Povedlo se, zaradoval se Jan Švík

Marek Mikeš | 20.09.2005 | |

Povedlo se, zaradoval se Jan Švík

Jeden z nejmladších hráčů ve žlutočerném dresu, přesto součet extraligových startů všech hráčů Kadaně jen o málo převyšuje počet zápasů, ve kterých on do extraligy nastoupil. Jan Švík se pyšní deseti přesnými zásahy v dresu Plzně a Karlových Varů. V Kadani je mnohými označován za nástupce Lukáše Pecha a prozatím se s touto nelehkou rolí srovnává na výbornou. Proti Prostějovu pohotovou střelou zvýšil na 2:0 a kdyby byla branka Prostějova před koncem zápasu uznána, mohl jeho přesný zásah do sítě nést označení vítězné branky.

 
„Bylo to velmi bojovné a vyrovnané utkání,“ líčí průběh zápasu třiadvacetiletý dravý útočník Jan Švík. Dle staré pravdy, v duelu rovných si soupeřů více než kdy jindy rozhoduje vstřelení první branky. „To je pravda, byl to velmi důležitý moment!,“ souhlasí plzeňský odchovanec. „Mohli jsme se pak již více soustředit na obranu a i přes některé problémy se nám to nakonec povedlo,“ oddechl si.

Tři zápasy, pouhé dvě vstřelené branky. To je velmi nelichotivá bilance Jestřábů. Tu přiznal i trenér Jaroslav Beck. „Ofenzíva je náš velký problém, především pak důraz před brankou,“ nechal se slyšet po zápase. „Prostějov má mladý kádr a nejspíš i díky tomu má problémy v zakončení,“ souhlasí Švík s hostujícím trenérem. „Kalkulovat se s tím ale nedalo, navíc problémy s útokem vynahradí výbornou obranou,“ nepřipouští možnou výhodu.

Před sezónou se setkal autor deseti branek v dresu ústeckého Slovanu z předešlého ročníku soutěže se zvýšeným zájmem fanoušků Kadaně. Ti jej často označovali za náhradu Lukáše Pecha, který zatím zakotvil ve druhé útočné trojici karlovarské Energie. „Tak se necítím. Musím hrát svojí hru a pokud se mi bude střelecky dařit, bude to samozřejmě jenom dobře. Prvořadé v každém případě je hrát dobře jako tým, teprve pak mohou vynikat i jednotlivci,“ má jasno v pořadí priorit.

Svůj tah na bránu ale prokázal i v zápase proti Moravanům. Z pěti zápasů si stejně jako Michal Oliverius připsal již druhou branku. „Měli jsme přesilovou hru, ale příliš se nám nedařila. Poté se Martin Postl přeci jen rozhodl pro střelu, nicméně sklouzl mu puk přímo ke mně. Já byl před brankou sám a měl jsem dost času puk zvednout,“ popisuje.

Situace po druhé brance značně zhoustla. Hostující hráči vrhli veškeré nasazení do dlouhých diskuzí s hlavním rozhodčím Vlachem. Reklamace zněla – postavení útočícího hráče v brankovišti. „Rozhodně si stěžovali neoprávněně!,“ rezolutně nesouhlasí Jan Švík se závěrem protihráčů a vzápětí připojuje vysvětlení. „Našeho hráče natlačil do brankoviště obránce Prostějova, navíc ani neměl zájem brankáři jakkoliv bránit, jelikož ihned jak to bylo možné odjel z brankoviště. Protesty prostějovských hráčů byly zcela neoprávněné,“ kroutí nechápavě hlavou nad chvilkami, ve kterých muselo být díky vehementnosti hostujících hráčů rozhodčím hodně úzko.

Dva zápasy v domácím prostředí, dvě výhry. S výsledky na domácím stadionu tak může panovat relativní spokojenost, jenomže vše má své „ale“ a pro Kadaň je jím hra na hřištích soupeřů. „Máme problém s obranou. Dostáváme příliš mnoho branek. Venku do nás týmy buší a my příliš často podlehneme. Doma je to lepší, tam hrajeme spíše my,“ hledá jádro problému.

Ale ani útočná fáze hry v zápase proti Prostějovu příliš nenadchla. Z bezpočtu i nejvyloženějších šancí nakonec žlutočerní vydřeli pouhé dvě branky. „Jo, jo to je pravda on nakonec i ten útok chce ještě vylepšit,“ souhlasí Švík. „Někdy příliš myslíme, než abychom stříleli. Třeba při přečíslení dva na jedno je mnohdy lepší vystřelit místo hledání spoluhráče,“ pojmenovává problém, který přesně koresponduje s názorem mnohých fanoušků v hledišti. „Ale přesto si myslím, že doma hrajeme dobře. Problémy máme venku a na to se nyní asi chce soustředit a to prioritně zlepšit.“

Šanci na zlepšení dostane Kadaň hned v následujícím utkání na ledě Třebíče. O nic jednoduchého však zcela jistě nepůjde.

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM