Nevidím důvod, aby se tu nehrál dobrý hokej

Míša Sládková | 30.05.2005 | |

Nevidím důvod, aby se tu nehrál dobrý hokej

Stejně jako na mnohých stadionech i v Kadani se trénuje mimo ledovou plochu. Letní příprava probíhá pod vedením nového trenéra Ladislava Kubáta, který přijal nabídku a po Klášterci a Mostě se nyní snaží připravit kádr co nejlépe na nadcházející sezónu. A co prozradil nejen o hokeji?

 
Z Klášterce a Mostu znáte druhou ligu, nyní jste se dostal k I. lize v Kadani. Dají se už nějak porovnat hráči I. a II. ligy, jsou mezi nimi nějaké větší rozdíly? Jsem tu zatím na letní přípravě. Je samozřejmé, že profesionálové tady jsou na tom lépe, mají větší možnosti trénovat, nedělají to po práci jako jsem to dělal doposavad v Klášterci nebo v Mostě. V tom vidím rozdíl. Srovnávat hokej zatím nemohu. Na to počkám až přijdeme na led a proběhne předsezónní příprava na ledě. Ale je velký rozdíl mezi 1. a 2. ligou.

Již dlouhodobě působíte ve funkci trenéra. Jaké jste si dal cíle a jaké máte očekávání od své funkce v Kadani? V Kadani bych chtěl docílit toho, aby se tu hrál dobrý hokej, pokud možno atraktivnější. Abychom na stadion přilákali více diváků než dosud chodilo. Věřím, že i hráči k tomu budou přistupovat dobře. Slyšel jsem, že s hráči nikdy nebyly žádné velké problémy a věřím, že ten kádr je (a vypadá tak), že i parta je dobrá. Tudíž není důvod, proč by se tu neměl hrát dobrý hokej.

Každý trenér si zakládá trochu na něčem jiném. Jsou nějaké speciální trenérské praktiky, které hodláte upřednostnit? Já nemám žádné speciální praktiky, nejsem jak se říká inovátor. Já si zakládám spíše na dobrých vztazích s hráči. Jsem takový demokrat, snažím se s hráči vyjít dobře když to jde, pokud to pochopí a jsou vstřícní. Mám rád klid a pohodu a z toho by měla vyzařovat taková ta, trochu uvolněnější hra.

A co obránci a útočníci. Rozdělíte si je s panem Novákem? Rozdělení budeme ještě řešit v době přípravných zápasů. Něco zkusíme a podle toho, jak se to bude osvědčovat k tomu přistoupíme. Já jsem to takhle dělával vždycky, jak v Klášterci tak v Mostě a uvidíme, jak nám to bude klapat.

Do týmu jistě přibudou ještě další posily. Jaké požadavky ohledně hráčů jste si dal? Odešli hráči, kteří tu v minulosti patřili k dobrým střelcům. Chceme tedy kádr doplnit takovými hráči, kteří ty góly zajistí. Jestli se nám to podaří to uvidíme až na ledě. Myslím si, že zatím to není špatné.

V Kadani jste novou osobností a řada fanoušků by o Vás ráda věděla víc. Mohl byste říci Váš stručný hokejový životopis? Co se týče mého hokejového životopisu, tak jsem „chomutovák“. V Chomutově jsem hrál od žáčků, odehrál jsem tam všechny soutěže i tu nejvyšší s Chomutovem. Po dobu vojenské služby jsem byl u Dukly Jihlava B, což bylo v Liberci. Tato doba byla jediná, kdy jsem byl mimo Chomutov. Když jsem skončil v Chomutově, odešel jsem ještě do Kadaně. Tady jsem hrál asi dvě a půl sezóny, ještě krajský přebor.

Je konec května, před chvílí se hráči přesunuli na trénink. Jakým způsobem teď probíhá příprava a co máte dále v plánu? Máme za sebou něco přes měsíc, začali jsme v půli dubna, ale to bylo jednofázově. Teď od května jedeme dvoufázově a budeme v tom pokračovat do konce června. Teď v pondělí odjíždíme na Boží Dar, na třídenní krátké soustředění. Chceme využít zejména terénu, který tam je, jezdit na kole, běhat. Mimo to je také důležité, aby se dala trošku dohromady parta, byli pohromadě a trochu lépe se poznali.

Co člověk, to jiná povaha. Na co se máme připravit, až budete stát na lavičce. Prožíváte zápas hodně nebo se řadíte spíše k těm „kliďasům“? Vnitřně zápas prožívám opravdu hodně, ale vypadám na kliďase. (smích)

Pro někoho je rozhodnutí, že hokeji zasvětí svůj život zlomové, někdo naopak k tomu dojde pozvolna. Jak to bylo u Vás? Kdy přišlo to rozhodnutí, že hokej bude důležitou součástí Vašeho života a měl na tom někdo podíl? Já jsem hokejem žil od malička. Hokej jsem měl vždycky rád. Původně jsem chtěl trénovat hlavně mládež, měl jsem takovou představu, že to budu dělat po práci. Udělal jsem si tedy druhou nejvyšší třídu a přemýšlel jsem, jestli jít na vyšší nebo ne. Ale protože jsem měl za to, že budu dělat u mládeže, tak jsem dál nešel. Ale postupem času, když už jsem se dostal k dospělým, k chlapům v Klášterci, tak protože mi to šlo si myslím, tak jsem u těch chlapů zůstal, ale jedničku už jsem si bohužel neudělal. Dneska je mi 54 let, takže už se mi asi nevyplatí dělat si jedničku. Oslovila mě Kadaň, jsem zase o soutěž výš, ale jak to bude dál to nikdo neví. U trenérů je to otázka. Pár zápasů a jste zase někde jinde.

Hokej asi vyplňuje většinu vašeho času. Máte nějaký koníček kromě hokeje? Mám chatu za Kláštercem, tak tam hodně trávím čas. Mám rád skalky, zahradničení, taková ta okrasná zahrada. To je můj druhý největší koníček.

Každý hokejový nadšenec má ve svém srdci určitou osobnost, která ho nějak ovlivnila nebo na něj silně zapůsobila. Kdo je nebo byl pro Vás největší hokejovou osobností? Těch hokejových osobností je dost, ale v současnosti nás přesvědčil Jaromír Jágr, že je opravdu hráč velkých kvalit, na ledě je velmi platný. V minulosti, to byla moje éra, Ivan Hlinka. Vídal jsem ho od žáčků, hráli jsme proti sobě. Takže vím jak rostl od žáčků po juniory. Co se týká trenérství, z těch, co mě vedli, tak to nemůžu zapomenou na kvalitní vedení a dobrý trénink Pavla Wohla, který nás měl dva roky v Chomutově. Tam mě hodně ovlivnil. On byl právě takový ten demokrat, ale dokázal z hráčů dostat to, co potřeboval.

V posledních dnech se rozhodlo o změně pravidel v extralize. Ne všichni mají pocit, že by to byla změna k lepšímu. Jak se na to díváte Vy? Vracíme se tam, kde jsme již byli. Uvidíme, jak to hokej ovlivní, jak se změní. Myslím si, že bude stejný. Vidíte třeba Kanaďany, ti to doma hrají na červenou čáru, ale přijedou sem, tady to nehrají a hrají pořád dobře. Dokáží si s tím dobře poradit. Myslím si, že ta čára to moc neovlivní. Trochu mám ale obavy z toho dojíždění, ze zakázaného uvolnění, protože tam v minulosti úrazy byly. A od té doby nejsou, takže mám z toho trochu strach.

Objevují se i názory, že tato pravidla v extralize ano, ale v I. lize už ne. Jste pro zavedení těchto pravidel i v I. lize? Pokud to schválila extraliga, musíme to zavést i u nás, protože utkání budou pískat rozhodčí, kteří pískají i extraligu. Pro ně by to byl také problém a navíc hráči budou uvolňováni na střídavé starty. Aby to ten hráč v jedné soutěži hrál v druhé nehrál, to si nedokážu představit. Takže pokud to bude hrát extraliga, musí to být i tady.

Na závěr již trochu obvyklá otázka. Co byste vzkázal fanouškům? Já můžu pouze vzkázat, že se budeme snažit odehrát všechny zápasy i tréninky absolvovat s maximálním úsilím a věřím, že fanoušci nebudou mít důvod k pískání. Také doufám, že kluky podrží i když jim to zrovna nepůjde. Byl bych rád, kdyby to tak bylo.

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM