Historický úspěch Kadaně podtrhl šťastný střelec Pospíšil

Antonín Vansa | 06.10.2004 | |



Č e s k é B u d ě j o v i c e - Před zápasem by něco podobného čekal málokdo. Od nevýrazného souboru v černých dresech se rozhodně nečekalo, že by na ledě největšího favorita první ligy mohl bodovat. Přesto se tak stalo. Při konstelaci nepřesného výkonu rozhodčího, individuálních chyb domácích hokejistů a famózního výkonu Petra Ježe, podtrhl vítězství Severočechů Petr Pospíšil. „Určitě je to jeden z nejdůležitějších gólů mé kariéry,“ přiznal autor vítězného gólu.

 
Zatímco domácí borci seděli po skončení zápasu v kabině se svěšenými hlavami, trenér Chlustina nabádal k mohutným oslavám. Pronikavý křik z kabiny hostů jasně dokumentoval, že se severočeský celek postaral o největší překvapení 11. kola. „S body jsme určitě nepočítali. Do Českých Budějovic jsme přijeli s tím, že nemáme co ztratit, takže jsme jen získali,“ tetelil se střelec vítězné branky zápasu, obránce Petr Pospíšil. Kadaň v utkání vsadila především na obranu a domácí střelci jako Kropáč, Prospal, Bělohlav, Hřebejk nebo Radek Dvořák na poctivě bránícího soupeře recept nenalezli. „Hodně jsme bránili. Ale bylo to kvůli tomu, že jsme věděli, že se do nás budou domácí hráči tlačit. Jsme moc rádi, že jsme to takhle uhráli,“ usmíval se Pospíšil.
Nejvíce se o tom přesvědčila právě dvojice, která HC České Budějovice vypomáhá v době výluky v NHL. Dvořák a Prospal se sice dokázali dostat do šancí, ale jakmile měli kadaňští v pásmu více než dva hráče, okamžitě se jali české reprezentanty seznámit s tvrdostí mantinelu, či ledové plochy. „Před zápasem jsme hecovali Jardu Kreuzmana, který kdysi uhlídal v Plzni Jágra. Říkali jsme mu, ať to zkusí také. Určitě byl klíč k úspěchu, že jsme ty dva dokázali pohlídat,“ rozplýval se Pospíšil.

Přesto si mnoho návštěvníků Budvar arény nemohla odpustit poznámku, že Kadani k výhře výrazně napomohl nepřesný rozhodčí Skoupý. Ten několikrát odmítl potrestat hraniční zákroky borců v černých dresech, aby o pár okamžiků později za podobný zákrok vyloučil domácího hokejistu. Nejkřiklavějším případem, kdy arbitr použil nepřesný metr, byla situace ze třetí třetiny. Za Ježovou brankou atakoval jeden z kadaňských zadáků nejproduktivnějšího hráče HC České Budějovice Hřebejka holí v obličeji, ale Skoupý pouze pokynul svíjejícímu se Hřebejkovi, aby se znovu zapojil do hry. O třicet vteřin později za totožný zákrok udělil domácímu Květoňovi dvě minuty za nedovolenou hru vysokou holí. „Trenéři nám říkali, abychom zkusili hrát na hranici pravidel. Rozhodčí to toleroval, takže to vyšlo,“ popsal pokyny kouč Chlustiny sympatický bek.

Svůj zřejmě nejlepší výkon v probíhající sezoně předvedl brankář Kadaně Petr Jež. Během jedenašedesáti minut doslova čelil spršce ran a na konci střetnutí si mohl vychutnat pocit z vydřené výhry. Nejhůře asi bude na odchovance plzeňského hokeje vzpomínat Radek Dvořák, který se dvakrát řítil obrovitému brankáři tváří v tvář. V obou případech byl ale Jež úspěšnější a pokryl i perfektně sehranou akci 2 na 1 v podání dvojice Dvořák - Prospal. „Petr chytal skvěle. Určitě mu patří velký dík. Ale žádný dárek mu asi dávat nebudeme,“ řekl Pospíšil, který v 61. minutě po zbytečné hrubce Dvořáka rozhodl o vítězství hostů. „Dostali jsme se do třetiny. Zpoza branky mi puk předložil Standa Stavenský, já jsem zavřel oči, plácl do toho a zaplaťpánbůh to spadlo do branky,“ popisoval šťastný moment sváteční střelec. Sám ostatně nepopíral, že vstřelená branka v Budvar aréně pro něj byla jedna z nejdůležitějších v hokejové kariéře. „Ten gól si budu pamatovat dlouho. Určitě patří k těm nejdůležitějším,“ těšil se ze svého zásahu.

Poprvé vyhořeli na domácím ledě. Jednou to zřejmě přijít muselo, ale že by Jihočechy zaskočila do té doby nevýrazná Kadaň, to čekal málokdo. Jenže Severočeši se úspěšně zavřeli ve vlastní třetině, branku zatarasil vynikající Jež a Kadani nakonec stačilo pouhých pět střeleckých pokusů k dosažení dvou branek. „Je naše chyba, že nedokážeme proměňovat šance. Kdybychom dali tak dvě nebo tři šance, tak jsme zápas v pohodě zvládli. Takhle jsme se trápili, bušili jsme do plných a Kadaň si počkala na chybu, kterou jsme udělali,“ zhodnotil zápas křídelní útočník druhého útoku Radek Bělohlav. Domácí selhali hlavně v první třetině. Zakřiknutý soupeř rychle získal pevnou půdu pod nohama, zjistil, že s nedávno extraligovým celkem může hrát a držel stav 0:0. „Já se naopak domnívám, že první třetina nebyla špatná,“ oponoval mistr světa z Vídně 1996.

Klíčové momenty přišli ve druhé a třetí třetině. Ve dvou samostatných nájezdech neuspěl hráč Edmontonu Oilers Radek Dvořák, po nájezdu 2 na 1 zasáhl báječně proti Prospalovi Jež a minutu před koncem se ke Kadani přiklonil obrovský kus štěstí. Prospalova rána se odrazila od obou tyček a vrátila se pod padající mohutné tělo Ježe. „Měli jsme v těchto fázích zápasu obrovské šance. Stačil možná jen jeden gól a bylo by rozhodnuto,“ odhadoval Bělohlav. I Radek Bělohlav se v zápase propracoval do obrovské šance. Za stavu 1:1 ho parádní přihrávkou zpoza branky oslovil Kropáč, ale kdysi elitní šutér selhal a trefil jen betony kadaňského brankáře Ježe. „Chtěl jsem mířit výše. Myslím si, že kdyby šel puk o deset čísel nahoru, byl to gól. A v tu chvíli by nám moc pomohl,“ posteskl si hráč, který se okamžitě po zápase vydal na výklus podél řeky Vltavy.

Kadaň ohrožovala branku Josefa Kučery minimálně. Na více, než pět ran se úporně bránící celek nezmohl. Dokázal však vždy udeřit v pravý čas. Vítězný gól dal Pospíšil hned v první minutě prodloužení, vyrovnávací branku vsítil Jabrocký jen pár okamžiků po vedoucí trefě Kropáče. „Takové mužstvo, jako jsme my, by mělo podobné situace zvládat. Je hloupé, když po vstřelené brance inkasujeme do minuty gól. To se stávat nesmí,“ zlobil se Bělohlav. V klíčovém momentu zaspal jak brankář Kučera, tak nerozhodná dvojice obránců Mucha a Jančařík, kteří nebyli schopní odpálit poskakující kotouč do bezpečí.

Destruktivnímu pojetí zápasu ze strany Kadaně výrazně napomohl svými nešťastnými výroky rozhodčí Skoupý. Mimojiné odepřel domácímu kouči Jandačovi vzít si oddechový čas před vhazováním v útočném pásmu třicet vteřin před koncem. Na Lužovy připomínky reagoval Skoupý jen lhostejným mávnutím, proto se na led vydal kapitán Bělohlav a snažil se oddechový čas vyjednat. Marně. „V první lize si všichni rozhodčí vysvětlují pravidla, jak je napadne. Já jsem viděl nějaká pravidla napsaná a v nich se jasně říká, že si tým může vzít oddechový čas při libovolném přerušení. Pan rozhodčí měl zřejmě jiná pravidla, takže jsme měli smůlu,“ nechtěl se pouštět do výraznějšího rozboru výkonu sudího zkušený forvard, který v minulosti oblékal i dres Vsetína, Sparty Praha a ruské Lady Togliatti.

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM