zcela jasně říká trenér Mikuláš Antonik." />

"Prioritou 3K je extraliga pro Chomutov. My se však o postup z předkola popereme," říká odhodlaně hlavní kadaňský trenér Mikuláš Antonik

Klub | 01.02.2010 | |



K a d a ň - Poslední roky se to stalo již tradicí. Blížící se přestupní termín způsobí průvan na kadaňské soupisce a na trase mezi Kadaní a Chomutovem je velice rušno. Přesto se letošní přestupové šachy zdaleka nedají srovnat s loňským rokem. Černožlutý kadaňský tým rozhodně má vyšší ambice než jen účast v předkole playoff. "Došlo k nějakým přesunům, my jsme s tím od samého začátku počítali a pro nás se nic nemění. Dál budeme chtít hrát hokej, který nám přinášel úspěchy a rozhodně se nechceme uspokojit jen s pouhou účastí v předkole," zcela jasně říká trenér Mikuláš Antonik.

 

Pojďme si společně zmapovat situaci na kadaňské soupisce tak, jak vykrystalizovala po přestupním termínu. Dočasné hostování vypršelo s posledním lednovým dnem chomutovským útočníkům Dominovi, Míkovi, Fialovi a obránci Révayovi. "Musíme jasně říct, že nám Chomutov v průběhu celé sezóny dost výrazně pomáhal. Měli jsme takové špatné období, kdy jsme potřebovali dát mužstvu impuls a určitou kvalitu. Už tehdy nám hodně pomohlo třeba hostování Martina Trochty a Zdeňka Tauše. Nastartovalo nás to a dostali jsme se do určité herní pohody," připomíná trenér Antonik. Vypršené měsíční hostování tedy nelze zahrnovat mezi neočekávané přestupy. "Každé hostování chomutovských hráčů bylo jasně časově ohraničeno. S tím, že se tito hráči vrátí do chomutovské sestavy jsme počítali."

Fanoušci mají kadaňskému i chomutovskému vedení vždy za zlé, že k přesunům dochází. Situaci je však potřeba vidět v širších souvislostech. "Bez pomoci Chomutova bychom si celou řadu hráčů nemohli vůbec dovolit angažovat. Většina hráčů má smlouvy s Chomutovem a my se snažíme udělat všechno pro to, aby se tito hráči u nás dostali do formy a v konečném důsledky byli platnými pro Chomutov. Cílem Kadaně není vyhrát 1. ligu. Naše úloha je jiná. Připravujeme mladé hráče na vrcholový hokej, vracíme do formy chomutovské hráče po zranění apod.," doplňuje manažer Kadaně František Wágner.

Největší oslabení vnímají fanoušci na místě brankáře. Samozřejmě, odešel statisticky nejlepší gólman 1. ligy Kamil Jarina, který téměř v každém utkání předváděl famózní výkony. V lednu se však o Jarinu začala zajímat pražská Sparta, tedy extraligový velkoklub s dlouholetou tradicí. Nebylo by fér držet Jarinu za každou cenu v Kadani, v černožlutém dresu odvedl kus kvalitní práce a tak trochu za odměnu sezónu dochytá s velkým S na prsou. "Kamil si svými výkony řekl o extraligu a kdybychom mu teď bránili, byli bychom sami proti sobě," glosuje jeho odchod trenér Antonik. A protože Lukáš Hronek je dlouhodobě zraněný, dostane šanci Erik Štěrba. Už v loňském playoff ukázal, že těžké okamžiky unese. "My teď vsadíme na mladé gólmany a já jim věřím!," razantně tvrdí kouč a jedním dechem dodává: "Jsme tu od toho, abychom mladé hráče pouštěli do hry a já věřím, že kluci chytí šanci za pačesy a ať už to bude Erik nebo kdokoliv jiný, tak ukážou, že jsou kvalitními brankáři pro 1. ligu. Navíc Erik už to loni jednou předvedl, takže já mu rozhodně věřím."

Brankáři: Štěrba, Kaššák, Hollý

V obraně došlo k odchodu Vojtěcha Kloze do Skalice, kde si pod trenérem Pešoutem okusí slovenskou extraligu. Chomutovský trenér si pak vyžádal Libora Hlubučka. Střídavé starty již neplatí pro Tomáše Brňáka, který pendloval mezi karlovarskou Energií a Kadaní. Slovenský obránce přestoupil z Varů do Chomutova. Naopak trenéři se mohou i nadále spolehnout na chomutovského Jana Ruttu. Člen širšího kádru reprezentační dvacítky odehrál v Kadani již 16 utkání a podával kvalitní výkony. K němu navíc přibyl Michal Žižka, který patří k nejlepším obráncům chomutovské extraligové juniorky.

Obránci: Ťupa, Rutta, Schmidt, Hartmann, Szakal, Žižka

V útoku došlo nově k přesunu jedné trojice. Odchod Ladislava Bouška se dal předpokládat, protože se mu bodově daří, má formu a trenér Rulík již v létě deklaroval, že právě jeho bude v průběhu sezóny bedlivě sledovat. Společně s ním si pak chomutovský kouč vybral Jiřího Gombára a Jakuba Bauera. Hostování do konce sezóny bylo v Chomutově prodlouženo Tomáši Polanskému. Naopak opačným směrem putovaly "mladé pušky" Jakub Hofmeister a Michal Milotínský. Opory extraligové juniorky nakoukly i do prvního chomutovského mužstva a pro Kadaň budou jistě přínosem. Jakub Hofmeister i v nabitém chomutovském kádru během 8 duelů dokázal třikrát bodovat. K těmto mladým talentům je nutné připočítat posily z Havířova. Vždyť Filip Seman a Marek Sikora posbírali letos dohromady 43 kanadských bodů. Oba již mohou za Kadaň bez problémů nastupovat. "Oba hráči jsou pro nás výraznými posilami. Nicméně znovu je potřeba říct, že konkrétně Seman již při přestupu podepisoval smlouvu s Chomutovem. My bychom si jen těžko mohli dovolit angažovat tyto hráče," říká manažer SK Kadaň František Wágner. Navíc v mužstvu zůstavají produktivní hráči jako Balázs nebo Charousek.

Útočníci: Seman, Charousek, Sikora, Balázs, Bursík, Milotínský, Ton, Freiberg, Mužík, Rohan, Hofmeister, Tsyganov, Malát

Všechny přesuny se uskutečňují vždy po dohodě hlavních trenérů. Rozhodně není pravdou, že by z Chomutova přišel jednou do roka pokyn kdo se má přesunou a nepředchází tomu širší diskuse. "Byli jsme společně s Radimem Rulíkem v úzkém kontaktu a o všech jménech jsme společně diskutovali. Samozřejmě je potřeba říct, že prioritou je extraliga a my musíme udělat všechno pro to, aby se to povedlo," komentuje na závěr trenér Antonik. A manažer klubu František Wágner dodává: "Každému rozhodnutí předchází širší diskuse. Několikrát jsme se všichni sešli a společně hledali nejlepší rozhodnutí. Rozhodně není pravda, že by o přesunech hráčů rozhodoval pan Veverka nebo pan Kašpárek jak jsem se dočetl na našem diskusním fóru. Vždy je to v první řadě rozhodnutí trenérů obou týmů."

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM