Bojovat se bude na ostří nože

Katka Hodková | 09.01.2005 | |

Bojovat se bude na ostří nože

Ústí nad Labem, České Budějovice a Chomutov...pro Kadaň obávané trio, na jehož zápasy je potřeba se řádně připravit a neslevit ze svého odhodlání ani o jedinou píď. Do závěrečných bojů o play-off by Kadaň potřebovala znovu pocítit chuť vítězství. V posledních pěti kolech se Severočechům podařilo urvat plný počet bodů jen jedenkrát a to s Třebíčí, kdy o výsledku rozhodl pouze jediný gól. Havířov zatím postupové příčky neohrožuje, ale ještě se také necítí být úplně ztracen. Diváci proto mohou očekávat stejně urputný hokej jako v předchozích kolech.

 

Historie klubu

Přestože bylo město Havířov vzniklo až v roce 1955, hrál se tu hokej již mnohem dříve. Vše se pochopitelně odehrávalo pod širým nebem a jako kluziště posloužil zamrzlý rybník Liberďák, který svými rozměry z okolí nejvíce vyhovoval. Již v roce 1931 došlo k registraci hokejového klubu pod názvem KČT Lazy. Severomoravský přebor hráli předchůdci dnešních Pantherů dlouhých dvacet dva roků. Začátkem sedmdesátých let mužstvo mužů postoupilo do 1.národní ligy, kde hrálo se střídavými úspěchy, aby v roce 1975 došlo k direktivní reorganizaci celé soutěže a jelikož se Havířov nacházel na spodních příčkách tabulky, byl přeřazen do 2.národní ligy.

Plných 17 let hráči několika hokejových generací usilovali o návrat do druhé nejvyšší republikové soutěže, což se jim podařilo až v roce 1992. Rokem 1995 končí smlouva s Dolem Lazy. Po počátečních nevýrazných výkonech se v sezoně 1997/98 havířovští umístili na čtvrtém místě tabulky a poprvé v historii klubu tak zasáhli do boje o postup do Extraligy.

Ten se jim sice nepovedl, ale v roce 1999 město a ostatní sponzoři koupili tuto nejvyšší republikovou soutěž od Slezanu Opava. Došlo k přejmenování klubu na HC Havířov Panthers. V Extralize setrvali Pantheři čtyři roky, ale ani jednou se jim nepodařilo dostat se do play off. Zklamání přišlo v sezóně 2002/03, kdy Havířov v baráži podlehl Kladnu a sestoupil do 1.národní ligy.

Vzájemná statistika zápasů Havířov-Kadaň

Kadaň i Havířov se spolu na kluzištích střetávají tak rádi, že si často své zápasy prodlužují. První utkání v minulém ročníku se odehrálo na ledě Havířova. Bojovalo se do posledního dechu. Ani všemožná snaha nepomohla najít jasného vítěze. Mužstva se rozešla za stavu 2:2. Když se hostem stal Havířov, průběh utkání byl velmi podobný předchozímu. Po šedesáti minutách na světelné tabuli svítily dvě dvojky. Na řadu přišlo prodloužení. Více štěstí pro tentokrát měla Kadaň a nakonec vyhrála 3:2. Následovala odveta pod střechou Havířovského stadionu. Tam se již severočeští hokejisté nechtěli přetahovat při nerozhodném výsledku a rozmetli protivníka 6:2. Zato Havířovu se styl rozhodování v nastaveném čase líbil. V posledním vzájemném střetnutí sezóny 2003/2004 přiklonili havířovští štěstí na svou stranu a porazili Kadaň 3:4 v prodloužení.

V letošním roce se Havířov rozhodl ke stejnému postupu. V prvním vzájemném duelu se sice Kadaň dostala do vedení, ale radost jí netrvala dlouho. Domácí Havířov vyrovnal jen o několik minut později. V závěrečném dějství pak padaly branky jak na běžícím páse. Ještě čtyři minuty před „závěrečnou sirénou“ měli Kadanští o gól navrch. Příliš krásná vidina jednoznačné výhry pomohla Havířovu k dorovnání na stav 4:4. Opět rozhodovalo prodloužení. Ochromená Kadaň už nebyla pro Havířov těžkým protivníkem. Na rozvlnění sítě se nečekalo dlouho a Havířov zvítězil 5:4.

Na domácím ledě Kadaň napodruhé zmobilizovala všechny své síly k neúprosné odvetě. Již v první třetině se Severočeši ujali vedení 2:0. Ačkoli Havířov ve druhé třetině zahrozil a dotáhl se na jednobrankový rozdíl, nedali se domácí zastrašit a nakonec zvítězili 5:1.

Poslední zápas Havířova s Ostravou

Panterům se nepovedlo zopakovat vynikající středeční výkon proti Českým Budějovicím a na ledě Sarezy Ostrava prohráli 2:4. Ztrátu 0:2 ještě dotáhli, na další dvě branky domácího celku již ale odpovědět nedokázali. Mnohem lépe se jim vedlo v předchozím kole na jihu Čech. Od první minuty vycházeli Panteři ze zajištěné obrany, také České Budějovice vyčkávali a i proto se první vážnější akce odehrála až v páté minutě. Na domácím ledě se Havířov dočkal zaslouženého vítězství 4:2.

Sestavy z posledních utkání:

HC Havířov: Mařík - Šefčík, Štefanka, Mareček, Prokop, Vavruša, Kučírek - Žůrek, Kelner, Lipina, Volák, Syřínek, Sedlák, Mikšan, Zdeněk, Rozum, Seman, Dvořák, Studený.

SK Kadaň: Jež - Pospíšil, Hlavatý, Špelda, Staněk, Vobořil, Meňhart - Kreuzman, Tvrdek, Pech, Kajer, Pelán, Kuchler, Polanský, Žák, Jabrocký, Postl, Stavenský, Hlusička, Derfler.

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM