvedá vítězně hokejky nad hlavu. To zřejmě vyvolalo sebrání veškeré síly na následující zápas s Libercem. Vajgar Tygry nešetřil ani trošičku. Než se stačili rozkoukat, byl konec utkání a výsledek 9:1 pro J. Hradec mluvil za vše.

Pak následovala série střetnutí, kdy se doma převážně dařilo, zato venku zůstávaly všechny body. A tehdy se prvně Vajgar setkal také s Kadaní, která ho vyprovodila opět bez bodu. A jak dál? Sem tam vítězství, ale proher začalo přibývat. Hradec se ale stále nechtěl nechat odepsat, dokonce ani po zápase s Třebíčí, která Vajgar rozdrtila 10:2. Výhra, prohra, výhra, prohra. Jedinou výjimkou bylo utkání s Kadaní, kdy Hradeckým vyšla odveta. Jenže z dalších 18ti zápasů vzešly body pouze v pěti případech, což stačilo jenom na chvost tabulky.

Sezóna 2004/2005

Dost bylo II. ligy! Tato věta byla slyšet od Hradeckých velmi často. A že naděje na postup byla veliká, bylo jasné po celou dobu základní části ligy. Houževnatý boj vedl až k tomu, že Vajgar postupoval do dalších bojů z prvního místa ve své skupině. V osmifinále čekal již připravený Baník Sokolov. Snad si ale ani Sokolovští nemysleli, že na rozjetý J. Hradec vyzrají. První duel už předznamenal výsledek této série, žlutomodrobílí soupeře na svém ledě potrápili, 6:3. A poté nadělovali. Dvakrát nulu. Jedna stála proti hradeckým čtyřem brankám, druhá dokonce proti pěti.

Čtvrtfinále a čtyř zápasová společnost Spartaku Pelhřimov. Vajgar stále držel taktiku zastrašit protivníka hned prvním vzájemným utkání. Proto hned v úvodním souboji vítězství 7:3. Jenže Spartak se nedal tak snadno jako Sokolov, ve druhém čtvrtfinálovém klání se rozhodovalo až v prodloužení a i na to bylo dost sil. Že již utkání nemohou být napínavější? Omyl. V dalším zápase bylo na obou stranách skóre, po třech dvacetiminutovkách, opět stejné číslo. Tentokrát ale nepomohl ani čas nad rámec. Kdo bude vítězem stanovily až samostatné nájezdy. Spartak snížil v sérii na 1:2. Poslední střetnutí se sokem si Hradečtí už pohlídali, 3:2.

V semifinále dalších pět klání, tentokráte se Strakonicemi. Co je však zvláštní, jsou nevyrovnaná utkání. Nejprve se ujal vedení Jindřichův Hradec po výhře 4:1. Vzápětí se rozjel až na 7:1. Strakonice zachraňovaly situaci ve třetím pokračování, 2:0. Záchranného lana se chytly i v dalším utkáním, 5:2. A rozhodoval boj na půdě Hradce. Ten se ale už svého snu o I. lize vzdát nechtěl, 2:0.

Výkony Hradeckých v letošní lize

Letos se J. Hradci vůbec nedaří. Hned zpočátku odcházeli hráči z ledu s nepořízenou, bez zisku bodu. První bod si připsali z duelu s Kadaní za remízu 1:1. Z následujícího utkání byl další bod. Poté přišly dva souboje se soupeři, kteří dokázali své ambice vyplnit lépe než žlutomodrobílé mužstvo.

V osmém kole se dostavila na dlouhou dobu poslední výhra. Za podpory domácích fanoušků se Vajgaru podařilo přelstít Třebíč, 4:2. Ale od té doby to jde s výsledky z kopce. Body zajistila pouze remíza s Mladou Boleslaví a prohra v prodloužení s Ostravou.

V posledním utkání se střetl J. Hradec s Chomutovem. A náš soused se přesvědčil, že se nevyplácí podceňovat ani týmy z dolních pater tabulky. Osm minut před závěrečným hvizdem byl stav 1:1. Proč se ale nepokusit získat všechny tři body, říkal si možná jihočeský Tomáš Mertl, když se chystal vstřelit závěrečnou branku. Zásluhou jeho dvou gólu si z tohoto duelu odváží plný počet bodů Jindřichův Hradec.

Aktuální stav kádru Jindřichova Hradce

Na marodce se stále hlásí dva hráči. Obránce Josef Jindra, který se potýká s problémy s třísly. A útočník Petr Sakrajda, jehož ramenní vazy hlásí poruchu. V posledních dnech k nim přibyl ještě Jaroslav Kocar, kterého limitují bolesti zad.

Asi nejvýznamnějším letním úlovkem byl Luboš Rob z Českých Budějovic. V loňské nadupané budějovické sestavě během 36 zápasů nastřílel 14 gólů a navrch přidal 6 asistencí. Na nepovedený vstup do sezóny zareagovalo vedení Vajgaru přivedením dalších posil do týmu. Z Budějovic dorazil obránce Josef Jindra, který už v J. Hradci působil, dále pak trio útočníků ze Vsetína Patrik Valčák, Lukáš Duba a Jan Korotvička.

Statistiky

Hráčem s nejvyšším počtem vstřelených branek je v Jindřichově Hradci Patrik Valčák za 6 (2+4). Stejný pozor si však obrana musí dát na Vojtěcha Mrkvičku 4 (4+0). A čtveřice útočníků má po třech bodech. Mertl, Škoda, Rob a Kocar. Brankovou čáru nejčastěji střeží Josef Kučera, ale nejlepší statistiku má Petr Jež. Získal ji však pouze v jediném utkání.

Z obránců se nejčastěji do útoku zapojuje Jiří Vašíček 3 (0+3). A před kým se nejčastěji otevírají vrátka trestné lavice? Nejvíce faulujícím hráčem je Michal Horák.

Sestavy z posledních utkání

Jindřichův Hradec: Chábera - Mosnár, Kolda, Horák, Spitzer, Vašíček, Vomela - Mertl, Starý, Valčák, Škoda, Kašpárek, Kupec, Ulman, Bílek, Mucha, Fiala, Schejbal

SK Kadaň:Hübl - Meňhart, Vobořil, Hlubuček, Plaček, Zajíček, Hlavatý, Čuj, Lašek, Tvrdek, Oliverius, Kajer, Hlusička, Švík, Postl, Riečirar, Derfler, Hahn, Švejda, Tauš, Zaťovič

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM