A je to tu...liga začíná!

Katka Hodková | 05.09.2005 | |

A je to tu...liga začíná!

Letos v únoru skončila základní část I. ligy a tím i veškeré naděje Havířova a Kadaně. Panteři v sezóně 2004/2005 nakonec dopadli jako sedláci u Chlumce a s 60 body obsadili desáté místo. Ale ani Kadaň se svého každoročního prokletí nezbavila a zůstala se 64 body na devátém místě. Na postup do play-off Severočechům chybělo osm bodů. Ve středu se začne od nuly a každý tým bude mít znovu šanci na úspěch. Fanoušci se mají jistě nač těšit, protože Kadaň v přípravě tvrdě dřela.

 

Už je to devět let, co se naposledy v Havířově bojovalo v play off. Ani ve čtyřech extraligových sezonách tým na účast ve vyřazovacích bojích nikdy nedosáhl, po pádu zpět do první ligy se dvakrát umístil na desáté příčce tabulky. V nadcházejícím ročníku má být všechno jinak. „Postup do play off je jednoznačný cíl,“ ujišťuje havířovské fanoušky generální manažer Ivo Peštuka.

Výsledky v sezóně 2004/20005

                   skóre        body
 9. SK Kadaň      130:151        64
10. HC Havířov    123:171        60

V loňské sezóně za Pantery nejvíce času odchytal Michal Mařík. Během více než sedmnácti set minut na ledě čelil téměř tisícovce střel a pustil jen devadesát gólů. V průměru tak s 3,1 inkasované branky na zápas dosáhl 91,3% úspěšnosti. Jako druhý strávil ve svatyni bezmála sedm set minut Adam Vrba. Jeho bilance bylo o poznání horší (89,7% a 3,6 gólu).

Mezi nejproduktivnější střelce se v loňské sezóně zařadil David Mikšan (10+16), Ondřej Syřínek (9+11) a Milan Volák (8+15). Mezi střelce by se dal započítat i bek Karel Šefčík (5+11) a Petr Prokop (3+11), který byl zároveň nejtrestanějším havířovským hráčem.

Vzájemné zápasy

                       SK Kadaň      HC Havířov
Sezóna 2004/2005
09.10. 2004                4              5p
20.11. 2004                5              1
10.01. 2005                0              5
12.02. 2005                2              3p
------------------------------------------------
Sezóna 2003/2004
04.10.2003                 2              2p
22.11.2003                 3p             2
14.01.2004                 6              2
07.02.2004                 3              4p

Změny v kádru

Trenérský tandem Jiří RežnarPetr Folta spoléhá především na první dvě formace a brankáře Marka Novotného. Bývalý gólman jihlavské Dukly se vrátil domů z dánského Rödovre a na pozici týmové jedničky by měl nahradit Michala Maříka. „Marek je zkušený brankář, který si výtečně diriguje obránce. Odvádí skvělé výkony, hodně si od něho slibujeme.“

Obranným řadám by měl šéfovat David Galvas, bývalý zadák Opavy, jenž ukončil angažmá ve slovenské Skalici. Šéfem útočných šiků je zkušený Pavel Zdráhal, který se do Havířova vrátil z Francie. Mužstvo by tak měly táhnout první dvě pětky, třetí formace je postavená kolem Petra Rozuma.

V Havířově si zakládají na vlastních odchovancích. Příkladem je devatenáctiletý útočník Filip Seman, který se skvěle adaptoval v první útočné formaci vedle Pavla Zdráhala.

Výsledky v přípravě

„Zatím jsme velice spokojeni, jak s hrou, tak s výsledky. Hráči předvádí velice disciplinované výkony,“ hodnotí Peštuka dosavadní průběh přípravy. Ze čtrnácti duelů Panteři sedm vyhráli, dvakrát remizovali a pětkrát odešli poraženi.

Jednoznačnou záležitostí se pro Havířov stal v polovině srpna mezinárodní turnaj Wojas Cup v Polsku. Slezané vyhráli všechny tři zápasy s výrazně aktivním celkovým skóre 19:5. „V Polsku jsme strávili čtyři dny, soustředění se po všech stránkách povedlo. Výkonnost polských týmů mě ale zarazila, oproti předchozím rokům šla dolů,“ podotýká Peštuka.

V uplynulých dvou sezonách Havířov pokaždé marně bojoval o účast v play off, v nacházejícím ročníku je postup mezi osm nejlepších týmů první ligy prvořadý úkol. Dál zatím v Havířově nepomýšlejí. Čtyřletá extraligová zkušenost je už minulostí. „Vše je o penězích. Pokud by se našel silný sponzor, který by byl schopen zabezpečit rozpočet, extraligu bychom rádi hráli. Ale zatím je naším cílem hrát dobře v první lize s vlastními odchovanci,“ uzavírá Peštuka.

Sestavy z posledních utkání:

HC Havířov: Novotný - Balčík, Galvas, Malínský, Prokop, Vtrík, Vavruša, Koma J., Zientek - Seman, Zdráhal, Žůrek, Mikšan, Lipina, Sedlák, Rozum, Zdeněk, Lichý, Sikora, Sprušil, Heider.

SK Kadaň: Hübl - Vobořil, Meňhart, Hlubuček, Hlavatý, Zajíček, Plaček, Čuj, Lašek - Zika, Oliverius, Kajer, Žák, Hahn, Postl, Polák, Derfler, Zaťovič, Tvrdek, Hlusička, Švejda.

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM