Reakce vedení SK Kadaň na rozdělení žákovských soutěží

Miroslav Lučan, Miroslav Novák, Robert Černý ml. | 19.11.2007 | |

Reakce vedení SK Kadaň na rozdělení žákovských soutěží

Určitě všichni víme nebo se většina doslechla o systému soutěží koordinovaných hokejovým svazem ČSLH. Ale málo z nás s tímto návrhem soutěží souhlasí. Mužstva dle počtu obyvatel z malých měst nemají stejné podmínky jako jejich rivalové z měst dle aglomerace větších. Často mladé naděje malých hokejových měst ovšem dokazují, že by i oni mohli být důstojným soupeřem velkých celků. Proč některé týmy, které několik sezón po sobě jednoznačně vyhrávají ve své soutěži nemohou hrát a měřit síly častěji s kvalitnějšími týmy ? A naopak proč mužstva, která jsou ve vyšší soutěži, ale výkonnostně nestačí nemohou hrát s menšími městy ? Je to snad ostuda ? …… možná by i hráči raději nějaké vítězství přivítali, než aby dostávali od soupeřů na frak. Jim by zřejmě jinou soutěž hrát nevadilo, ale určitě někomu jinému …….. .

 

Vážení sportovní přátelé

Po obdržení nového modelu žákovské ligy 6. až 9. tř., jsme dospěli k názoru, že je naší povinností se k tomu vyjádřit. Mrzí nás, že hokejový svaz nedává stejnou šanci všem dětem, kteří se dali na tento atraktivní sport (děti z menších měst).

Podmínkou LEPŠÍ soutěže je počet hráčů pro mužstvo - 17+2. Proč by nemohlo tuto soutěž hrát mužstvo s počtem - 13+2 - „viz SK Kadaň“, která dělá pro nábor malých hokejistů maximum (200,-Kč ročně, zapůjčuje nové kompletní hokejové výstroje, zdarma koupaliště, veřejné bruslení, vstup na utkání 1.ligy mužů atd.).

Je třeba si uvědomit, že těchto malých měst , kteří dělají maximum pro nábor jako Kadaň, je daleko více, než těch co daný počet splňují díky několikanásobně většímu počtu obyvatel (např.: Plzeň, která má něco přes 150tis.obyvatel na jeden hokejový klub).
Proč se kategorie 6.-9.třídy nehraje stejně jako 4.-5.třída. Nejlepší mužstva z regionů by hrála o mistra republiky systémem turnaje, jako tomu bylo v minulých letech, který mimochodem vychoval plno hokejových hvězd.
Nebylo to tak finančně nákladné, zachoval širší mládežnickou základnu, děti nehráli hokej na úkor školy (všední dny – středy), hráli by v místě bydliště, což je důležité pro rodiče a samotné děti a hlavně tento systém by dal všem dětem stejnou šanci, ať by byli z menších či větších měst.
Tento systém měl ještě jednu velkou výhodu a tím byl výběr talentovanějších hráčů do extraligových týmů, které si vybíraly hráče v 9.třídě, kde byli opravdu přesvědčeni o jejich talentu. Současný systém provádí výběr již v 5.tř pro žákovskou ligu 6-9.tř , což je proti hokejovému rozumu. Všichni co pracujeme s dětmi delší dobu víme, že hokejový vývoj je dlouhodobou záležitostí. Hokejový svaz by měl např. spíše pomáhat klubům v náborech, než si vymýšlet nesmyslné počty.

Žádáme všechny hokejové kluby, kteří mají stejný názor a není jim to lhostejné, aby se k nám připojily.

SK Kadaň

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM