Karel Ton: Smlouvu na příští rok v Kadani mám, doufám, že zůstanu

Zdeněk Kamínek ml., Marcel Holl | 25.04.2014 | |

Karel Ton: Smlouvu na příští rok v Kadani mám, doufám, že zůstanu

Ústí nad Labem - Po dvou letech se musel Sportovní klub Kadaň smířit s účastí v soutěži o umístění. Karel Ton nevynechal během soutěžního ročníku 2013/2014 jediné mistrovské utkání, když během dvaapadesáti střetnutí v základní části a deseti zápasů v play-out nastřádal třicet osm kanadských bodů (16+22). V závěrečném severočeském derby, kdy Kadaň podlehla ve Zlatopramen Areně Ústeckým Lvům 0:4, se nepodařilo prosadit ani kadaňskému bruslaři z ofenzivy.

 

Kadaň chtěla v uplynulém ročníku zopakovat účast ve vyřazovacích bojích, což se bohužel nepodařilo a hokejisté v černožlutých dresech museli bojovat ve skupině o udržení. V něm se Kadani dařilo střídavě. Záchranu a definitivní jistotu zachování prvoligové příslušnosti mohli Kadaňští slavit již dvě kola před koncem skupiny o baráž. I s tímto faktem vstupovali do posledních dvou zápasů sezóny, doma s Motorem a v Ústí nad Labem. Právě v Ústí nad Labem byla kadaňská soupiska hodně ztenčená, neboť po jistotě záchrany zamířila část hráčů pomoci Pirátům s udržením extraligové příslušnosti a další část hráčů šla bojovat za chomutovskou juniorku v play-off. „Letošní ročník se nám nepodařilo v Ústí nad Labem zakončit vítězstvím. Chyběla nám chytrost a hráli jsme v sestavě, v jaké jsme hráli. Místo toho, abychom podrželi puk a trochu uklidnili hru, vše jsme odpalovali. Ústí nad Labem využilo našich zbytečných chyb a vsítilo nám branky. Hlavou jsme nehráli ani předposlední utkání doma s Českými Budějovicemi, naštěstí nám v obou případech již o nic nešlo,“ přiblížil závěr sezóny Karel Ton.

Jak již bylo zmíněno, tak v Kadani byli před sezónou vyšší cíle než jen skupina o udržení. I kádr měl dle papírových předpokladů na to, aby zabojoval o elitní osmičku týmů. „Mančaft jsme měli na play-off. Je známé, že v Kadani se kádr hodně obměňuje. Klíčová pro nás byla třetí čtvrtina základní části, kdy jsme uhráli osm bodů a rozhodlo to o osudu celé sezóny. Naopak v závěrečné čtvrtině jsme získali jednadvacet bodů. Play-out první ligy bylo na rozdíl od české extraligy krásné, téměř všechny zápasy se hrály o všechno a jednoduché to nebylo,“ dodal šestadvacetiletý útočník, který nastoupil do všech ligových zápasů Kadaně v ročníku 2013/2014.

„Sezónu z individuálního hlediska bych rozdělil na dvě části. Do Vánoc to byla bída, poté už to bylo podle mě lepší. Nechci říct, že jsme se v úvodu trápili, začátek nebyl nejhorší, ale ani nejlepší. Výkony jsme měli následně jako na houpačce, a jak jsem zmínil, nevydařila se nám třetí čtvrtina první části soutěže. Nevěřili jsme si na puku, báli jsme se hrát. Když se to zlomilo, hráli jsme stále stejný hokej, naše hra se nijak zásadně nezměnila. Začali jsme si věřit, šli jsme do utkání s tím, že vyhrajeme a padaly nám i góly,“ litoval krize, která znamenala nepostup do vyřazovacích bojů, chomutovský odchovanec.

Karel TON - železný muž kadaňské sestavy

Kadaň, jakožto farma Pirátů Chomutov, byla, co se hráčů týče, závislá na extraligovém klubu. „Chomutov hledal celý rok svoji tvář, od čehož se odvíjelo, že jsme chvilku hráče měli nebo naopak. Já letos za Piráty nic neodehrál, naposledy jsem dres Chomutova oblékl v předchozím ročníku. Pro všechny hokejisty z Kadaně byla extraliga motivací, hlavní rozdíl ale spočívá v tom, že v Kadani můžete hrát klíčovou roli a být na ledě i dvaadvacet minut za zápas nebo nastoupit v Chomutově ke třem až čtyřem střídáním. Velká důvěra se během krátkého pobytu na ledě špatně získává,“ nechal se slyšet bývalý český mládežnický reprezentant, jenž hledal odlišnosti mezi dvěma tuzemskými nejvyššími hokejovými soutěžemi.

„Odlišnost je především znát ve vyzrálosti hráčů. V první lize má člověk kotouč za vlastní brankou a najednou se na něj vyřítí tři hráči. To se v extralize nestane, je to o systému jeden na jednoho. Možná toho hokejisté v první lize i více nabruslí, ale většinou i zbytečně. Extraliga je také o síle na puku a o osobních soubojích,“ pokračoval jmenovec sparťanského útočníka a střelce Petra Tona.

„Petr Ton není žádný můj příbuzný, přesto nás lidé často chybně spojují. Letos to byl bezesporu nejlepší hráč extraligy a každý hokejista by chtěl mít jeho vlastnosti. Osobně jsme se potkali na Spartě, kde jsem do juniorů hrál. Za "A" tým Pražanů jsem odehrál pět zápasů. Spolu v pětce jsme nenastoupili, ale v kabině jsme spolu byli. Je to suprový člověk, nijak se nepovyšoval. Je velmi zkušený,“ objasnil nedorozumění některým fanouškům Karel Ton.

„Smlouvu na příští rok v Kadani mám, doufám, že zůstanu. Oficiálně jsem hráč Chomutova a ve Sportovním klubu jsem na hostování,“ uzavřela kadaňská devítka.

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM