Sérii triumfů Kadaně přerušila Olomouc v prodloužení

Jakub Coufal | 16.01.2010 | |

Sérii triumfů Kadaně přerušila Olomouc v prodloužení

K a d a ň - Na sever Čech zamířili hokejisté daleké Olomouce, kteří potřebovali nutně bodovat, aby uhájili 3. pozici v tabulce. Soupeřem jim však byla rozjetá Kadaň, která se také dočkala vedoucí branky. Olomouc přesto vysokou aktivitou dokázala otočit skóre a do poslední třetiny tak měla Kadaň před sebou těžký úkol. Domácí se dokázali vyhecovat a po vyrovnání na 2:2 zle zatápěli obraně Olomouce. V samém závěru mohli Severočeši dokonce několikrát rozhodnout o vítězství, ale protože ani 2 tyčky nepřispěly ke vstřelení vítězné branky, přišlo na řadu prodloužení, ve kterém se po chybě domácí obrany radovala Olomouc – konečný stav 2:3pp.

 
40.kolo, sobota 16.1.2010
Sportovní klub Kadaň - HC Olomouc  2:3p  (1:0, 0:2, 1:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 5. Gombár (Boušek, Prošek), 49. Bauer(Tsyganov, Balázs) - 25. Brančík (Vyrůbalík), 28. Brančík (Kucharczyk), 64. Brančík (Kucharczyk, Nedbálek). Rozhodčí: Zubzanda - Hynčica, Mašek. Vyloučení: 3:5. Využití: 2:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 390. Střely na branku: 31:43. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:3.
Sportovní klub Kadaň: Jarina - Ťupa, Rutta, Prošek, Brňák, Zmeškal, Hlubuček, Kloz, Szakal, Balász, Bauer, Bursík, Gombár, Charousek, Boušek, Fiala, Domin, Tsyganov, Ton, Freiberg, Mužík.
HC Olomouc: Hylák - Ministr, Mikšan, Davídek, Černý, Brančík, Čuřík, Mikel, Ondrušek, Janáček, Vyrůbalík, Nedbálek, Tomajko, Korhoň, Venkrbec, Staněk, Bordowski, Kucharczyk.

Komentář k zápasu

Kadaň se dostala do vedení díky početní výhodě

V opatrném úvodu naznačovali hokejisté Olomouce, že nepřijeli do Kadaně pouze bránit. Během 4. minuty zatápěli Kadaňští nepříjemně Hylákovi během přesilové hry, avšak nebezpečněji působil únik soupeře ve 2 na 1. V čase 4:15 byla početní převaha přesto využita. Po závaru před ochráncem svatyně hostí dorážel do odkryté klece Gombár – 1:0. Kotouč se v brankovišti ocitl po přihrávkách Proška s Bouškem.
Kadaň byla rychlým úspěchem značně povzbuzena, v 7. minutě projel celým kluzištěm Balázs, přihrál Gombárovi mezi kruhy, který následně zamířil jen těsně mimo. V 9. minutě musel Hylák čelit dalším střelám Kadaně, když se podél pravého hrazení prohnal jako vítr Tsyganov. V polovině třetiny se do výraznějšího tlaku mohli dostat také hosté během početní výhody, ale byli to spíše Severočeši, kteří drželi puk na svých hokejkách. Hráči Mory byli blízko vyrovnání ve 14. minutě, když si nejdříve vytvořili delší tlak, a z dalšího útoku nedokázal do prázdné branky dorazit Davídek.
V závěru dějství měla Kadaň problémy s vyvezením kotouče na polovinu soupeře, přesto si Olomouc nevytvářela žádné výrazné šance. Nadějný byl pouze brejk hostů, ve kterém ujížděli Černý s Ministrem, ale druhý zmíněný aktér nedokázal trefit branku. Do kabin se tak šlo za výhodnějšího stavu pro domácí.

Olomouc se vzepjala osudu a otočila

Do prostřední dvacetiminutovky vstupovali hosté s odhodláním vyrovnat a od prvních minut se tlačili před Jarinu, který si na nedostatek práce nemohl stěžovat. Na konci 24. minuty ujeli v brejku Tsyganov s Bauerem, ale ke střele se dostal až z najíždějící druhé vlny Prošek, který napálil kotouč do klečícího Hyláka. V čase 24:37 se hosté radovali ve 4 mužích v poli. Po přihrávce Vyrůbalíka nastřelil kotouč na Jarinu Brančík z levého mezikruží – 1:1.
Kadaň se z úderu snažila otřepat ve zbytku přesilovky, ve které vyslala několik tvrdých střel k ochránci svatyně hostí. V čase 27:15 se Olomouc dostala do vedení. Po střele Kucharczika dorážel za ležícího domácího hrdinu Brančík – 1:2. Hosté tak napravili neúspěšný nájezd 4 mužů proti osamocenému obránci z předchozí minuty.
Najednou byly karty rozdány zcela opačně a Olomouc byla v každém souboji o kus rychlejší. Na začátku 32. minuty zabránil Jarina svým betonem hattricku Brančíka, který od půli kluziště pelášil nikým neohrožován. V 34. minutě pálili hokejisté Mory často od modré čáry, neboť se snažili využít početní výhody. Sotva se domácí hříšník stihl vrátit, došlo ke zbytečnému vyhození Kadaně mimo ledovou plochu a situace se mohla opakovat. Zbytek třetiny se přesto odehrál v poklidu a hosté tak šli do přestávky spokojenější.

Kadaň se dočkala vyrovnání

Kdo by čekal hned z kraje zoufalý nápor Kadaně, mýlil by se. Severočeši se k ohrožení Hyláka dostali až v 43. minutě v početní převaze, kdy pálil nejprve od modré Kloz, aby o chvíli později nestihl včas nastavit hokejku před odrytou klecí Gombár. V 45. minutě už byl Hylák takřka přemožen, ale vystřelený projektil z mezikruží minul branku.
V 47. minutě se šikovně na modré prosmýkl Charousek a ač atakován, dokázal trefit po bekhendové kličce tyč. Severočechům se tak naskytla další přesilovka. Na začátku 49. minuty přestřelil z bezprostřední blízkosti Domin, ale z následujícího protiútoku bylo srovnáno. V čase 48:17 v signalizované výhodě vypálil z levého kruhu Bauer po asistencích Balázse s Tsyganovem – 2:2.
V půlce třetiny se neujal nájezd domácích ve 2 na 1, když Domin promáchl před Hylákem. Z protiútoku zahrozili také Olomoučtí, když si mezi kruhy sjel Brančík a tvrdě vystřelil. V 53. minutě bylo vedení Severočechů ve vzduchu, když se oslabení hosté bránili tvrdé palbě domácích. I po návratu potrestaného hráče Mory měla více ze hry Kadaň, která před sebou viděla možnost dostat se na 5. místo. Necelé 3 minuty před zvukem sirény vypálil od modré bez přípravy Balázs, jehož projektil byl vyražen betonem Hyláka. O minutu později dorážel Charousek dokonce do prázdné branky, ale kotouč minul branku o pár centimetrů. Neuvěřitelné chvíle před Hylákem neustávaly, když od červené čáry nastřelil Brňák břevno. Nutno podotknout, že takový závěrečný nápor v Kadani dlouho neviděli, což diváci oceňovali bouřlivým aplausem. Protože se siréna ozvala za nerozhodného stavu, muselo rozhodnout prodloužení.

V bonusové části hry nechtěl ani jeden z celků udělat chybu, což se projevovalo na stylu hry. V 63. minutě byl blízko k radosti Tsyganov, který zkoušel překvapit Hyláka z pravého kruhu. V další šanci vyzkoušel Brňák otočku před brankářem, ale přízemní střela se mezi tyče nevešla. V čase 63:29 se z nenadálého útoku radovali nakonec hosté. Brančík potrestal chybu v obraně Kadaně po asistenci Kucharczyka s Nedbálkem – 2:3pp.

Martin Gahler, Jakub Coufal

Ohlasy trenérů

Petr Fiala (trenér Olomouc): Samozřejmě jsme rádi, že jsme vyhráli. Až na závěr duelu, kdy měli domácí několik šancí, jsme odehráli zápas dobře. Rozhodnuto mohlo být po 2 třetinách, kdy jsme měli mnohem víc jasnějších šancí včetně samostatných úniků. Mohlo to tak být ještě o bod lepší.
Mikuláš Antonik (trenér Kadaň): Vedli jsme 1:0 a pak jsme zhruba od 10. minuty přestali hrát a bruslit. Neměli jsme pohyb a soupeř se díky přesilovkám dostal zpátky do hry. Pak byl podle mého lepší, což se potvrdilo i ve 2. třetině, kdy nám dal 2 branky. V poslední třetině jsme stáhli hru na 3 lajny a tvrdě jsme vydřeli bod. Samozřejmě jsme mohli mít 3, ale také jsme nemuseli mít žádný. V prodloužení pak rozhodla naše chyba, kterou soupeř využil. Přesto si myslím, že dnes můžeme být s bodem spokojeni.
 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM