Spolupráce mezi Kadaní a Chomutovem funguje bezvadně

Jindřich Poledna | 18.10.2012 | |

Spolupráce mezi Kadaní a Chomutovem funguje bezvadně

Kadaň pod novým trenérem Jiřím Čelanským odehrála tři zápasy, ve kterých získala 8 bodů. Dva z těchto tří zápasů byly na ledě soupeřů. Nového trenéra A-týmu jsme proto vyzpovídali, abychom Vám jej představili i z jiného úhlu. Naše dotazy směřovaly k týmu, spolupráci v projektu 3K i jeho trenérské minulosti.

 

Můžete se fanouškům představit?
Hokejově jsem začínal v Havlíčkově Brodě. Prošel jsem si tam všemi kategoriemi od žáčků po Áčko. V okamžiku, kdy jsem začal studovat na FTVS, jsem řešil budoucnost. Hrál jsem hokej a přitom jsem studoval, což bylo hodně náročné. Díky tomu jsem se dostal do sparťanské Juniorky. V Havlíčkově Brodě jsem se opět ocitl v okamžiku, když zrovna padal z 1. ligy do druhé. A Začal jsem trénovat mládežnická mužstva. To bylo těžké období, asi málokdo si umí představit jaké to je hrát 1.ligu a k tomu ještě trénovat mládež. A tak jsem dal přednost trenérské práci naplno. Spolu s Kamilem Pokorným (v současné době působí v Třebíči – pozn. red.) jsme dovedli Havlíčkův Brod zpět do 1.ligy. PO sezóně jsme se s vedením nedohodli na další smlouvě a já zamířil do ruského Orenburgu. Hrála se tam po KHL druhá nejvyšší liga. Jenže tam jsem sezónu nedokončil, přestalo platit to, na čem jsme se před sezónou dohodli a já zamířil zpět domů. Zbytek sezóny jsem strávil u dorostu Slavie, další rok jsme společně vyhráli titul. Díky tomu jsem dostal pozvánku od Vládi Růžičky k Áčku. Tam jsem působil 3 roky. Od konce sezóny jsem byl bez angažmá, s několika kluby bylo vše na nejlepší cestě, ale většinou nevyšel poslední krok. Až zavolala Kadaň….

Tým jde pod Vaším vedením od výhry k výhře. Co se změnilo?
Moc věcí se nezměnilo. Já sem rozhodně nepřišel dělat revoltu! Vždycky to někam dotáhnete jen poctivou prací. Rád pracuji s mladým týmem, navíc podobnou situaci jsem už zažil. Havlíčkův Brod byl také farmou Slavie. Kadaň je farmářským týmem Chomutova a důležité je, že veškeré řízení má hlavu a patu. Myslím, že spolupráce mezi Kadaní a Chomutovem míří tím správným směrem. Já si tu nemám na co stěžovat, jsou tu vynikající podmínky na práci, všechno funguje. Pro mladé kluky je důležité, že Kadaň i Chomutov se snaží hrát stejný styl hokeje..

Jak těžké bylo změnit současný styl hráčů?
Hlavní je si uvědomit, že jsme farma. Máme tu především mladé hráče a naším prvním úkolem je kvalitně trénovat. Mnoho hráčů má střídavé starty mezi 1. ligou a extraligou a naší snahou je, aby tihle hráči měli minimální problémy se začleněním do týmů. Každý trenér přinese sice něco svého, ale já respektuje vedení týmu a chci hrát hokej, který tyhle mladé kluky dostane do extraligy. Vedení je rozumné, netlačí na výsledky, ale tlačí především na bezvadnou přípravu hráčů. Cílem je, aby kdokoliv z Kadaně mohl naskočit do 1. týmu (Chomutova).

Jaké jsou slabiny týmu?
Pracujeme tu především s mladými hráči a jejich slabina je česká mentalita. Často jim stačí, že jsou tam, kde jsou. Ti kluci na extraligu mají, jen na sobě musejí pracovat a musejí hlavně sami chtít. Vždyť tu mají velikou motivaci, provázanost Kadaně a Chomutova je veliká a oni tam mohou kdykoliv nakouknout. U mladších hráčů je to všechno o každodenní dřině, oni si tím musí projít, jinak si tu extraligu nevybojují! Většinou nemají v hlavě srovnáno co vlastně chtějí a za jak dlouho by to rádi dokázali.

A jaká jsou pozitiva týmu?
Já se k týmu dostal v době, kdy měl za sebou dlouhou řadu proher. Ale vedení se ke všemu nestavilo jako ke katastrofě, což je pro kluky velké plus. Navíc je tu perfektní klima v kabině, klid panuje i na úrovni vedení, hráčů a realizačního týmu. Nevisí na nich psychická deka a to je zdravé podhoubí. Na tom se dá stavět. Kromě skvělých vztahů vidím jako pozitivum perfektní zázemí. To co je v Chomutově i v Kadani zdaleka nemá ani půlka extraligy.

Jak tedy hodnotíte spolupráci Kadaně s Chomutovem ?
Jak jsem už říkal, tady všechno funguje. Zatím jsem se nesetkal s jediným momentem, který by mě negativně překvapil. Chomutov chce dostat Kadaň co nejvíce nahoru. Ta spolupráce je tu lepší než byla mezi Slavií a Havlíčkovým Brodem, kde byla na vysoké úrovni. Já jezdím na všechna utkání Chomutova, na chomutovskou Juniorku, spolupracujeme i s Kláštercem. Navíc s Jirkou Doležalem vycházíme dobře po profesionální i lidské stránce. Takže si opravdu nemám na co stěžovat.

Jak se pracuje s týmem, kde se stále točí různí hráči?
Já v tom problém nevidím. Zavoláme si s Jirkou Doležalem a hráč jede směr Chomutov. V současné době tu máme jen 2 hráče, kteří takhle pendlují. Jde o Jana Ruttu a Radka Hrabáka. Na tréninku mám tak stabilně 25 hráčů. Teď tu budeme mít navíc nastálo i Jardu Hafenrichtera. Je důležité, aby hráč, který bude s týmem tu byl alespoň týden nebo 14 dní. Pro kluky není cestování problém, většina z nich stejně bydlí v Chomutově, je to jen 15 km, takže to nikdo neřeší.

Budete brát zápasy s Havlíčkovým Brodem prestižně?
Já tyhle věci vnitřně neprožívám. Je pravda, že jsem v Havlíčkově Brodě prožil převážnou část svého života, ale budeme hrát o 3 body jako by to byl kterýkoliv zápas. Je mi jednou jestli hrajeme s Brodem, s Mostem nebo s Ústím, vždy chceme podat co nejlepší výkon. Určitě to trochu specifické bude, ale derby je vždy spíš klišé novinářů. Já ani zvlášť neprožíval derby Slavia – Sparta. Prostě tohle neberu prestižně. My chceme každý bod!

Sledujete výsledky Slavie?
Jasně, sleduji. Ale nebudeme si tu nic nalhávat, jejich body dělají jen 2 hráči – Červenka a Sobotka. Tým je z 90ti procent stejný jako za mého působení, má i stejný herní projev. Uvidíme, co se Slávií udělá začátek NHL. Začíná se rýsovat možnost, že se za mořem začne hrát.

Je pro český hokej přínosem působení hráčů z NHL v naší lize?
Jednoznačně ano! Tam kde takoví hráči působí, tam se zvedla návštěvnost a navíc předvedená hra je pro oko diváka také o něčem jiném. Tohle našemu hokeji hodně prospívá.

Jaký je Váš trenérský cíl?
Já si momentálně žádné velké cíle nekladu. Pro mě je důležité poctivě pracovat na 100 procent. Odvádím práci klubu, který mě platí a hlavní ocenění pro mě je, že se hráči, kteří mi prošli rukama dostanou na takovou úroveň, aby mohli hrát extraligu. Momentálně ctím pravidla, která jsou v Kadani a Chomutově, se kterými jsem se ztotožnil.

Bylo správné rozhodnutí rozšířit baráž o extraligu?
Určitě ano. Tohle tu soutěž zatraktivní. V minulé sezóně jsme hráli se Slavií play-out. V ohrožení byly všechny týmy. Je to dlouhá soutěž, a když jeden tým odskočí směrem ke dnu, už není o co hrát. Teď už to nebude jen o to dohrát sezónu. Navíc je to především motivace pro týmu z 1.ligy.

Děkuji za rozhovor.

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM