Kadaňský tým je výrazně omlazený

Jindřich Poledna | 14.05.2012 | |

Kadaňský tým je výrazně omlazený

Nový kadaňský trenér Michal Jäger není pro severočeské fanoušky nikým neznámým. Tento plzeňský odchovanec se do Chomutova dostal díky vojně, kde hrál hokej a na severozápadě Čech již zůstal. Zahrál si 1.ligu v Sokolově, pak druhou v Chomutově a v Kadani. Po postupu Kadaně do 1.ligy putoval do sousedního Klášterce a svou hráčskou kariéru zakončil v Sokolově. Jako trenér působí již od svých 25 let, prošel si všemi věkovými kategoriemi a úspěch slavil především s chomutovskými juniory. V dospělém hokeji působil nejdříve rok jako asistent v Klášterci nad Ohří, v posledních dvou sezónách již v pozici hlavního kouče.

 

Překvapila Vás nabídka trénovat kadaňský tým?
Překvapila, ale moc příjemně. Vůbec jsem jí nečekal. S panem Veverkou se známe již z chomutovské juniorky, kde jsem působil jako asistent. Podařilo se nám tam postoupit do extraligy a v dalším ročníku jsme jako nováček neudělali ani ostudu v playoff. V Klášterci se mi dařilo jak u juniorů, tak u A-týmu, který hrál v posledních letech špičku ligy. Takže tahle nabídka přišla asi jako odměna za mou dosavadní práci.

Je to posun ve Vaší kariéře?
Samozřejmě, je to dosavadní vrchol.

Jaký je rozdíl v koučování 2. ligy a 1.ligy?
Ten je veliký. V 1.lize už hrají jen profesionálové. Ti kluci se k tomu také tak staví a makají. Jsou tu dvoufázové tréninky jak v létě, tak v zimě. Všichni hráči jsou pod smlouvou a podle toho to vypadá. V Klášterci byla perfektní parta, ale Ti kluci chodili do práce a mohlo se trénovat jen jednofázově. V tomhle to bylo jednodušší. Tady bude na mojí osobu určitě větší tlak.

Jak se formuje současný tým?
Jsou tu mraky mladých kluků z juniorky Pirátů. Jsou to všechno loňští mistři – ročník narození 1992. Mám tu taky pár kluků z Klášterce, u kterých si myslím, že na ligu mají, ale musí na sobě stejně jako ostatní pracovat. Každopádně v příští sezóně bude v Kadani výrazně omlazený tým.

Kolik hráčů bude v základním kádru Kadaně?
Počítáme s deseti beky a čtrnácti útočníky. Ale budeme působit jako farma Chomutova. To znamená, že všechno bude na dohodě s Piráty. Od příští sezóny jsou volnější pravidla, hráči se mohou snadněji pohybovat mezi ligami. Bude to těžší pro nás trenéry, protože priorita bude připravit hráče, aby mohl naskočit do extraligového kolotoče. Na druhou stranu je to motivace pro mladé kluky, kteří se mohou snadno podívat do vyšší soutěže, pokud na to budou mít. Z Chomutova se tu budou rozehrávat hráči po nemoci nebo po zranění.

Budou mít trenéři nějak rozdělené role?
Standa Mikšovic je výkonný ředitel, on de facto šéfuje kadaňskému klubu. Já vedu tým jak v letní přípravě, tak v zimní části, on je i můj asistent. Každopádně přípravu spolu konzultujeme, podílíme se oba na všem.

Jak vysoko by se měl tým pohybovat v tabulce?
Tahle sezóna bude nesmírně těžká. Kluby vyhlásily nižší rozpočet a bude boj o každý bod! Rozhodně to nebude žádná legrace, ale my máme cíl jasný – chceme do playoff. Ovšem musíme si uvědomit, že budeme mít velmi mladý kádr, který má minimum zkušeností s dospělým hokejem. O všem rozhodne srpen.

Děkuji za rozhovor.

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM