Tolik smůly, jako v minulé sezóně, už mít snad ani nemůžeme

Jindřich Poledna | 01.10.2012 | |

Tolik smůly, jako v minulé sezóně, už mít snad ani nemůžeme

Útočník Jiří Charousek je jednoznačně na čele kadaňského kanadského bodování. S průměrem téměř branky na zápas se po sedmi kolech usadil v jeho čele a v nejbližší době ho jen tak někdo nesesadí. V rozhovoru jsme s ním probrali náladu v kabině, vztah k mladým hráčům či prognózy týmu do budoucnosti.

 

Jirko, Kadaň je po sedmi kolech předposlední, jaká je nálada v týmu?
Náladu bych zhodnotil jako normální. Není sice nejlepší, ale není ani nejhorší. Podařilo se nám vyhrát jen dva zápasy. Ty ostatní byly sice se silnějšími soupeři, přesto jsme je odehráli se ctí, v žádném jsme vyloženě nevyhořeli. Musíme začít vyhrávat a získávat body. Teď k tomu budeme mít ty nejvhodnější soupeře.

Po sedmi kolech je ve vedení Havlíčkův Brod. Je to pro Vás překvapení?
Není. Havlíčkův Brod má dobrý tým a to jak ve hře dopředu, tak i dozadu. Předvádí dobrý hokej, a tak jsou na výsluní ligy zaslouženě. Jenže je před námi ještě hodně kol a je otázkou, zda jim to vydrží. V polovině soutěže to může být klidně jinak.

Které týmy budou, podle Vás, bojovat v rozšířené baráži?
Extraligové celky si netroufám odhadnout. Momentálně je dole Sparta a Pardubice, ale nevěřím, že by tam zůstaly. Překvapením je pro mě Chomutov, vypadá to, že by se baráži mohl vyhnout, pokud mu vydrží současná výkonnost. Ale kdo by tam mohl být, to teď opravdu nevím. Z prvoligových klubů by tam chtěli asi všichni, včetně nás. Ale podle současných výkonů by si to zasloužili asi v Brodě, Ústí a Mladé Boleslavi.

Co je důvodem Vaší velké střelecké potence?
To kdybych věděl! Pro mě osobně je příjemné, že jsem dal v sedmi zápasech šest branek. Rozhodně mi to pomáhá psychicky. Ale k čemu to je, když jsme ve většině zápasů nebrali ani bod? Byl bych radši, kdyby se dařilo týmu, vyhrávali jsme a já bych občas přispěl svou troškou do mlýna. V tom případě by to mělo větší smysl.

Čím jako otřelý harcovník pomáháte mladým hráčů?
Neustále do nich hučím, ať si věří! Většina z nich má titul juniorských mistrů, takže to určitě nebudou špatní hokejisté! Musí si věřit, být občas na ledě víc drzí, záleží jen na nich, co z tréninku a zápasů do budoucnosti vytěží. Tohle není jejich poslední štace, může to být odrazový můstek do extraligového Chomutova. Musí na sobě chtít pracovat a na ledě ukázat, že hokej umí, a že je baví.

Máte nějaký neoblíbený stadion?
Vyloženě neoblíbený nemám. Ale nemusím nějak zvlášť Benátky a Olomouc. Tam je taková zima, že Vám zmrzne i pití během třetiny. Ale nedělejme si velké iluze, ono se to občas stává i v Kadani. Na druhou stranu, na našem stadionu je bezvadné zázemí, které jen tak někde v 1.lize nenajdete.

Má tým na to, aby po 52 kolech hrál play-off?
Určitě má. Kdybych si to nemyslel, určitě bych tu nebyl. Tenhle rok pro to uděláme všechno. V minulé sezóně nám to nevyšlo o bod, letos to nenecháme takhle daleko dojít. Musíme vyhrávat, třeba jen o jediný gól. Klidně o ošklivé góly, ale vyhrávat. Vůbec se nemusíme stydět za to, že ho do brány doplácáme, na to se historie ptát nebude. Všechno musíme podřídit bodovému zisku. Nemůžeme mít přece tolik smůly, kolik jsme měli v poslední sezóně! My jsme letos žádný zápas neprohráli s tím, že bychom byli výrazně horší. A to nám může jen dodat sebevědomí.

Ovlivnilo nepodepsání smlouvy mezi hráči a kluby NHL i naší první ligu?
Určitě. To ovlivnilo všechny ligy. V 1.lize teď hrají někteří kluci, kteří by jinak hráli extraligu. Teď se ale do kádru nevejdou, protože tu hrají kluci ze zámoří. Ale i pro 1.ligu je to dobře, fanoušci uvidí spoustu hráčů, které by tu jinak neměli šanci vidět. Osobně jsem byl na zápase Kladna v Chomutově a byl to zážitek. Kladnu to náramně šlape, kluci sice můžou spoléhat na Jardu Jágra nebo Plekance, ale makají všichni. Na druhou stranu je fakt, že tyhle ESA rozhodují zápasy a ostatní hráči po jejich boku rostou. A také o tom to je.

Jak dlouhou plánujete svou hráčskou kariéru?
Tak to nezáleží na mně. Rozhodně bych hrál rád co nejdéle, ale všechno to je za předpokladu, že mi vydrží zdraví. To je u hokejisty, kromě jeho přístupu, to nejdůležitější. Takže uvidíme…

Zůstanete u hokeje i potom?
Asi by bylo zajímavé zůstat u trenérského kormidla. Můj syn hraje hokej, takže se kolem hokeje budu určitě pohybovat. Každopádně, zatím myslím jen na svou hráčskou kariéru, ale později si myslím, že třeba ano.

Děkuji za rozhovor.

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM