Produktivní automobilka se snaží prosadit

Katka Hodková | 30.01.2005 | |



Honosně vyvěšené prapory kadaňského hokeje plápolají v poslední době na půl žerdi a černožlutým se jako každý rok ztrácí naděje na postup do play-off. Jako nabídka útěchy zůstává nesestupové ani nepostupové deváté místo. V posledních třech kolech podlehli Severočeši Hradci Králové, Ostravě a dokonce i poslednímu Písku. Hráči a zřejmě ani trenéři nemají jasnou představu, proč by se „malá“ Kadaň měla hnát do velkého světa. Zato Mladá Boleslav ví přesně, po čem touží, a jde si i přes mrtvoly tvrdě za svým cílem.

 

Historie klubu

První bruslaři se na zatopených lukách u Klenice a Jizery objevovali již od šedesátých let 19.století, roku 1878 pak byl v Mladé Boleslavi založen Bruslařský a veslařský klub. O dva roky později se bruslaři osamostatnili a ustanovili Bruslařský klub Mladá Boleslav, jeden z nejstarších českých sportovních oddílů vůbec.

8.listopadu 1908 byl ustaven Český hokejový svaz a Mladoboleslavští byli mezi 12 zakládajícími členy. Téhož roku se na kluzišti na Štěpánce uskutečnilo hokejové mistrovství Čech za účasti Mladé Boleslavi, Sparty Praha, PKC Ruch a vítězné Slavie, kterou však Boleslav porazila 7:5. Na živobytí si hokejisté tehdy vydělávali pořádáním koncertů a maškarních karnevalů. Již před 1.světovou válkou existovalo v Mladé Boleslavi umělé osvětlení pro večerní programy.

Po přerušení způsobeném světovou válkou se hokejisté znovu vrátili na led, od roku 1922 však namísto tenisového míčku začali prohánět po ledě gumový puk. Mladoboleslavský SK, jak se klub dočasně nazýval, působil v době vzniku československé hokejové ligy v Severočeské župě, kterou v sezóně 1936/37 vyhrál a dočkal se dosud největšího úspěchu v dějinách klubu - postupu do první ligy. V nejvyšší soutěži ČSR pak strávila Boleslav dvě sezóny. Za soupeře měla Spartu, Slavii, LTC Praha, Č.Budějovice, Vítkovice, Troppauer SV a HC Vysoké Tatry, tedy na rozdíl od Boleslavských vesměs profesionální kluby. První rok byl proto velmi těžký a Mladoboleslavský SK skončil poslední bez bodu a s pasivním skóre 6:54.

Po druhé světové válce se dvanáct měst v republice již pyšnilo zimním stadionem, v Mladé Boleslavi se však stále hrálo na zamrzlé Klenici.Zimní stadion byl v Mladé Boleslavi otevřen až roku 1956. V roce 1959 potkal mužstvo, hrající tentokrát pod názvem Spartak Mladá Boleslav, sestup do divize. Paradoxně nejlepší roky byly odstartovány již zmíněným sestupem. V nižší soutěži se však mužstvo znovu sebralo a suverénně ji vyhrálo. V témže roce hostila Mladá Boleslav jednu ze skupin Mistrovství světa, což pomohlo hokej ještě více zpopularizovat. Po návratu do druhé ligy překonávala návštěvnost všechny rekordy. Na derby s Kolínem si našlo cestu dokonce přes 7000 diváků.

V několika dalších letech se tým umisťoval pravidelně v popředí tabulky a v roce 1962 přišel až v posledním kole o šanci na přímý postup mezi elitu. Na počátku 70.let Autoškoda ještě chvíli žila z minulé slávy, jenže následovalo pomalé, ale zato neúprosné vyklízení pozic. V sezóně 1972/73 vše vyvrcholilo sestupem do II. NHL. Na boleslavský hokej přišlo po tučných letech příslovečných sedm let hubených. Jaro 1977 přineslo dokonce starosti o záchranu, když pádu do krajského přeboru unikla Autoškoda o pouhé dva body. O dva roky později už ale vše vypadalo jinak a lépe - Mladá Boleslav opustila II. NHL opačným směrem, vzhůru. Právě v této nelehké době vychovala mládežnická základna Mladé Boleslavi dosud nejslavnějšího odchovance oddílu, mistra světa a vítěze Stanleyova poháru Jiřího Hrdinu, který roku 1978 odešel do Sparty Praha.

Ve druhé polovině osmdesátých a na začátku devadesátých let se Mladá Boleslav pohybovala spíše v dolních patrech tabulky I. ligy, několikrát absolvovala úspěšně soutěž o udržení, avšak v roce 1993 se již sestupu nedalo zabránit. Od sezóny 1993/94 působí Mladá Boleslav ve třetí nejvyšší soutěži České republiky, tedy ve druhé lize. Dvakrát za sebou bylo mužstvo složené téměř výhradně z vlastních odchovanců krůček od postupu, v play-off 1997 však Boleslav podlehla jen těsně pozdějšímu suverénu první ligy Znojmu a o rok později znovu až v prodloužení rozhodujícího zápasu Šumperku. V létě 2000 bylo poprvé v dějinách Mladé Boleslavi vytvořeno profesionální mužstvo, které opět působí ve druhé nejvyšší soutěži.

Vzájemná statistika zápasů Mladá Boleslav-Kadaň

Ze vzájemných zápasů nejde říci, že by měl některý z týmů „navrch“. V předchozích dvou ročnících oba soupeři zakusili výhru, prohru i remízu. V sezóně 2002/2003 Kadaň hostila Mladou Boleslav dvakrát. Napoprvé se nepodařilo rivala přehrát, ten odjížděl domů s vítězstvím 5:3. V dalším domácím zápase Kadaň nechtěla své fanoušky znovu zklamat a opět dokázala vstřelit 3 branky. Tentokrát na výhru stačily, Mladá Boleslav nedokázala vyrovnat a prohrála 2:3.

V sezóně 2003/2004 se černožlutým venku nepodařilo přestřílet soupeře ani jednou. První zápas skončil rozdílem jednoho gólu 2:3. Ve druhém měla Kadaň zaděláno na pěkný výsledek, když po šedesáti minutách byl stav 3:3. V prodloužení však padl osudný gól na 4:3 pro Mladoboleslavské. Doma Kadaň nezastihla ani jedna porážka. Nejprve přesvědčivě zvítězila 3:1 a poté uhájila remízu 3:3. Na své půdě byla Mladá Boleslav pro Kadaň velkým soustem. Nejprve podlehla 1:2 a poté se soupeři rozešli nerozhodně 1:1.

Letos se mužstva viděla již třikrát. Ze vzájemného duelu vyšla šťastněji Mladá Boleslav. V prvním utkání Kadaň sice dvě třetiny vzdorovala náporu, ale bojovnost až do konce nevydržela a severočeské mužstvo podlehlo 1:4. Doma si Kadaň s Mladou Boleslaví již poradila o něco lépe a dokázala remizovat 4:4. Zato na ledě Boleslavi nestíhala vůbec nic a podlehla vysoko 0:7.

Poslední zápas Mladá Boleslav-České Budějovice

Hokejovým svátkem bylo pro příznivce v Mladé Boleslavi utkání třetího s prvním celkem druholigové tabulky. Hosté, v sestavě s Prospalem, Dvořákem, Martínkem a Neckářem, ale bez zraněného Turka, přilákali do hlediště rekordní návštěvu, tři a půl tisíce diváků. Zápas i po prodloužení skončil zaslouženou remízou 2:2.

Jak je znát z výsledků všech lednových utkání, vsadila Mladá Boleslav v novém roce na drtivý úder. Šestkrát zvítězila - 2:0 se Slezanem Opava, 1:0 se Sarezo Ostrava, 8:0 s Pískem, 5:3 s Havířovemm, 8:3 s Kometou Brno a 8:2 s Třebíčí - třikrát remizovala s Českými Budějovicemi, Hradcem Králové a Berounem, podlehla jen ústeckým lvům.

Aktuální stav kádru

Hráči Mladé Boleslavi byli před začátkem sezóny označováni za možného černého koně první ligy. Jenže ambicióznímu týmu se nevyvedlo prvních pár utkání a tým se dlouho pohyboval ve spodních patrech tabulky. Změna přišla až po odchodu trenéra Miloslava Hořavy do Znojma. Hlavním trenérem se stal Petr Haken a mužstvu se začalo dařil o něco lépe. Příchodem Lukáše Mensatora z Karlových Varů se v Boleslavi stabilizoval post brankářské jedničky.

V Mladé Boleslavi se Lukáš Mensator poprvé objevil na povánočním tréninku, jeho největším úkolem je pomoci Mladé Boleslavi, aby se prosadila v play-off.

Naopak z kádru Boleslavi do Písku odešel před minulým kolem obránce Petr Mainer, který proti nám nastoupil v minulém kole již v dresu Písku. Do Písku se má stěhovat ještě Oliverius nebo Kostourek, který momentálně hostuje v Benátkách. Tito hráči jsou součástí výměny za píseckého střelce Tomáše Nouzu, který odchází opačným směrem a mohl by tak proti nám nastoupit dvě kola po sobě v barvách odlišných soupeřů. Jeho strat však není potvrzen.

Sestavy z posledních utkání:

BK Mladá Boleslav: Mensator – Morava, Drtina, Toužimský, Brincko, Derner, Kvetan – Kameš, Hradecký, Kadlec – Ondřej, Jaroš, Říha – Havel, Oliverius, Metlička – M. Krupka, Nedorost, L. Krupka.

SK Kadaň: Hübl - Pospíšil, Hlavatý, Klaus, Meňhart, Vobořil, Staněk, Špelda, Pelán - Tvrdek, Polák, Kajer - Stavenský, Hlusička, Derfler - Žák, Jabrocký, Postl - Polanský, Kuchler, Kreuzman.

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM