Šimon Szathmáry: „Je těžší jít z útoku na beka.“

Kateřina Kundertová | 29.08.2017 | |

Šimon Szathmáry: „Je těžší jít z útoku na beka.“

K a d a ň - Trhači v osmém zápase přípravy vyzvali na vlastním ledě k odvetě litoměřický Stadion, s kterým i tentokrát prohráli. Na neobvyklých pozicích se objevili obránci Jakub Hierman a Šimon Szathmáry, kteří zaujali místa jedenáctého a dvanáctého útočníka. Vnuk úspěšného hokejisty Jana Suchého se během střetnutí ještě přesunul, jelikož početní výhody odehrál na beku, kde i dohrával.

 

Šimon Szathmáry strávil většinu kariéry v obraně, už v minulé sezóně však za Jihlavu okusil útok. „V Jihlavě jsem hrál asi deset zápasů v útoku, takže vím, jak se tam pohybovat,“ uvedl. Naposledy si oslovení forvard vysloužil proti Benátkám nad Jizerou a v posledním odehraném zápase proti Litoměřicím zahrál i univerzála. „Hrál jsem v útoku, během přesilovek jsem byl obránce, a tak jsem i dohrával konec zápasu,“ dodal.

V minulé sezóně jednadvacetiletý hokejista začal v Kadani, odkud se přesunul na hostování do Jihlavy. „V Jihlavě jsem začínal v útoku a zaskakoval na beku. Potom v baráži to bylo obráceně, začínal jsem beka, ale Tomáš Čachotský jednou vypadl, takže jsem musel do útoku,“ vyprávěl.

Šimon Szathmáry odehrál v přípravě sedm
zápasů, ve kterých si připsal 1+2

Jak těžké je přecházet z ofenzivy na defenzivu a obráceně. „Není to jednoduché. Je to hlavně o mně, abych se přepnul v hlavě. V útoku si člověk může dovolit trochu ztratit puk. Na beku jsem svázaný taktikou a puky se ztrácet nesmí. Konkrétně pro mě je jednoduší přepnout z beka na útok,“ přiznal vnuk Jana Suchého.

V jedenácté minutě zápasu proti Stadionu měl Šimon Szathmáry na holi úvodní gól, z jasné pozice ale nezužitkoval ukázkovou přihrávku od Nicolase Hlavy, který ho za to v mix zóně při rozhovoru hecoval. „Jsem dřevo. Nevěřil jsem, že nahrávka vůbec projde. Byla to moje chyba, měl jsem si puk lépe zpracovat,“ vylíčil.

V dalším průběhu utkání se dvojnásobný juniorský extraligový šampion nechal nachytat od jednoho soupeře. „Věděl jsem o něm, protečoval jsem puk ze středního pásma do útočného, trochu se zapřel, ale už bylo pozdě a asi byl i těžší, tak jsem to neustál.“ Přestože ho jednou srazil „tank“, šel dál natvrdo do hry. „Nebyl to stejný hráč, ale chtěl jsem to vrátit.“

K prvnímu vzájemnému utkání odjeli Trhači ve slepené sestavě, ve které Litoměřicím nedali ani gól. Tentokrát ani s posilami na výhru nedosáhli. „Musíme zapracovat na tom, abychom dávali více gólů,“ apeloval. „V první třetině jsme měli dát góly, protože jsme měli několik šancí. Zápas by pak vypadal úplně jinak,“ pomyslel si.

Na konci minulé sezóny oslavil s Jihlavou postup z baráže mezi extraligovou elitu. Nyní zahajuje ročník v Kadani, kde začínal v seniorském hokeji. „Teď jsem tady, takže mě zajímá Kadaň a případně Chomutov. Kouknu se případně jenom na výsledky, jak Jihlava hrála,“ řekl. Jelikož soupeře z první ligy dobře zná, rozhodování o nejočekávanějším zápase netrvalo dlouho. „Těším se na Vsetín, protože tam odešli dva spoluhráči z Jihlavy, s kterými jsem se dostal bavil,“ uzavřel Šimon Szathmáry.

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM