Olomouc pokořena ve třetí třetině

Martin Gahler, Míša Sládková | 20.10.2004 | |

Olomouc pokořena ve třetí třetině

S významnou zámořskou posilou Pavlem Brendlem v prvním útoku dorazila do královského města HC Olomouc. Utkání pochválili zejména fanoušci. Sehrál se velmi atraktivní zápas s mnoha šancemi na obou stranách. Utkání gradovalo každou třetinou. Ve třetí dvacetiminutovce však měla Kadaň jednoznačně navrch a od toho se odrazil i výsledek utkání. Olomouc tedy odjížděla s vysokou prohrou.

 
14.kolo, středa 20.10.2004
Sportovní klub Kadaň - HC Olomouc  4:1  (0:1, 1:0, 3:0)
Branky: 37.Stavenský (Derfler, Hlavatý), 41.Kajer (Staněk, Tvrdek), 44.Polanský(Špelda), 49.Tvrdek(Kajer) - 10.Žajgla (Horák). Rozhodčí: Florián - Richter, Šulo. Vyloučení: 7:8, navíc Pospíšil(KAD) 10 min, Brendl(OLO) 10 min, Ministr(OLO) 10min, Martinka(OLO) - Nesportovní chování, 5+OK, Hlavatý(KAD) 5+OK - oba hrubost Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 580. Střely na branku: 40:33.
Sportovní klub Kadaň: Jež – Staněk, Špelda, Klaus, Vobořil, Hlavatý, Štelcich – Kreutzman, Tvrdek, Pech, Kajer, Stavenský, Husička, Michal Polák, Žák, Jabrocký, Postl, Derfler, Kuchler, Polanský.
HC Olomouc: Vojtek – Paška, Horák, Dostál, Němeček, Klimeš, Vlček Tomáš – Žajgla, Ministr, Lhotský, Hradecký, Brendl, Karny, Smejkal, Najdek, Korotvička, Martinka, Vlček Ladislav.

Komentář k zápasu

První třetina:

Šťastný první gól

Utkání začalo ve svižném tempu. Po první dvouminutovce měli již oba brankáři na svém kontě tři úspěšné zásahy. Uvodní tlak Kadaně měla umocnit přesilová hra z konce třetí minuty. Jenomže její průběh spíše napovídal oslabení domácího celku. Kadaň se nejenom nedostala ke kombinaci v útočném pásmu, ale navíc i mohla obdržet branku, když se znenadání před Ježem objevil Karny. V 6. minutě měl Petr Jež plné ruce práce, z dobře rozehrané akce střílel první Korotvička, následovalo ho duo Smejkal, Najdek. Při přesilové hře Olomouce se od modré v 10. minutě prosadil Žajgla. Gólovou šanci mu připravil Karny, když se přes obranu Kadaně protlačil před kadaňského muže s maskou. Jeho zakončení skončilo nad brankou. Kadaň – Olomouc 0:1. Poměrně rychlý gól nebyl pro domácí nijak příjemný a smířit se s tímto stavem nebylo v plánu. Proto Kadaň na několik minut ovládla prostor před Vojtkem. Bývalého brankáře extraligové Třince vyzkoušeli střelami Kuchler, Stavenský, Špelda a dorážkou Defler. Olomouci nezbylo než faulovat! Na trestnou lavici odešel za držení obránce Němeček. Více ze hry měli v početní výhodě opět hosté. Jedinou nebezpečnou střelou početní výhody se prezentoval Pospíšil. Poslední minuta první dvacetiminutovky zaváněla gólem ve znamení červených. Nejprve z pravého kruhu nahodil Hradecký a teč Lhotského málem prošla mezi betony. Jen o několik vteřin později ohrozil domácí branku Ministr, Karny a Brendl. Petr Jež byl pokaždé bezchybný.

Druhá třetina:

Tvrdá cesta za vyrovnáním

Kadaň začala aktivně již v prvních vteřinách druhé třetiny. Vojtek musel ukázat i pár boxérských zákroků, jimiž bránil nebezpečným střelám Tvrdka a Klause. Tlak ještě vzrostl po faulu olomouckého Žajgla, ale ani přesilová nepomohla dostat puk za Vojtkova záda. Fanoušci si hry v pěti na začátku třetiny příliš neužili, na trestnou lavici zamířil Smejkal. Brzy ho následoval i kadaňský Polanský. Hra se vyrovnala s šancemi na obou stranách. Za Olomouc hrozila asi nejvíce kanadsko-americká posila Pavel Brendl. Důrazný rozhodčí Florián neponechával svou pravici příliš v klidu, výsledkem tak bylo množství vyloučení a hra převážně ve čtyřech na obou stranách. Ve 30. minutě napravil hlavní sudí chybu svých asistentů a potrestal hru Olomouce v šesti. Na trestnou lavici usedl Martinek a Vojtkovi začalo být pořádné horko! Nakonec puk za Vojtkova záda prošel, pro vysoukou hůl však nebyl uznán. Žluto-černí pokračovali v náporu i po skončení přesilové hry a Vojtek musel vytáhnout několik zákroků z bájné říše po střelách Postla a Kajera. K radosti domácích fanoušků tlak Kadaně ještě sílila začaly se sypat i branky. Ne všechny však byly uznány. První branku vstřelil Standa Stavenský v 37. minutě. Brankovou situaci založil Petr Defler zatažením puku do pásma a přihrávkou na Michala Hlusičku. Ten objel do předpokládané střely padajícího obránce Olomouce a nádhěrně naservíroval touš před opuštěnou klec – 1:1. Na vyrovnávací branku hodlali hosté rychle odpovědět. Po přihrávce Hradeckého mířil do odkryté klece Karny. Jenomže trefil pouze tyčku a bleskurychlé rozpažení rozhodčího Floriána nedalo prostor pro spekulace. Druhá třetina tak přinesla kýžené vyrovnání!

Třetí třetina:

Góly jako na běžícím pásu

Kadaň vstoupila do posledního dějství jako uragán! Kamil Tvrdek vybojoval puk ve vlastním pásmu, předal jej Ondřeji Staňkovi, který projel celým kluzištěm a zpoza branky naservíroval Miloši Kajerovi. Ten s dávkou štěstí překonal po ledě brankáře Vojtka – 2:1. Kadanští se nechtěli od Vojtkovi branky příliš vzdálit. Zvýšit se nepodařilo ani po krásném úniku Žáka po křídle. Křižnou přihrávku na Jabrockého vystihl obránce Horák. První přesilová hra této třetiny, která poslala do oslabení Olomouc, byla přesně to, co Kadaň potřebovala. Z mezikruží pohotově vypálil Petr Defler a Tomáš Polanský vrátil brankářem vyražený puk do klece. Ve 44. minutě stav 3:1 pro Kadaň. Styl domácích se rázem změnil. Vzrostlé sebevědomí hnalo od jednoho útoku k druhému. Několikrát se podařil i únik dva na jednoho. Při dvojité přesilovce Kadaně se Vojtek v brance skutečně nenudil. Ale i Petr Jež si připsal úspěšný zákrok, když se Smejkal uvolnil na vlastní modré čáře, prokličkoval celým kluzištěm až před pozorného domácího brankáře. Petr Jež pokryl famózně nejen střelu Smejkala, ale i pohotovou dorážku z druhé vlny najíždějícího Najdka. Na druhé straně z postu, který nemohl olomoucký brankář vidět vystřelil ve 49. minutě Kamil Tvrdek. Střela spíše určena na dorážku se ke štěstí domácích prohnala vedle Vojtka do brány - 4:1. Olomoučtí stále nerezignovali! A tak atmosféra na ledě houstla. V okamžiku, kdy na trestné lavici seděla trojice domácích se strhla bitka mezi Martinkou a Hlavatým. Oba aktéři vedli boj bez rukavic a trest do konce utkání je neminul. V pěstním souboji jednoznačně vyhrál domácí Radek Hlavatý a bouřlivé ovace nadšených diváků mu mohli spravit náladu po trestu do konce utkání. V poslední minutě se ještě pokusil výsledek alespoň korigovat Tomáš Vlček tvrdou střelou z mezikruží s následnou dorážkou Roberta Najdka. Petr Jež opět bezchybně vykryl a dal jasně najevo, že cena pro nejlepšího hráče zápasu mu patří zcela po zásluze!

Martin Gahler, Míša Sládková

Ohlasy trenérů

Kamil Přecechtěl (trenér Olomouce): Brankář Petr Jež potvrdil své kvality. Nedaří se nám a nejspíše si budeme muset pohár hořkosti vypít až do dna. Utkání bylo protkáno zajímavě neuznanými brankami.

Alois Chlustina (trenér Kadaně): Velmi těžké utkání. Jsem rád, že se chytil Kamil Tvrdek se Standou Stavenským. Hru jsme stáhli na tři útoky a jsem rád, že to prospělo. Všechny lajny předvedly velmi dobrý výkon.
 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM