Pro koho skončí prokletí jihočeského ledu?

Marek Mikeš | 28.01.2005 | |

Pro koho skončí prokletí jihočeského ledu?

Neradostnou bilanci má SK Kadaň na ledě jihočeského Písku! Vždyť za celou historii v první lize dokázala plně bodovat pouze jednou. Pokud však má být ještě myslitelný boj o vytouženou osmičku, musí hráči ve žlutočerném za každou cenu prokletí protrhnout! Ale kletba visí i nad týmem soupeře. Z 21 zápasů pouhé dvě výhry a posledních pět zápasů bez bodu. Který tým prolomí kletbu a rozradostní řady svých fanoušků?

 

Historie klubu soupeře

Historie hokeje v Písku sahá do roku 1927, kdy ve městě vznikl první hokejový oddíl. Úvodní zápasy se hrály na přírodním ledě na rybníku na „Americe“. V Písku v té době působil vojenský oddíl s názvem Dukla Písek, později Dukla Jihlava „B“ a nakonec VTJ Písek. V roce 1990 se tyto kluby sloučily pod název VTJ JITEX Písek. Po zrušení vojenské části oddílu vznikl název HC JITEX Písek, který se později přetransformoval do dnešního IHC Písek. Klub za léta vychoval řadu špičkových hráčů, kteří působili nebo působí v NHL, extralize i v jiných klubech v cizině: Roman Turek, Stanislav Neckář, Jiří Lála, Václav Král a řada dalších.

Historie vzájemných zápasů

Ačkoliv si v posledních dvou letech Písek pevně zarezervoval poslední příčky tabulky, bilance zápasů je více než vyrovnaná. Historie vzájemných střetů se datuje sezonou 1998/99. Kadaň sehrála s Pískem dohromady 21 zápasů, připsala si šest výher v základní hrací době a sedm porážek, pětkrát se hrálo nerozhodně, třikrát rozhodovalo prodloužení. Utkání mezi severočeským a jihočeským týmem lze označit magickou číslicí tři. Hned pětkrát se totiž soupeři rozešli po základní hrací době smírným výsledkem 3:3, v jednom případě dokázala Kadaň zvrátit utkání na svou stranu brankou v prodloužení. Podobnou bilanci pamatují snad jen extraligoví soupeři z Plzně a Karlových Varů, kde utkání západočeského derby často končí výsledkem 4:4.

Čtvrté, poslední, letošní utkání hostí Písek, kde žlutočerní získávají body velmi těžko a zřídka. Prokletí jihočeského ledu se projevilo i letos! Předchozími úspěchy výrazně nabuzená Kadaň přijížděla na led outsidera s pečetí favorita, jenomže černá magie pověstných jihočeských čarodějnic byla opět silnější! Zákulisní černé síly nedokázaly zabránit vedení po brance Kamila Tvrka, ani vyrovnanému stavu utkání z 57. minuty. Poté však přišlo to, co žádný fanoušek Kadaně nečekal. Spojení magické síly vyústilo v pokračování prokletí, jehož nástrojem se stal Tomáš Nouza. Dvě slepené branky nedaly šanci na zisk bodů.

Statistika vzájemných zápasů z pohledu Kadaně

Celkově:
   PZ     V    VP     R    PP     P     Skóre
   21     6     1     5     2     7     59:63

V domácím prostředí:
   PZ     V    VP     R    PP     P     Skóre
   11     5     0     2     1     3     35:32

Na ledě soupeře:
   PZ     V    VP     R    PP     P     Skóre
   10     1     1     3     1     4     24:32
(Legenda: PZ - počet zápasů, V - výhry, VP - výhry v prodloužení, R - remízy, PP - prohry v prodloužení, P - prohry, Skóre - součet vstřelených / obdržených branek)

Kanadské bodování hráčů ve vzájemných zápasech

              SK Kadaň                            IHC Písek

                      KB    B  A                           KB    B  A
   Polanský Tomáš     11    5  6        Bouz Martin        10    6  4
   Kreutzmann Jarosl. 10    4  6        Míka David          9    7  2
   Richter Richard     7    5  2        Nouza Tomáš         7    7  0
   Kajer Miloš         7    2  5        Nedorost David      5    2  3
   Kuchler Jiří        6    2  4        Hejl Pavel          5    1  4
   Klaus Martin        5    3  2        Šimek Martin        4    2  2
   Sedlák Přemysl      5    2  3        Jelen Jiří          4    0  4
   Stavenský Stanisl.  5    2  3        Hovora Radek        3    3  0
(Legenda: KB - kanadské bodování, B - branky, A - asistence, tučně označení jsou aktivními hráči klubů)

Aktuální stav kádru soupeře

Nejproduktivnějším hráčem v týmu IHC Písek je Tomáš Nouza. Dvaadvacetiletý odchovanec Jihočechů platí i přes svůj velmi mladý věk za pověstného kanonýra a odměnou se mu stal i premiérový start v České nejvyšší soutěži v dresu Dukly Jihlava. Připsal si 29 kanadských bodů za 19 branek a 10 asistencí. Svou přesnou muškou si zatím vystřílel čtvrtou pozici v hodnocení střelců 1. ligy za triem Václav Prospal, Tomáš Martinec, Radek Dvořák. Druhým nejlepším střelcem je Lukáš Zíka se 14 brankami.

Nejlepším nahravačem je Jiří Jelen s šestnácti přihrávkami. Již zkušený sedmadvacetiletý hráč vytvořil s Nouzou a Zíkou zdaleka nejúdernější trojici Písku, dohromady si připsali již 73 kanadských bodů. Nelichotivý titul nejtrestanějšího hráče drží pevně v ruce čtyřiadvacetiletý útočník Milan Kořánek. Zároveň je držitelem titulu nejhoršího hráče v hodnocení "pravdy" s -28 body, těsně sledován obranou dvojicí Ondřej Malinský, Jiří Svoboda s -21 body. Na opačném konci se vyjímá jméno Jiřího Jelena. V 39 zápasech si připsal +5 bodů. V kladných číslech se již ze stabilně hrajících hráčů Písku nikdo nenachází.

Změny v kádru IHC Písek

Bezesporu největší slabina modrožlutého týmu je na brankářském postu. Pryč jsou doby, kdy za maskou řádili v píseckém dresu brankáři karlovarské Energie Edgars Masalskis, Zdeněk Šmíd a Lukáš Mensator. Běloruský reprezentant nalezl nové útočiště v Jihlavě, Mensator odešel na hostování do Mladé Boleslavi a Šmíd zamířil do pražské Slavie. Řada tak přišla na šestadvacetiletého obra Michala Pinkase a stejně starého i vysokého Petra Svobodu. Ti se však v písecké brance zatím spíše hledají.

Vedení jihočeského celku se snaží posílit, na nyní již nevyhnutelnou baráž, kde se jenom dá. Z Kadaně získalo na hostování útočníka Jaroslava Poláka, který po většinu sezony působil v druholigových Benátkách nad Jizerou. Z vlastních juniorských řad povýšil další útočník - Petr Kica a do útočné třetice získal Písek z Plzně výraznou posilu v podobě Jaroslava Kracíka. Dvaadvacetiletý reprezentant je draftován Columbusem a ve 35 zápasech za Lasselsberger si připsal čtyři branky a devět asistencí.

Sestavy z posledních utkání:

SK Kadaň: Jež (25. Hübl) - Pospíšil P., Hlavatý, Klaus, Meňhart, Vobořil, Staněk, Tvrdek, Pech, Kajer, Polák, Kuchler, Polanský, Žák, Jabrocký, Postl, Stavenský, Hlusička, Derfler.

IHC Písek: P. Svoboda (16. Kubiš) - Z. Neckář, Burkoň, O. Malinský, F. Procházka, Jiří Svoboda, Peroutka - Zika, Filipi, Nouza - Kořánek, Šimek, Řehoř - J. Polák, D. Míka, Lála - Jelínek, Kašpar, Kica.

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM