Kadaň ztratila v Šumperku vyhraný zápas

Jindřich Poledna | 09.02.2013 | |

Kadaň ztratila v Šumperku vyhraný zápas

Cesta do Šumperka patří k těm nejméně příjemným. Hráči stráví v autobuse téměř 6 hodin a vstup do zápasu není pak nikdy příjemný. Jenže Kadani opravdu vyšel. Vedení se ujala hned ve 3.minutě, kdy se domácí brankář po srážce s Hantákem nestačil vrátit do branky a Martin Szakal měl již lehkou pozici - 0:1. Výborný nástup do druhé třetiny měli domácí, po 16ti vteřinách vyrovnal Karel Plášek. Vedení na stranu Kadaně strhl ve 33.minutě Jaroslav Hafenrichter. Kadaňský brankář Jan Strmeň doháněl domácí hráče až k nepříčetnosti, když vychytal několik jasných brankových příležitostí. V 58.minutě neproměnil Petr Jíra trestné střílení. A protože dala Kadaň v poslední minutě Šumperku přesilovku 5 na 3, podařilo se domácím 10 vteřin před koncem základní hrací doby vyrovnat. V prodloužení využil přesilovou hru kapitán Aleš Holík. Kadaň tak odjíždí pouze s bodem za prohru v prodloužení.

 
49.kolo, sobota 9.2.2013
Salith Šumperk - Sportovní klub Kadaň  3:2p  (0:1, 1:1, 1:0 - 1:0)
Branky a nahrávky: 21. Plášek (Skoumal), 60. Hlinka (Holík), 61. Holík (Sedlák, Haas) - 3. Szakal, 33. Hafenrichter (Gajovský). Rozhodčí: Hejduk - Kotlík, Rittich. Vyloučení: 5:9. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 910. Střely na branku: 63:29. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2.
Salith Šumperk: Štůrala (Vajner) - Novotný, Holík, Gewiese, Tesařík, Pastor, Sedlák T., Kovář L., Navrátil - Plášek, Skoumal, Haas - Finsterle, Hlinka, Cink - Červenka, Hulva, Brunec - Matuš, Kindl D., Meidl
Sportovní klub Kadaň: Strmeň (Kaššák) - Kolčava, Szakal, Opalek, Stehlík, Dostál, Mazanec, Pelc - Hafenrichter, Gajovský, Jíra - Ton K., Chlouba, Seman F. - Andres, Hanták, Deveri - Lehnert, Hammerbauer

Komentář k zápasu

Draci vstupovali do utkání s dvěmi dvoubodovými vítězstvími v řadě, hosté pak přijeli dobývat horký led celku, který ještě živil teoretickou šanci na play-off.

Jenže právě hosté vstoupili do zápasu lépe a již ve třetí minutě šli do vedení. To se za brankou zdržel domácí gólman Štůrala a vyhození po hrazení tak do prázdné branky poslal bez zaváhání obránce a kapitán hostů Martin Szakal. Domácí pak dlouhou dobu hledali rytmus a jednoduchost, hosté tak byli nebezpečnější.

V obrovských šancích se totiž ocitli Jíra i Deveri, ale generačně odlišní útočníci dopadli stejně, neskórovali. Ve druhé části první třetiny pak Kadaň doplatila na svou nedisciplinovat, kdy obránce Mazanec například zcela zbytečně po přerušení krosčekoval domácího Brunce přímo na konstrukci branky. Jenže Šumperk v přesilovkách příliš nevládl.

Od druhé třetiny se začal obraz hry výrazně měnit a převahu měli postupem času hlavně domácí. Napomohla tomu také branka z první střely druhé dvacetiminutovky, když nejprve Plášek vyhrál buly, poté převzal od Skoumala puk zpět a přesnou ránou propálil Strmeně.

Nerozhodný stav ale vydržel jen deset minut, poté Plášek neproměnil šanci v oslabení, aby pak hosté v téže přesilovce skórovali. Chlouba ještě v obrovské šanci na Štůralu nevyzrál, o chvíli později pak Hafenrichter zužitkoval obrovského zmatku v brankovišti Draků a vrátil Kadani vedení.

Jenže od té doby jako by na ledě bylo již jen jedno mužstvo. Šumperk ožíval a opět se pod vývoj hry podepsala zbytečná oslabení hostů. Ve druhé třetině na ně ještě Kadaň nedoplatila, a dlouho to vypadalo, že se ubrání i v části třetí.

V té přitom Draci přestříleli Kadaň poměrem 24:7, Strmeň chvílemi nevěděl, kde mu hlava stojí, ale šumperští střelci nemohli na něj recept najít. V 54. minutě uháněl sám na branku Hulva, ale včas jej dostoupil autor první branky Szakal. O dvě minuty později měl Hulva asi největší šanci zápasu. Z ničeho nic se zbavil všech bránících hráčů a zůstal stát před Strmeněm, který ale bravurní lapačkou schoval puk do rukavice!

Tlak Šumperka vrcholil, když byl v úniku faulovaný Petr Jíra a ve třetí třetině často pracovně zanedbaný Štůrala musel čelit trestnému střílení. V něm ale Jíru zkušeně vychytal. A dal tak základ finálnímu tlaku domácích. Ten byl ještě podpořen vyloučením Semana, následně šel Šumperk do hry bez brankáře a další zbytečnou hrubost předvedl Stehlík, který loktem dohrál soupeře. Draci tak měli možnost hrát v šesti proti třem, a tu zužitkovali.

Se třemi hráči před brankou se Šumperk dostal do tlaku, základ tomu dala tvrdá bomba Holíka od modré, kterou za záda brankáře dorazil dobře postavený Michal Hlinka! Šumperk tak srovnal za deset vteřin šedesát, a dílo kadaňské zkázy dokonal v úvodu prodloužení. Tentokrát už Holíkova bomba propadla pod rukavicí Strmeně do sítě a tisícovka fanoušků mohla slavit bleskový zlom v zápase.

Jaroslav Svoboda

Ohlasy trenérů

Radek Kučera, Salith Šumperk: Už minulý zápas doma a předchozí v Benátkách nad Jizerou jsme měli spoustu šancí. Jenže nedáváme góly. Samozřejmě se hraje daleko lépe, když se šance proměňují. Dnes kluci museli dvakrát dotahovat a vyrovnávací gól jsme dávali chvíli před koncem. Díky tomu jsme ve finále získali i druhý bod. Kluci bojovali až dokonce, je důležité, že nic předem nezabalili.

Jiří Doležal, SK Kadaň: Inkasovat vyrovnávací gól 10 vteřin před koncem třetí třetiny, cítíte to, když na střídačce pak vidíte bezmocné hráče, kteří makali a dřeli, aby to udrželi, ale pak inkasují. Dnes nás hodně mrzí častá oslabení, odehráli jsme spoustu času v oslabení, to nás nakonec stálo výhru v normální hrací době. Navíc jsme špatně zahráli to poslední buly, měli jsme si ho pokrýt, i když jsme hráli ve třech proti šesti, zablokovat protihráče, ale to nezvládli.

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM