„Je to hodně,“ culil se Jakub Trefný k osmistovce

Kateřina Kundertová | 14.09.2017 | |

„Je to hodně,“ culil se Jakub Trefný k osmistovce

K a d a ň - Trhači se ve druhém kole WSM Ligy postavili na vlastním ledě Přerovu, s kterým prohráli vysoko 1:9. Stejně jako minulé dvě sezóny vede i letos Kadaňské s kapitánským céčkem Jakub Trefný, jenž nastoupil k 800. střetnutí ve druhé nejvyšší tuzemské lize, ve které si šestatřicetiletý bek připsal 222 kanadských bodů.

 

Jakub Trefný poprvé okusil první ligu dospělých v ročníku 2000/2001. Nyní, o sedmnáct let později, dosáhl ve třetím utkání právě probíhající sezóny na osmistý zápas ve WSM Lize. „Věděl jsem z minulé sezóny, že mi chybí dva nebo tři zápasy. Je to docela hodně,“ pozastavil se s podivením a cukajícími koutky.

Bohužel dlouholetý hráč Kadaně neoslavil jubilejní utkání výhrou. „Myslel jsem si, že vyhrajeme, ale nevyšlo to. Škoda,“ řekl zklamaně. „Vůbec nevím, co bych měl o zápase říct. Nic nám nevyšlo, všechno se odráželo k nim. Trochu den blbec. Dali jsme kontaktní gól, mohli jsme je zatlačit, ale hned další střídaní jsme inkasovali, což nás trochu uzemnilo,“ popsal kapitán.

SEZÓNAZ – G – A – B
2010/1138 – 2 – 8 – 10
2011/1247 – 1 – 8 – 9
2012/1345 – 2 – 2 – 4
2013/1436 – 2 – 16 – 18
2014/1556 – 4 – 14 – 18
2015/1652 – 5 – 21 – 26
2016/1758 – 4 – 20 – 24
2017/183 – 0 – 2 – 2

Lounský rodák odehrál v průměru 44 utkání na sezónu, pokud bude pokračovat ve stejném trendu, na tisícovku mu schází čtyři sezóny a kousek. V minulých třech ročnících však odehrál více než padesát zápasů... „To nebude záležet na mně. Sice se cítím dobře, ale uvidíme podle zdraví. Taky bude záležet na tom, jak budu hrát, jestli mi to půjde a bude se dařit,“ vyjmenoval podmínky zkušený bek.

Ještě blíže tisícovce je Jakubův bývalý spoluhráč Jaroslav Roubík, s kterým hrál v Chomutově. Nyní devětatřicetiletý útočník z Prahy obléká barvy ústeckého Slovanu. „Když vydrží zdraví, mělo by to klapnout. Chci dohnat Jardu Roubíka,“ uvedl odhodlaně. „Hráli jsme spolu v Chomutově, takže se popichujeme, když proti sobě nastupujeme,“ přiznal dvounásobný prvoligový šampion.

Jakub Trefný odehrál velkou část prvoligových zápasů za Chomutov, kde také debutoval mezi dospělými. „Už si nejsem jistý s kým to bylo,“ marně lovil v paměti. Tenkrát ještě KLH Chomutov vyzval na vlastním ledě 15. listopadu 2000 klub z Brna, který zdolal 3:0.

Premiérový gól vstřelil tehdy ještě devatenáctiletý mladík 20. prosince 2000 soupeři z Písku, když druhým gólem z osmnácté minuty pomohl ke konečnému triumfu 6:0. „Sice jsem moc gólů nedal, ale první prvoligový si nepamatuju,“ smál se.

Vrcholem první ligy je postup přes play-off a následná baráž o extraligu, kterou si zkusil dvounásobný mistr ve starším dorostu už v premiérové sezóně. Chomutov podlehl karlovarské Energii 2:4 na zápasy a musel nejvyšší ambice odložit. „Nejlepší byla asi první baráž o extraligu s Energií. To bylo super. Hodně emocí a euforie,“ vyprávěl.

Letos se musel Jakub Trefný popasovat s novou rolí, jelikož se svými 36 roky jasně převyšuje věkový průměr a dohlíží na mužstvo mladíků. „Je to těžký. Jsem na to sám a je jich hodně, ale snažím se,“ líčil. Jedním ze starších hráčů byl i Roman Chlouba, který ale během letní přípravy postoupil k Pirátům a pere se v extralize. „Pomáhal mi, ale teď ho nahradili Jakub Chrpa, Darek Hejcman nebo Honza Müller, kteří se musejí zapojit, aby kabina šlapala,“ nastínil.

Právě chomutovský odchovanec a v minulém play-out nejproduktivnější hráč Trhačů měl také pozici týmového pokladníka. „Já jsem se nehlásil. Ale když odešel Chloubič, tak jsem si to vzal. Bertík, moje pravá ruka, se mi o to stará,“ pochválil Roberta Černého. „Bertík je vymahač. Já dělám bu, bu, bu,“ přiznal Jakub Trefný. „Nejpozdější platič je Šimon Szathmáry. Musím ho nahlásit,“ culil se.

V prvoligovém účinkování se Jakub Trefný potkal na ledě také s jedním z nynějších trenérů Trhačů, čtyřiačtyřicetiletým Robertem Kašem. „To byla ještě velká derby. Roberta jsem vždycky mastil,“ uzavřel Jakub Trefný.

V horní tabulce jsou uvedeny statistiky, na které Jakub Trefný dosáhl v dresu Trhačů v jednotlivých sezónách.

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM