Norové s českými jmény v Kadani nevyhráli

Martin Gahler, Katka Hodková | 01.09.2005 | |

Norové s českými jmény v Kadani nevyhráli

Přípravné utkání s norským Lillehammerem Kadani jistě prospělo. Seveřané totiž srazili bojovný hřebínek, který domácím vyrostl po několika posledních přesvědčivě vyhraných zápasech. Kadaň během šedesáti minut proti Norsku zlepšila disciplinovanost. Hráči si však museli také pořádně máknout, aby vydrželi tempo, které si zpočátku hosté nadiktovali. Remízou 2:2 se uzavřela kapitola přípravy a 7. září se Severočeši vypraví na první duel do Havířova.

 
11.kolo, čtvrtek 1.9.2005
Sportovní klub Kadaň - Lillehammer Ishockeyklubb  2:2  (1:2, 1:0, 0:0)
Branky: 20. Meňhart (Vobořil), 23.Hlavatý (Žák) - 8.Sršeň (Kaňka), 15.Sršeň (Adam).
Rozhodčí: Zubzanda - Fiala, Havelec.
Vyloučení: 8:12.
Využití: 2:0. V oslabení: 0:0.
Diváci: 232.
Průběh utkání: 0:2, 2:2.
Sportovní klub Kadaň: Hűbl - Vobořil, Meňhart, Hlubuček, Hlavatý, Zajíček, Plaček, Čuj, Lašek, Zika, Oliverius, Kajer, Žák, Hahn, Postl, Polák, Derfler, Zaťovič, Tvrdek, Hlusička, Švejda.
Lillehammer Ishockeyklubb: Tyrőm - Stein, Ulseth, Polívka, Hammerseng, Dahlstrom, Mareš, Adam, Andersen, Sršeň, Klouman, Strangstad, Rolstad, Kaňka, Prošek, Sveum, Holm, Pinc.

Komentář k zápasu

Domácí gólman Hübl dostal dvojku

Kadaň nastoupila proti Lillehammeru ve venkovních dresech. Na bílé ploše tak ostře kontrastovala norská červená a domácí černožlutá. Hosté se v prvních minutách ukázali jako houževnatí hráči, kteří dobře znají český technický hokej. Rozhodčí nemuseli sáhnout po píšťalce. Hokejisté nefaulovali, dodržovali pravidla a diváci tak neviděli jediné zakázané uvolnění ani postavení mimo hru. Kadaň ani Norsko si nevypracovaly viditelnou převahu, masa těl se za pukem přesouvala po celé ploše kluziště. Až 8. minuta přinesla domácím krušné chvilky. Seveřané se roztáhli v pásmu a potrápili kadaňskou obranu vytrvalým kroužením kolem gólmana Hübla. Puk si nakonec našel cestu ven a norská jednička Pal Tyröm musel jeho cestu bedlivě sledovat. Vzápětí se hosté vrhli jako hladoví psi znovu na Jardu Hübla. Norští útočníci Kaňka a Sršeň přečíslili domácí obranu a při hře dva na jednoho si několikrát trefně přihráli. Michal Kaňka nakonec kotouč skvěle zpracoval a nabídl ho najíždějícímu spoluhráči. Tomáš Sršeň pak zavěsil do prázdné branky. Seveřané se ujali vedení 0:1

Kadani nezbylo nic jiného, než se přizpůsobit. Norové si diktovali podmínky, když bruslili v ďábelském tempu a dotírali na domácí svatyni. Brankář Hübl v tomto utkání exceloval, když pochytal hromadu nebezpečných střel. Jeden puk však unikl jeho pozornosti a prosvištěl přímo za brankovou čáru. Červené světlo se za Hüblem rozsvítilo poté, co Adam se Sršněm unikli dvěma kadaňským obráncům. Tomáš Sršeň byl nakonec tím, kdo kotouč zavezl kličkou do forhandu a nadzvedl ho těsně nad Hüblovo betony. Hosté zvýšili skóre na 0:2. Domácí se ale nenechali zatlačit do kouta a pár vteřin před závěrečnou sirénou, překvapili norskou jedničku Tyröma. Severočeši stáhli norský náskok na 1:2 a zužitkovali svou první přesilovku. Na trestné lavici totiž v tu chvíli seděl norský útočník Henrik Klouman, který dvacet vteřin před koncem první vteřiny vyfasoval trest za nedovolené bránění. Gól si připsal Marián Meňhart po asistenci Milana Vobořila.

Dvacetiminutová řežba

Domácí tak nastoupili do druhé fáze poněkud optimističtěji. V 21. minutě hlavní rozhodčí znovu oslabil celek hostí. Denis Sveum vyhřál místo na trestné lavici, když předtím na ledě hákoval. Později se zřejmě chytil za hlavu. Norové totiž v oslabení znovu inkasovali! Severočeši zužitkovali už druhou přesilovku ze čtyř. Pocit vítězství nad gólmanem Tyrömem si připsal obránce Radek Hlavatý, poněkud netradičně mu asistoval útočník Zdeněk Žák. Kadaň se po srovnání na 2:2 probrala z letargie a vycenila zuby. Jenže zvýšenou aktivitu domácích ztlumil ve 28. minutě hlavní rozhodčí, když odpískal Jakubu Laškovi držení. Norové v přečíslení vyhodili kotvu před domácí svatyní a dvě minuty se odtud odmítali hnout. Hübl se na ledě točil jako čamrda, aby vykryl střely ze všech možných úhlů.

Zápas Seveřanů v půli utkání místy připomínal duel Kadaň – Chomutov. Hráči se vzájemně popichovali a po nevydařeném nájezdu norské útočné trojky se před domácím gólmanem málem strhla nefalšovaná bitka. Hosté sice neustále předváděli vynikající souhru, ale jejich sevřené šiky rozhazovala kadaňská dotěrnost. V 35. minutě měli domácí obrovskou šanci, aby se ujali vedení. Petr Derfler z levého kruhu předal puk zprava najíždějícímu Kamilu Tvrdkovi, který okamžitě pálil na Tyröma. Jenže puk skončil zaseknutý mezi betony. Ve druhé třetině hlavní rozhodčí Zubzanda vylučoval jako na běžícím pásu. Hráči se zřejmě rozhodli, že deset lidí v poli je na malý kadaňský stadion zkrátka moc. Ve 38. minutě dostali domácí šanci na přesilovku pěti proti třem. Na norské straně trestné lavice totiž seděl Sršeň a Adam. Na ledě ubylo hráčů, ale o to víc se zvýšila jejich koncentrace před brankovištěm. Domácí si v červeném poli nedokázali najít skulinku. Těsně před uplynutím trestu dvou norských útočníků se hosté dopustili další chyby a vyjeli na led ve čtyřech. Fanoušci se okamžitě ozvali hlasitým pískáním.

Norové dali Kadani prvotřídní školu

Podle dosavadních statistik si norské mužstvo za dvě třetiny odsedělo na trestné lavici rovných 18 minut. Kadaň tak měla skvělou možnost vyzkoušet si přesilovou hru. Po čtyřiceti minutách všichni hráči stále bruslili jako o závod. Pokud by stejné výkony předváděli v lize, mohlo by se Kadani dařit i proti silnějším týmům. Poslední dvacetiminutovka charakterizovalo oboustranné vyčkávání. Norové i Češi čekali, kdo jako první udělá osudovou chybu. Severočeši si tak konečně natrénovali i důslednou obranu a boj o udržení nerozhodného stavu. V 55. minutě si fanoušci rvali vlasy, když Miloš Kajer při hře čtyři na čtyři promarnil jedinečnou a zároveň poslední příležitost, jak urvat vítězství na stranu domácích. Duel mezi Kadaní a norským Lillehammerem skončil nerozhodně 2:2.

Martin Gahler, Katka Hodková
 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM