Sezóna skončila, Kadaň na závěr podlehla Energii

Kateřina Kundertová | 24.02.2018 | |

Sezóna skončila, Kadaň na závěr podlehla Energii

K a r l o v y V a r y / K a d a ň - Trhači odjeli k 52. kolu WSM Ligy do nedalekých Karlových Varů, kde ukončili sezónu porážkou s vítězem základní části. Jelikož už měla Energie místo na vrcholu tabulky jisté, nasadila do duelu dva mladíky, i přesto si došla pro vítězství. Jediný, kdo se za černožluté prosadil, byl Jakub Chrpa, jenž skóroval hned dvakrát a pokaždé zužitkoval přihrávku od Ondřeje Havlíčka.

 
52.kolo, sobota 24.2.2018
HC Energie Karlovy Vary - Sportovní klub Kadaň  5:2  (2:1, 1:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 4. Gorčík (Tuominen, Gríger), 10. Tuominen (Gríger, Bernáth), 35. Šenkeřík (Gorčík, Tuominen), 43. Osmík (Vodička, T. Rohan), 54. M. Zadražil (J. Tomeček) – 11. Chrpa (Tůma, Havlíček), 46. Chrpa (Blaha, Havlíček). Rozhodčí: Vokřál, Svoboda – Rubáš, Malý. Vyloučení: 2:3. Využití: 1:0. Diváci: 1726. Střely na branku: 28:27. Zblokované střely: 8:6. Vhazování: 28:24. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1, 4:2, 5:2.
HC Energie Karlovy Vary: Závorka (30. Kuchař) – Bernáth, Šenkeřík, Klejna, Tomeček, Vodička, Šafář – Plutnar, Rulík, Gorčík – Tuominen, Gríger, T. Rohan – Zadražil, Harkabus, Šik – Janata, Osmík, Vrdlovec.
Sportovní klub Kadaň: Dvořák – Trefný, Novák, Blaha, Šefl, Hlaváček, Kadeřávek – Kůs, Rindoš, Rezek – Chrpa, Havlíček, Tůma – Krejčiřík, Hejcman, Müller – Bláha, Polák, Chlán

Komentář k zápasu

Do utkání vstoupila obě mužstva velice aktivně, již v prvních vteřinách bylo k vidění několik zajímavých šancí, převážně však na straně hostí. Kadaň byla zpočátku u puku skutečně více času, energetikům však netrvalo příliš dlouho smazat herní ztrátu na soupeře a dokonce si postupně brali vývoj utkání stále více do svých rukou. Již po třech minutách hry to vyústilo v rychlý úvodní gól pro domácí, když svižný útok zakončil výborně mířenou střelou Sebastian Gorčík – 1:0. Reakce Trhačů byla okamžitá a povedená, Kadaňští dokázali Energii na poměrně dlouhý časový horizont zamknout v jejich obranném pásmu, důrazná defenzíva domácích však neumožnila žádné nebezpečnější snahy o srovnání.

Karlovarští své polevení v rychlosti brzy napravili v útočném pásmu a to jim vyneslo přesilovou hru, kterou sehráli nejlepším možným způsobem, když po zcela precizní kombinaci z první zakončil přesně Henri Tuominen – 2:0. Trhači se však nevzdali a výborně kontrovali snížením, o které se postaral Jakub Chrpa, jenž zůstal nehlídaný před domácí brankou a díky své pozornosti dorazil kotouč do odkryté klece – 2:1. Kadaň měla velké komplikace s nedisciplinovaností, což jim znemožňovalo vyrovnat a naopak se k akcím stále častěji dostávala Energie. Ta však v závěru třetiny také přidala několik zbytečných faulů, a tak se dalšího gólu žádný tým v první periodě nedočkal.

I začátek druhé dvacetiminutovky byl velice vyrovnaný, zajímavé akce předváděla obě mužstva. Hra byla oproti první třetině o trochu rychlejší a to ústilo ve vyšší množství střel, které však většinou končily mimo tři tyče. Karlovarští předváděli dobrou ofenzivní práci, leč proti nim stála velice důrazná a neprostupná obrana Kadaně. Díky jistotě v zadních řadách mohli Trhači hrozit z rychlých brejků, této příležitosti nicméně i za přičinění neméně pevné obrany domácích využít nedokázali. Tento formát hry se držel poměrně dlouho – útok Energie, důrazná obrana Kadaně a rychlý brejk záhy končící na domácích hokejkách.

Až po několika minutách se Karlovarským začalo opětovně dařit proniknout defenzívou soupeře a Tadeáš Dvořák byl vystaven mnoha nepříjemným střelám, se kterými si však profesionálně poradil. Zajímavé věci se děly i v domácím brankovišti, ke svému letos teprve třetímu utkání se v polovině periody postavil talentovaný Ondřej Kuchař, který vystřídal dosud kvalitně chytajícího Tomáše Závorku. Nepříliš zajímavou podívanou ukončil až pár minut před koncem dějství tvrdou ránou z mezikruží Petr Šenkeřík, který tak vrátil Energii dvoubrankový náskok – 3:1. Domácí po tomto gólu výrazně zvolnili tempo utkání, přesto si dokázali udržet soupeře od těla a poslední momenty třetiny byly již dohrané poklidně.

Poslední dějství již zahájili lépe nedávným gólem posílení Karlovarští, kteří soupeře prakticky vůbec nepouštěli k puku a sami kvalitními kombinacemi drželi hru v útočném pásmu. Z této aktivity brzy domácí vytěžili čtvrtou branku, střelu od modré v podání Petra Vodičky usměrnil povedenou tečí do branky Martin Osmík – 4:1. Kadaň však dokázala okamžitě odpovědět stejným metrem, za dvě minuty vyslal přesný projektil Jakub Chrpa a svým druhým gólem v utkání vše opět zdramatizoval – 4:2. Snížení přineslo do kadaňským řadám naději a hosté se plnými silami hnali za vyrovnáním, v cestě jim však stála karlovarská obrana s mrštným Ondřejem Kuchařem.

Trhači byli dlouho viditelně aktivnějším týmem, což ale na druhou stranu znamenalo otevřený prostor v obraně hostů a toho se energetici několikrát snažili využít, jejich brejky však likvidoval Tadeáš Dvořák. Utkání nabralo velice rychlé obrátky a na obou stranách se to jen hemžilo střeleckými pokusy, které byly nakonec podstatně nebezpečnější z hokejek domácích, nicméně Kadaň ve hře nadále držel jejich gólman. Věčně odolávat nedokázal, vítězství Karlových Varů zanedlouho pojistil střelou zblízka Matěj Zadražil – 5:2. Ačkoliv bylo o výsledku utkání jasno, hosté nadále se ctí bojovali a nedali soupeři ani metr místa zadarmo, přes karlovarskou defenzívu však podobně jako v průběhu celého utkání s dostatečnou kvantitou procházet nedokázali. Závěrečné minuty byly ještě protkány nitkou drobných potyček, které ale zůstaly v mezích pravidel a utkání se již dohrálo beze změn.

Topfoto: Jan Čech.

David Sokol

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): „Měli jsme ideální možnost dát prostor a příležitost mladým hráčům a hráčům ze širšího kádru. Jsem velice rád, jak k tomu kluci přistoupili. Myslím si, že všichni ukázali, že mají svoji kvalitu a potenciál. Můžeme s nimi počítat do konce této sezony, tedy do utkání play-off. Případně, že jsou všichni příslibem do nadcházejících sezón. Jsem velice rád, že jsme základní část zakončili vítězství před play-off, že si tuto vítěznou šňůru přeneseme i do vyřazovacích bojů.“

Miroslav Buchal (SK Trhači Kadaň): „My jsme přijeli s týmem, který u nás zůstal. K dispozici jsme měli osmnáct hráčů. Nedovezli jsme hráče juniorky, kteří by si jistě zasloužili hrát. Domácí zahráli výborně, byť to bylo s mladými nadějemi. Jak Šik, tak Bernáth či Klejna hráli velice dobře. My jsme se nevyvarovali klasickým chybám v obraně a domácí nás za to potrestali. Já můžu Karlovým Varům jenom poblahopřát, popřát jim hodně štěstí v play-off a postup zpět do extraligy.“

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM