Loučící se Jaroslav Beck: „Můžu odejít hlavní bránou.“

Kateřina Kundertová | 26.03.2017 | |

Loučící se Jaroslav Beck: „Můžu odejít hlavní bránou.“

K a d a ň - Hlavním koučem Trhačů byl v posledních třech sezónách Jaroslav Beck, který dovedl Kadaň dvakrát do předkola a v neposlední řadě pomohl zachránit účast v WSM lize. Pětašedesátiletý kouč se se vztyčenou hlavou přesouvá do Chomutova k juniorům.

 

Jaroslav Beck odtrénoval v Kadani tři sezóny. V sezónách 2014/2015 a 2015/2016 dovedl Trhače do předkola play-off ze sedmé a deváté příčky. Pokaždé Kadaňští podlehli 1:3 na zápasy Ústí nad Labem. „Je to moje poslední a třetí sezóna v Kadani,“ uvedl hlavní kouč. „Byla jednoznačně nejtěžší, ale jsem rád, že můžu odejít hlavním vchodem a s hlavou nahoře,“ dodal jedním dechem.

Hodnocení celého průběhu sezóny s prvotními cíli, které se pohybovaly někde kolem předkola, nebylo pro hlavního trenéra lehké, jelikož z něj byl cítit smutek. „Chci se vyhnout tomu, co jsme říkali na začátku o tom, kde se chceme pohybovat. Průběh sezóny zkomplikovala změna záměrů v Karlových Varech. Víc bych se k tomu vracet nechtěl,“ řekl o situaci s hráči. „Výsledky? Chtěl bych se vyhnout slovům „splněný úkol“, protože tahle slova nemám rád. Vždycky jde udělat něco lépe nebo jinak. Vím, že soutěž byla nejvyrovnanější za poslední tři roky,“ přiblížil osobní dojmy.

Kadaň byla po dobu právě skončené sezóny farmou chomutovských Pirátů a karlovarské Energie. Mezi Trhači se ukázali z Chomutova například Adam Raška, Nicolas Hlava nebo Lukáš Chalupa, z Karlových Varů pak Ondřej Beránek, Marek Baránek, Tomáš Harkabus a Martin Kohout. „Letos byl servis pro naše dva partnerské extraligové týmy lepší, myslel si Jaroslav Beck.

V Karlových Varech před několika dny proběhlo interní hodnocení sezóny a celkové spolupráce mezi Energií a Trhači. „V Karlových Varech byl přínos farmy hodnocen velice pozitivně. Výsledek je, že Energie chce ve spolupráci pokračovat, protože práce měla hlavu i patu,“ prozradil trenér Kadaně.

Adam Raška si v deseti utkáních extraligového play-off připsal dvě asistence a má mínus jedna účast na ledě. Lukáš Chalupa nastupuje od třetího utkání předkola v první obranné dvojici s Janem Ruttou a připsal si jednu přesnou nahrávku. „Rád sleduji, že kluci, co nastoupili s Piráty do závěrečné části sezóny, odvádí slušnou práci. Nezklamali, přestože prošli farmou, kde hráli velkou část sezóny,“ přiznal. „Je to zadostiučinění odvedené práci, kterou předváděl celý realizační tým,“ pokračoval trenér, jenž získal jako generální manažer Olomouce extraligový titul na jaře 1994.

Na konci základní části měli Trhači náskok třinácti bodů na Most a ztráceli šest na Havířov, deset na Litoměřice a dvanáct na Přerov. Už v průběhu play-out bylo jisté, že se Kadaň zachrání. „Ustáli jsme souboj s Mostem o sestupové místo. Nahoru směrem k předkolu nebyla ta mezera tak velká. S odstupem času vnitřně cítím, že jsme mohli předkolo uhrát i ve složení a při cirkulaci hráčů, která byla ze strany od Pirátů mimořádně velká,“ litoval.

I důvody, které Kadani chyběly k postupu do předkola, měl hlavní kouč Jaroslav Beck jasně dané. „Někdy stačilo větší nasazení, disciplína, lepší přístup, větší důraz a někdy chyběla i trocha sportovního štěstí. Chybělo nám od všeho opravdu malinko, stačil by nějaký dotažený domácí zápas a venkovní duel dovedený do prodloužení,“ řekl. „Myslím, že jsme do předkola patřili stejně jako Benátky nad Jizerou nebo Frýdek-Místek,“ pokračoval.

Jaroslav Mrázek odehrál v Kadani pouze dva zápasy, ve kterých získal dva body, a pak se přesunul natrvalo do Chomutova, s kterým nastoupil celkem k třiapadesáti zápasům. Podobně na tom byli i jiní hráči. „Během konce srpna a začátku září nám tým zmizel pod rukama. Nebyli k dispozici Jarda Mrázek, útočná elitní trojice Dávid Gríger, Jakub Flek a Tomáš Harkabus, což mi už tehdy říkalo, že sezóna bude hrozně těžká,“ vyprávěl prostějovský rodák.

Nejdelší sérii porážek utrpěla Kadaň mezi osmým a třináctým kolem, pak také od 27. do 32. s jednou prohranou předehrávkou. „Udržet tým po dvou nebo třech porážkách o gól v dobré atmosféře a tréninku bylo hrozně těžké,“ připustil Jaroslav Beck.

Jednoznačně nejstarším hráčem kadaňské lavičky byl Jakub Trefný, jenž nevynechal jediný duel sezóny, ve které si připsal čtyřiadvacet kanadských bodů. „Věděl jsem z ostatních týmů, například z Benátek, že si podržely pět nebo šest zkušených hráčů,“ srovnal. „U nás byli zkušení hráči zastoupeni Kubou Trefným, před kterým musím smeknout za výkonnost a i práci v kabině,“ pochválil šestatřicetiletého obránce.

Jak už bylo řečeno, úvod sezóny nebyl pro Kadaň nijak lehký, když se musela srovnat s velkou cirkulací hráčů nebo změnou přístupu z Karlových varů. „Vzhledem k okolnostem jsme věděli, že musíme dělat body už začátku. Okolí říkalo, že je řada na nás, že nemáme, koho porazit, což mě strašilo, ale na druhou stranu to vyburcovalo celý realizační tým. Chtěl bych poděkovat všem hráčům, fanouškům, vedení Kadaně i členům realizačního týmu za dlouholetou dobrou práci,“ uzavřel Jaroslav Beck.

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM