Kadaň ztrácí kontumačně tři body!

Marek Mikeš | 18.01.2005 | |

Kadaň ztrácí kontumačně tři body!

V době vrcholícího boje o play-off ztrácí SK Kadaň kontumačně veledůležité tři body v prvoligové tabulce, získané v utkání s havířovskými Pantery. Důvodem pro sportovně technickou komisi ČSLH se stává protest Havířova proti startu obránce Mariána Meňharta. Výhra 3:0 se tak u „zeleného stolu“ mění na prohru 0:5 avšak praktikami ze skupiny velmi pochybných! Dočká se Kadaň spravedlnosti?

 
Marián Meňhart, zanedlouho osmadvacetiletý obránce, kolem něhož se nyní roztočil kolotoč pochybných praktik, vedoucí ke kontumaci utkání Havířov - Kadaň. Robustní obránce přišel v polovině listopadu na měsíční hostování z celku Mladé Boleslavi. Do žlutočerného dresu se poprvé oblékl při domácí výhře 4:2 proti Českým Budějovicím. Během svého severočeského působení si zatím připsal čtyři plusové body. Po vánočních svátcích se měl dle původních předpokladů vrátit do Mladé Boleslavi, ale lodivod Kadaně Alois Chlustina nakonec po složitých jednáních dokázal 21.12.2004 získat postoupení hráčských práv do konce letošní sezony.

„21. prosince letošního roku jsme s manažerem BK Mladá Boleslav panem Kaňovským podepsali postoupení hráčských práv Mariána Meňharta ve prospěch Kadaně do konce letošní sezóny,“ vysvětluje Mgr. Alois Chlustina. Pověstný kámen úrazu zakotvil právě zde! Klub Mladé Boleslavi měl za povinnost odeslat podepsaný převod hráčských práv vedoucímu 1. ligy Stanislavu Šampalíkovi k zaregistrování. To se však z nepochopitelných důvodů stalo až o tři týdny později 12. ledna 2005 a Havířov na popud Mladé Boleslavi tři dny po své prohře podává protest. „Dne 13.1.2005 jsme obdrželi faxem protest Havířovské hokejové společnost s.r.o. za neoprávněný start hráče Mariána Meňharta z důvodu neprovedené registrace. Velmi důrazně proti tomuto nařčení protestujeme, protože dle převzetí práv na hráče Mariána Meňharta od klubu Mladá Boleslav k tomu došlo již 21.12.2004. Je povinností manažera Mladé Boleslavi odeslat vedoucímu první ligy panu Šampalíkovi prohlášení o hostování hráče do konce sezóny, řádně orazítkované a parafované pověřenými zástupci klubu Mladá Boleslav,“ píše se v odvolání, které podala SK Kadaň na disciplinární komisi ČSLH. „Informace, kterou jsme obdrželi až po vyhraném utkání v Havířově, respektive druhý den zněla, že Mladá Boleslav toto učinila až 12.1.2005, nevíme z jakého důvodu a proč až v tento den?!,“ píše se dále.

Podivné zdržení registrace ze strany Mladé Boleslavi tak dává prostor ke spekulacím. Nečekali Východočeši na výhru Kadaně, aby nepříjemný soupeř o play-off měl co ztratit? Potvrzením se může stát fakt, že potvrzení o převzetí hráčských práv bylo odesláno dva dny po zápase s Havířovem a na údajný popud Mladé Boleslavi si vzápětí Havířov stěžuje na neoprávněný start hráče! „Klub SK Kadaň to považuje za komplot ze strany Mladé Boleslavi. Vždyť vedení klubu Mladá Boleslav vědělo jak to opravdu s hráčem Meňhartem je. Máme za tím hledat nefér boj o elitní osmičku? Kam se podělo člověčenství, lidskost a sportovní duch? Už i ve sportu se dějí takové věci? Lze považovat za naší chybu to, že jsme věřili v korektní vztahy mezi kluby? Nebo to, že já jako manažer SK Kadaň jsem byl málo ostražitý a nebyl jsem ve střehu?,“ ptá se v odvolání Mgr. Chlustina. „Vždyť mezi hokejisty panovaly a doufám, že panují jiné vztahy než v civilním životě.“

Nabízí se však i další otázka! Kdo bude hráči v období od 21.12.2004 do 12.1.2005 platit mzdu? Mladá Boleslav postoupila práva Kadani dne 21.12., jenomže oficiálně hráč severočeskému celku patří až od 12. ledna! „Klub SK Kadaň si pokládá další otázku. Kdo bude hráče ve sporném období vůbec platit, když byla smlouva o převzetí práv podepsána již 21. prosince loňského roku?,“ zní další oprávněná otázka klubu.

„Klub SK Kadaň se domnívá, že tato chyba není na jeho straně, ale v klubu BK Mladá Boleslav. Věříme, že disciplinární komise tuto nepříjemnou kauzu vysvětlí a vyřeší v náš prospěch. Vždyť z tohoto „unfér“ jednání by se mohl stát precedens pro další vztahy mezi kluby této profesionální soutěže.“

Jako možné řešení se nabízí i občansko právní soud. „Určitě bychom ho vyhráli, právo je na naší straně!,“ uzavírá Alois Chlustina své vyjádření. Bojovat však lze již „pouze“ o čest. Tři body jsou nenávratně ztraceny. Navíc bude muset Kadaň pravděpodobně zaplatit i pokutu. O její výši se rozhodne na středečním zasedání disciplinární komise ČSLH. Statistiky hráčů budou zachovány.

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM