Sareza uhájila v Kadani osmou příčku

Katka Hodková, Martin Gahler | 26.01.2005 | |



Vývoj dnešního utkání ovlinila již první branka hostí, která padla ve třetí minutě. Až do druhé třetiny se Kadaň nedala postupem Sarezy zastrašit, jenže pak přišla černá pětiminutovka. Ta vyvrcholila dvěma góly v síti domácích a odvoláním Petra Ježe. Svatyni odešel hájit Jaroslav Hübl. Ten byl týmu ve druhé části silnou oporou, ale útočné řady již nedokázaly dohnat náskok Ostravy a ani závěrečná hra bez brankáře na ztrátě bodů nic nezměnila.

 
44.kolo, středa 26.1.2005
Sportovní klub Kadaň - HC Sareza Ostrava  2:4  (1:2, 1:2, 0:0)
Branky: 10. Vobořil (Stavenský), 37. Hlusička (Derfler) - 3.Holuša (Dibelka, Bařica), 11. Procházka. 23. Janeček (Glas, Vrtík), 25. Gelačák (Procházka, Šebesta). Rozhodčí: Vlček - Lhotský, Ji.Svoboda . Vyloučení: 6:7, navíc Pech 10 minut osobní trest a Meňhart do konce utkání. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 400. Střely na branku: 24:43. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:4, 2:4.
Sportovní klub Kadaň: Jež (25. Hübl) - Pospíšil P., Hlavatý, Klaus, Meňhart, Vobořil, Staněk, Tvrdek, Pech, Kajer, Polák, Kuchler, Polanský, Žák, Jabrocký, Postl, Stavenský, Hlusička, Derfler.
HC Sareza Ostrava: Lakosil - Grof, Chmelíř, Mocek, Vrtík, Holík, Ovšák, Gelačák, Procházka, Šebesta, Glas, Pavlačka, Janeček, Dibelka, Holuša, Bařica.

Komentář k zápasu

První třetina:

Sareza zužitkovala hned první přesilovku

Hosté se nikterak nezdržovali s pozvolným rozjezdem hry a vzájemným oťukáváním a hned se vrhli na svého soupeře. Jako první prověřil domácího brankáře Petra Ježe útočník Pavel Šebesta. 131 vteřin po úvodním hvizdu zazněl hvizd hlavního rozhodčího. Na dvě minuty si za hrubost odešel zchladit hlavu Tomáš Polanský. Jen dvě desítky vteřin seděl kadaňský provinilec na trestné lavici, když se zpoza kruhu protáhl Lubor Dibelka a nahrál puk volnému Michalu Holušovi. Ten nezaváhal a protáhl kotouč Ježovi pod nohama až za brankovou čáru. Sareza se jeho zásluhou ujala vedení 1:0.

Tomáš Polanský byl jeden z mála, kdo prověřil ostravskou jedničku Vlastimila Lakosila. Sareza znala svůj cíl, ale Kadaň působila dojmem, jakoby se jí teprve odkrývaly zamlžené představy. Domácí se sice usadili před brankou hostí, ale Ostrava důsledně bránila každému pokusu o střelu na svého gólmana. Kadaňským útočníkům tak stále někdo dýchal na záda. V 10. minutě se o sólovou akci pokusil Milan Vobořil, když zcela osamocen na modré čáře využil zaváhání ostravské obrany. Byl to znovu on, kdo si nepovedený pokus zopakoval jen pár vteřin poté, tentokrát ovšem z druhé strany. Pravou stranu si Lakosil dokázal uhlídat, že by mu ani myš neproklouzla, ale proti střele zleva byl zcela bezmocný. Milan Vobořil srovnal stav utkání na 1:1.

Sareza se inkasovaným gólem necítila nijak zaskočena a o půl minuty později odpověděla protiútokem. Zásluhou Radka Procházky, který nadzvedl kotouč a vymetl pavučiny pod šibenicí, znovu strhla vedení na svou stranu - 2:1. Ve 13. minutě nejprve škrtla lapačka domácího brankáře, pak se ozvaal vyrážečka a vzápětí ostrý hvizd rozhodčího, který za podražení vyloučil ostravského obránce Vladimíra Holíka. Kadaň svou první přesilovou hru nepopadla za správný konec a příliš dlouho se zdržovala hledáním se ve vlastních řadách. Jedinou střelu skryl Lakosil ve svých útrobách.

Tři minuty před koncem úvodní dvacetiminutovky se otevřela vrátka na trestnou lavici hostí, kam na dvě minuty zaplul kvůli nedovolenému bránění útočník Martin Janeček. Ve své druhé početní výhodě se domácí předvedli v úplně jiném světle. Jenže hledání slabého místa ostravského gólmana vyšlo naprázdno. Sotva Sareza naskočila do plného počtu, byl za podražení vyloučen bek Jan Vrtík.

Druhá třetina:

Černá pětiminutovka stála Kadaň body

Třetinu zahájily dvě prudké střely Kamila Tvrdka, s jejich zpracováním si však Lakosil hbitě poradil. Ve 23. minutě si po střele Martina Janečka domácí obránce Marián Meňhart srazil nešťastnou náhodou puk do vlastní brány. Petru Ježovi sjel kotouč po levém betonu a celou situaci dokonala špatně postavená brusle domácího beka. Kadaň prohrávala již 1:3.

O dvě minuty později předvedla Sareza ukázkovou kombinaci jako z učebnice pro hokejové školy. Radek Procházka přihrál Liboru Gelačákovi a ten se tak mohl radovat z povedeného gólu. Sareza si pojistila své vedení na 4:1. Domácí gólman musel v tuto chvíli uvolnit místo svému kolegovi Jaroslavu Hüblovi a odejít se čtyřbrankovým výpraskem na střídačku. Jen, co se začalo hrát, byl za hru vysokou holí vyloučen Stanislav Stavenský a tak byl Hüblův příchod prověřen hned v oslabení.

Sareza se stáhla z ofenzívy a uchýlila se k opatrnějšímu postupu a dbala hlavně na důslednou obranu. Ta nepřinesla nic jiného, než vyloučení ve 33. minutě na obou stranách. Domácí ghráč Stanislav Stavenský si tentokrát odešel zchladit hlavu za sekání a jeho protihráč Lukáš Malíř byl vykázán za držení. Jen dvě vteřiny zbývaly oběma provinilcům k vypršení trestu a na straně hostí se rozšířil počty o Pavla Šebestu, který kvůli hákování oslabil Sarezu na další dvě minuty.

Sedmatřicátá minuta pak přinesla radost do domácích řad. Zmatku před ostravskou svatyní využil po asistenci Petra Derflera teprve dvacetiletý útočník Michal Hlusička.

Třetí třetina:

Brankář Hübl zabránil fiasku

V poslední části bránila Sareza své pásmo ještě o něco důrazněji. Kadani tak nezbývalo nic jiného, než se jako bumerang opakovaně vracet do útoku. Ve 47. minutě se Ostrava po dlouhé době pustila do útočné akce, pomyslnou třeničku se na dort pokoušel nasadit Pavel Šebesta, ale domácí brankář Hübl plnil svou funkci nadmíru spolehlivě. Později byl vyloučen domácí forvard Lukáš Pech, za pokus o bodnutí špičkou hole vyfasoval 2+2 a navíc osobní desetiminutový trest.

Sareza v následující přesilovce sevřela Kadaň do kleští, ale Hübl nedopustil, aby se manko domácích zvýšilo o jediný gól. Osm minut před koncem utkání se černožlutí nevzdávali a bojovali do posledního dechu s důslednou obranou hostí a převážně pak se samotným brankářem Lakosilem. V 56. minutě vyslal Kamil Tvrdek, vyhlášený hráčem utkání, jednu z posledních důrazných střel směrem k nedobytné svatyni. Na poslední chvíli se domácí uchýlili k bezúspěšné power-play. V čase 59:43 byl za sekání ještě vyloučen Marián Meňhart a navíc si vykoledoval trest do konce utkání.

Kateřina Hodková, Martin Gahler

Ohlasy trenérů

Alois Chlustina (trenér SK Kadaň): Špatná volba brankáře! Brankář Jež ovlivnil celé utkání. Klukům se nedá upřít, že skutečně makali, ale tímto způsobem se o play off nehraje. Nenechali tam všichni srdce, nepoddali se utkání. Nedařilo se vstřelovat branky Lakosilovi.

Vladimír Stránský (trenér HC Sareza Ostrava): Věděli jsme, že to bude rozhodující utkání, vlastně ne úplně rozhodující, ale důležité pro play-off. K zápasu jsme přistoupili zodpovědně, měli jsme ještě jednu nebo dvě šance, i když byl soupeř v první třetině lepší a měl více ze hry. My jsme se potom utrhli a dali jsme góly ve druhé třetině. Myslím, že to rozhodlo. Bránili jsme, i když jsme měli hodně vyloučených, a utkání jsme zvládli. Ve třetí třetině bylo jasné, že když vedeme o dva góly, tak se moc dopředu hrnout nebudeme.

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM