Pomůže Kadani šťastná sedmička?

Míša Sládková | 04.11.2004 | |



V sobotu od 17:00 hostí Kadaň Mladou Boleslav. Oba týmy od sebe v tabulce dělí jen 3 body. Domácím se poslední utkání v Písku příliš nevydařilo. Několik minut před koncem klání sice vyrovnali, ale na další branky již odpovědět nedokázali. Mladá Boleslav také utrpěla porážku. Českým Budějovicím stačil na vítězství jeden gól. Oba celky si budou chtít zvednout sebevědomí a nedarovat soupeři drahocenné body.

 

Historie klubu soupeře

Zužitkování ledové plochy se v Mladé Boleslavi datuje od roku 1878, kdy byl založen Bruslařský a veslařský klub. Za dva roky se Bruslařský klub osamostatnil. Mladoboleslavští byli také mezi dvanácti zakládajícími členy Českého hokejového svazu roku 1908. Na počátku 30. let se začaly hrát mistrovské soutěže pravidelně. Po vyhrané Severočeské župě v sezóně 1936/37 postoupil tým do I. ligy poprvé. Dvě sezóny ale nijak velký úspěch nepřinesly a nacistická okupace jim sebrala veškeré naděje. Po návratu na led se jim v druhé lize dařilo, ale na postup do nejvyšší soutěže to nestačilo. Jak tomu ale bývá, po vzestupu vždycky přichází pád. Nebylo tomu jinak ani u Mladé Boleslavy. Nastal obrat, který družstvo odsoudil k sestupu do II. NHL, kde dokonce hrozil pád ještě níže. Když si sáhli až na samotné dno, výkony šly nahoru. Přesněji do I. NHL a odtud pak již pomalými, rozvážnými kroky až do I. ligy. Velké jméno mají mladoboleslavští odchovanci jako Jiří Hrdina nebo Radim Vrbata.

Vzájemná historie zápasů

Ze vzájemných zápasů nejde říci, že by měl některý z týmů „navrch“. V předchozích dvou ročnících oba soupeři zakusili výhru, prohru i remízu. V sezóně 2002/2003 Kadaň hostila Mladou Boleslav dvakrát. Napoprvé se nepodařilo rivala přehrát, ten odjížděl domů s vítězstvím 5:3. V dalším domácím zápase Kadaň nechtěla své fanoušky znovu zklamat a opět dokázala vstřelit 3 branky. Tentokrát na výhru stačily, Mladá Boleslav nedokázala vyrovnat a prohrála 2:3. Před dvěma lety se černožlutým venku nepodařilo přestřílet soupeře ani jednou. První zápas skončil rozdílem jednoho gólu 2:3. Ve druhém měla Kadaň zaděláno na pěkný výsledek, když po šedesáti minutách byl stav 3:3. V prodloužení však padl osudný gól na 4:3 pro Mladoboleslavské. Následující ročník byl o trochu jednoznačnější. Doma Kadaň nezastihla ani jedna porážka. Nejprve přesvědčivě zvítězila 3:1 a poté uhájila remízu 3:3. Na své půdě byla Mladá Boleslav pro Kadaň velkým soustem. Nejprve podlehli 1:2 a poté se soupeři rozešli nerozhodně 1:1. Letos se mužstva již jednou viděla. Ze vzájemného duelu vyšla šťastnější Mladá Boleslav. Kadaň dvě třetiny vzdorovala náporu. Dokonce vyrovnala na 1:1, ale bojovnost až do konce nevydržela a severočeské mužstvo podlehlo 1:4. Nejvíce na našeho nynějšího soupeře umí Standa Stavenský, který mu zatím dokázal vstřelit 4 góly a dvakrát asistovat.

Poslední utkání Mladé Boleslavy

Ve středu na svém ledě přivítala favorita I. ligy, České Budějovice. Náš budoucí protivník si byl vědom síly svého soupeře a do utkání nastoupil velmi odhodlaně a disciplinovaně. První dvě třetiny v tomto duchu proběhly. I přes mnohé šance na obou stranách byl stav stále 0:0. Skórovat se nepovedlo ani velmi zkušené dvojce Dvořák – Prospal. Ve 47. minutě však domácí štěstí opustilo a jedna vstřelená branka v podání Bělohlava rozhodla o vítězství jihočeského týmu. Mladé Boleslavy nepomohla ani závěrečná hra bez brankáře. V posledních vteřinách si tlak vytvořili, ale vytoužené prostrčení puku za záda budějovického muže s maskou se nepodařilo. Malou náplastí jim může být pochvala trenéra, který označil toto utkání za jedno z nejlépe odehraných v této sezóně.

Aktuální stav kádru soupeře

V kanadskému bodování prozatím vévodí útočník Tomáš Hradecký s patnácti body za osm branek a sedm asistencí. Dvanáct bodů mají shodně Jiří Kadlec (6+6) a Jiří Kameš (3+9). Druhý jmenovaný se nyní potýká se zdravotními problémy, zlomená ruka mu v posledních zápasech nedovolila nastoupit. Jeden z primátů drží i obránce Lukáš Derner. Ten však není tolik lichotivý. Vede v počtu trestných minut. Na lavičce provinilců si odseděl již 35 minut. Hvězdou posledního kola si fanoušci zvolili brankáře Jaroslava Kameše, o kterého se budou moci opřít s největší pravděpodobností i v sobotu.

Sestavy z posledního zápasu

BK Mladá Boleslav: Kameš – Holý, Jareš, Meňhart, Drtina, Pazdera, Derner – Kostourek, Oliverius, Metlička – Hradecký, Havel, Kadlec – Jaroš, Nedorost, Říha – Vondrka, Hluchý, Kožnar. Trenér: Miloslav Hořava.

SK Kadaň: Jež - Hlavatý, Kameš, Klaus, Pospíšil, Staněk, Vobořil, Špelda - Bednařík, Pech, Kajer -Stavenský, Derfler, Polanský - Jabrocký, Postl, Žák - Tvrdek, Kuchler, Polák - Kreuzman.

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM