Miroslav Hanuljak: "Chci ukázat, že umím hrát hokej!"

Jindřich Poledna | 19.09.2014 | |

Miroslav Hanuljak:

Brankář Miroslav Hanuljak hokejově vyrostl v Mostě. V dorostu a juniorech hrál za sousední Litvínov, do seniorského hokeje nakoukl v Havířově. Následovaly štace v Mostě, střídavě v Kadani a Chomutově, v posledním ročníku si zahrál opět za rodný Most. Tuto sezónu začínal v severočeské Kadani.

 

Jaká byla loňská sezóna?
Loňská sezóna byla z mého pohledu vyloženě strašná. Nedařilo se ani mně ani týmu. Chomutov nakonec sestoupil do první ligy a já se předtím přesunul do Mostu. Pokud Vás klub někam vymění, musíte to respektovat. Snažil jsem se podávat co nejlepší výkony jak v Chomutově, tak v Mostě, přesto bych na tuto sezónu nejradši zapomněl. Na druhou stranu jsem byl rád, že jsem byl poslán do Mostu, protože tu bydlím. Chomutov mě mohl poslat kamkoliv v rámci České republiky, má na mě práva. Jsem rád, že jsem dostal opět šanci v Chomutově, potažmo v Kadani dokázat, že hrát umím.

Jaká byla příprava?
Suchá letní příprava v Kadani byla dobrá. Byla sice o něco kratší, protože spousta kluků hrála v Chomutově a ten měl sezónu dost dlouhou. Něco jsme natrénovali i následně na ledě. Výsledky se projevily už v přípravě, rozhodně nebyly špatné, dokázali jsme porazit i silné soupeře. Snad si tyto výkony přeneseme i do soutěže.

Jaký byl vstup do soutěže?
První kolo jsme nehráli, protože Chomutov byl ještě na přípravném zápase v Německu. Náš první soupeř byl tak nedaleký Most. Bohužel pro nás to byl dost důležitý zápas, protože Most, Kadaň i Ústí se budou pravděpodobně pohybovat kolem osmé příčky a hrálo se vlastně o 6 bodů. Měli jsme tlak na začátku utkání, hráli jsme dobře. I když jsme nakonec prohráli na nájezdy, troufám si říct, že jsme byli lepším týmem, ale bohužel výkon neodpovídal výsledku. To v Benátkách to bylo ještě lepší. První dvě třetiny jsme byli jasně lepším týmem, vedli jsme 3:0. Jenže do poslední třetiny jsme soupeře podcenili, polevili jsme a Benátky nás skoro dotáhly. Díky tomu byl konec zápasu dost nervózní, ale zvládli jsme ho.

K překvapení fanoušků jste se v dalším kole objevil v dresu Pirátů…
Už v úterý jsem trénoval v Chomutově, ve středu ráno jsem se dozvěděl, že budu chytat. Nevěděl jsem, co se děje. Miroslav Kopřiva má nějaké zranění, a tak padla volba na mě. S tím jsem do Kadaně šel – všichni hráči mají možnost, že si je Piráti stáhnou. V Chomutově jsou extraligové podmínky, je radost tam trénovat. Tím nechci v žádném případě shazovat Kadaň, tam jsou podmínky pro první ligu také nadprůměrné!

Jaké to bylo nastoupit opět za Chomutov?
Byl jsem samozřejmě rád za možnost postavit se do brány. Na druhou stranu byl ve mně strašák v podobě loňské sezóny. Doma se nám moc nedařilo, fanoušci byli právem naštvaní a nám se doma nehrálo moc dobře. Vytvořil jsem si tak ve středečním utkání uměle tlak sám na sebe, byl jsem trochu nervózní, ale všechno dobře dopadlo.

Kde budete hrát dál?
Budoucnost neřeším, kde budu hrát nezáleží na mě. Ale předpokládám, že se teď měsíc budu pohybovat v Chomutově. Oba týmy hrají 1.ligu, takže jsem tu na měsíčním hostování. Kdyby byl Chomutov v extralize, byla by situace asi jiná, takhle hovoří pravidla jasně. Na druhou stranu nevím vůbec nic o „Koprově“ zranění, netuším, kdy začne znovu trénovat, potažmo kdy naskočí do zápasů.

Mají Piráti reálnou šanci dostat se zpět do Extraligy?
Nedokážu si představit, že by se o ní nepopraly. Mají tým, který má velkou šanci se tam probojovat Pro mě je Chomutov jasný favorit ligy. Druhým favoritem je pro mě Třebíč. Ta má parádní formu a dobrý hráčský kádr. Před sezónou jim přišli někteří hráči z Olomouce, kteří vybojovali extraligu, k nim se přidalo pár kluků z Brna. V Třebíči je také kvalita na všech postech, stejně jako v Chomutově.

Jaké jsou rozdíly mezi týmy Kadaně a Chomutova?
Kadaň v minulé sezóně sloužila čistě jako farma Pirátů. Jenže to byla v Chomutově extraliga. Teď spolupráce mezi oběma celky funguje také, vše se snaží podřídit tomu, aby Piráti znovu postoupili do nejvyšší soutěže. Všechno je ale o něco těžší, protože oba celky hrají stejnou soutěž. Spolupráce je dobrá především k výchově mladých hokejistů, Chomutov je ve výchově mladých nadějí TOP, Ti kluci musejí mít šanci se někde vyhrát, přestup z mládežnického hokeje do seniorského není nic jednoduchého. Právě první liga je k tomu ideální, je kvalitní a mladí kluci mají možnost získat spoustu zkušeností, vyhrát se a otrkat se. V Chomutově je díky vyšším cílům mnohem větší konkurence. Chomutov by tedy měl hrát špičku a na Kadani je vychovávat hráče pro Chomutov.

Co bratři Kašovi v chomutovském celku?
Je zajímavé, že dva mladí talentovaní bratři hrají spolu v jednom týmu. Já na ně jako na bratry nekoukám, každý je určitá individualita. A právě takové individuality dokáží vytvořit kompaktní, skvěle fungující tým. Na druhou stranu je super, že máme v týmu dva hráče, kteří patří ve svém ročníku ke špičce a hrají v reprezentaci, kde se rozhodně neztratí.

Je pro Vás výhodou, že v sobotu opět narazíte na tým Benátek?
Nedá se říct, že by to byla nějaká výhoda. Kluci z Benátek budou asi překvapení, že se proti nim znovu postavím. Ale každý zápas je jiný. Pamatuji si sice něco z přesilovek, ale v konečné fázi jde o improvizaci. Trenéři mají dnes k dispozici videa, spoustu dalších informací, mají vše nakoukané a umí tým připravit na každého soupeře.

Děkujeme za rozhovor.

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM