Prorazí Kometa kletbu?

Míša Sládková | 09.11.2004 | |

Prorazí Kometa kletbu?

Již dávno tomu je, kdy Kometa nad Kadaní zvítězila. Další pokus bude mít ve středu na svém ledě. Kadaňský soupeř se stále potýká se smůlou, která ho ne a ne opustit. Tři body nepřineslo ani utkání s Berounem. I přesto, že právě Kometa otevřela skóre, radostnější odcházeli Berounští. Kadaň v sobotu sehrála utkání plné zvratů. Po odrazu ode dna, když prohrávala s Mladou Boleslaví 2:0, dokázala vybojovat cenný bod za remízu 4:4.

 

Historie klubu

Vyzvat na souboj mohli Kometu Brno soupeři od roku 1953, kdy byl založen klub pod záštitou Ministerstva obrany. Pokud se nechceme do dějin moravského klubu zamotat, je lepší nebádat po všech názvech, kterými tým prošel. Pro zajímavost, mužstva nesla jména jako ZKL Brno, TJ Zetor Brno, HC Královopolská Brno,..., až po současné HC Kometa Group a.s. Již ve své první sezóně se Kometa prala o titul, který jim díky lepšímu skóre branek vyfoukla Sparta Praha. Hvězdná éra ještě sílila. Kometě se podařilo získat jedenáct titulů mistra republiky ve dvanácti sezónách. A k nim přidali ještě tři Poháry mistrů evropských zemí. Po roce 1972 začalo štěstí docházet a pouze bojovnost první ligu udržet nedokázala. Dlouhou dobu se Brno nedokázalo vyvarovat nestabilních výkonů, což mělo za následek neustálé balancování mezi I. ligou a I. národní hokejovou ligou. Od roku 1996 se zařadila mezi kluby hrající stabilně I. ligu i přesto, že jim po dva roky hrozil sestup o stupínek níž. Zlé představy o sestupu se vyplnily. Kometa si dala v první lize jednoroční pauzu, ale po sezóně se na seznam týmů druhé nejvyšší soutěže opět vrátila.

Vzájemná historie zápasů

Vzájemné měření sil mezi Kometou a Kadaní má jednoznačného vítěze. V loňském ročníku se Brněnským nepodařilo najít recept na výhru nad severočeským týmem ani jednou. Již v druhém kole se střetli na domácí půdě Kadaně a po šedesáti minutách odjížděli s debaklem 6:0. Odveta byla o něco zajímavější. Domácí atmosféra vyburcovala Kometu k vyrovnanému výkonu. Ale ani ten jim na vítězství nestačil. Slavilo se opět v Krušných horách, po výhře 5:4. V sezóně 2002/3 se I. liga obešla bez účasti Komety. Ta tento rok strávila v lize druhé. Letos na sebe narazila Kometa s Kadaní jednou. Svou návštěvou poctila kadaňský stadion v osmém kole. Zápas byl poměrně vyrovnaný i když na šance zvítězilo Brno. Kadani tehdy přálo štěstí. Ze dvou nenápadných akcí se vyklubaly dvě branky, které rozhodly o vítězi a poraženém. Nedá se ani opomenout vynikající výkon Petra Ježe. Svými zákroky měl na třech bodech lví podíl. Kadaň vyhrála 2:0.

Poslední utkání Komety

Naposledy bojovali Brněnští o tři body v pondělí 8. listopadu na berounském ledě. Kometa měla před utkáním za sebou několik nevyvedených zápasů. Během prvních dvou třetin si oba týmy dokázali vypracovat pohledné šance. Překonat gólovou smůlu a jisté muže v brance jim ale dělalo velké potíže. Skóre otevřela první Kometa, když se jí podařilo 30 vteřin po začátku druhého dějství překvapit svého soupeře. Berounským se stav samozřejmě nelíbil a tak svým fanouškům nachystali lahůdkovou třetí třetinu. Nejprve se podařilo ve 47. minutě využít přesilové hry a o sedm minut později Beroun vedl 2:1. Kometu opustilo štěstí definitivně. I přes oddechový čas a odvolání strážce svatyně zvrat nenastal. Beroun naopak pojišťoval vítězství do prázdné branky a mohl se těšit z výhry 3:1.

Aktuální stav kádru soupeře

Nejnovějšími tvářemi v dresu Komety jsou obránci Milan Karlíček ze Sarezy a Jakub Šulc ze Slávie. Tento mladičký hráč tým brzy na nějaký čas opustí, patří totiž mezi reprezentanty hokejové „dvacítky“. Bílomodrý dres obléká mimo jiné také David Appel, který před několika lety vévodil kanadskému bodování v Kadani. V Kometě se drží svého trendu. Prozatím obsazuje v kanadském bodování druhé místo za Patrikem Moskalem. Appelovi patří ještě jedno prvenství. Je nejtrestanějším hráčem Brna. „Proseděl“ zatím 83 minut. Nejčastěji mu dělají na trestné lavici společnost Mikel s Vyrůbalíkem. Zranění komplikují život momentálně dvojici útočníků Pavel Nohel, Petr Hladký.

Sestavy týmů z posledního utkání:

Kadaň: Jež – Pospíšil P., Hlavatý, Špelda, Klaus, Kameš, Vobořil, Staněk, Kreuzman, Tvrdek, Pech, Kajer, Stavenský, Derfler, Polanský, Žák, Jabrocký, Postl, Bednařík, Kuchler, Polák

Kometa: Maláč - Mikel, Chvojka, Elsner, Lhotský, Karlíček, Staněk Pavel, Strýček, Kučera, Fadrný, Brančík, Černý, Meluzín, Sedláček, Baranyk, Šebek, Moskal, Appel, Staněk Aleš

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM