Oficiální vyjádření vedení SK Kadaň

Miroslav Lučan | 21.01.2008 | |

Oficiální vyjádření vedení SK Kadaň

Vzhledem k tomu, že se na diskuzním fóru SK Kadaň opět množí příspěvky ohledně Projektu 3K, ať ze strany kadaňských či chomutovských fanoušků, které se nezakládají na pravdě jsme nuceni tímto způsobem reagovat. Nechceme ihned rušit fanouškům fórum jako to bývá zvykem na jiných klubových stránkách, i když dochází k hanobení nejen projektu 3K, ale také klubů SK Kadaň a KLH Chomutov, ale nejprve se pokusíme vše vysvětlit.

 

Projekt 3K

Projekt 3K (KLH Chomutov, SK Kadaň, HC Klášterec n/O) byl založen s úmyslem vybudovat pro náš region Extraligu ledního hokeje mužů, ale také extraligové soutěže juniorů a dorostu.

Proč KLH Chomutov

Pro extraligové soutěže byl vybrán KLH Chomutov, jelikož má největší klubové zázemí a také nejlepší přístup k finančním prostředkům. V Chomutově se bude také stavět nový multifunkční stadion, který bude bezpochyby splňovat veškerá kriteria IIHF. Kluby SK Kadaň ani HC Klášterec by tyto podmínky splnit nemohly.

Spolupráce začíná již u mládeže

Spolupráce začíná již v mládežnických kategoriích, kdy se nejlepší z danných ročníků soustředí v jednom z lepších týmů, ať je to KLH Chomutov, SK Kadaň nebo HC Klášterec.

Již v minulosti došlo ke spojení dorosteneckého a juniorského týmu SK Kadaň a HC Klášterec, kdy po dvou letech střídají domácí působiště. Dorost v letošní a příští sezóně hraje na zimním stadionu SK Kadaň, junioři naopak v Klášterci nad Ohří. Spojením těchto týmů se v minulosti dosáhlo vynikajících úspěchů, zejména ve dvou předešlých sezónách, kdy juniorům dvakrát za sebou jen těsně unikla vysněná extraliga.

V letošní sezóně k juniorům vstoupil ještě KLH Chomutov. Nejlepší hráči působí v týmu HC Klášterec, ale hrají na zimním stadionu KLH, druhý tým 3K KLH Chomutov působí v Klášterci. Oba týmy si vedou znamenitě, vládnou tabulce 1.ligy a zdá se, že postup do juniorské extraligy konečně vyjde.

K dalšímu zajímavému propojení došlo u 6. a 7. třídy. Celek KLH Chomutov je zařazen do žákovských lig skupiny A a SK Kadaň do skupiny D, která je papírově slabší. Tyto ročníky jsou již několik sezón v Kadani kvalitnější. V průběhu letošní sezóny se chomutovským ve své skupině nedařilo, od začátku okupovali poslední příčky. Naopak kadaňské týmy ve svých skupinách neměli mnoho konkurentů a bez větších problémů vévodili ve svých tabulkách. Proto se v průběhu sezóny vedení dohodla a výměně soutěží. Kadaňské týmy hrají A skupinu pod hlavičkou KLH a chomutovští naopak. Nutno podotknout, že výměna prospěla oběma týmům, kadaňští hrají více než vyrovnaná utkíní a chomutovští zrovna tak.

Samozřejmě tímto spolupráce nekončí, ve všech věkových kategoriích hráči putují v obou směrech.

Spolupráce A-týmů

Samozřejmě u A-týmů je spolupráce největší. Není pro obyčejného fanouška tak vidět, ale do týmu SK Kadaň putují z konta 3K nemalé finanční prostředky, bez kterých by bohužel hokej v Kadani na úrovni 1.ligy nebyl. V Kadani se netají tím, že mají nejmenší klubový rozpočet v 1.lize. Celky, které zaostávají v tabulce za naším týmem, mají rozpočty o dost vyšší.

Hlavní prioritou k je postup Chomutova do extraligy. Po postupu do ELH následná spolupráce mezi A-týmy KLH Chomutov, SK Kadaň a HC Klášterec bude již na větší úrovni. Hráči, kteří se neprosadí do základní sestavy v Chomutově, budou hrát v SK Kadaň formou hostování či střídavého startu. To samé platí ve směru KAD - KNO.

Tým SK Kadaň bude jakousi farmou Chomutova, kde budou dostávat příležitost mladí nadějní hráči nejen z řad odchovanců 3K a budou se zde připravovat pro ELH.

Martin Pešout příkladem

Vše kolem tohoto směru začal tvořit o Vánočních svátcích Martin Pešout, do mužstva chtěl zabudovat několik svěřenců, kteří prošli pod jeho vedením v mládežnických reprezentacích. Bohužel stihl přivést pouze dva, poté musel kadaňskou lavičku opustit a přesunout se do Chomutova.

Jak to bylo z odchodem ?

Na první pohled vypadá, že Chomutov Martina Pešouta "ukradl", ale není tomu tak. Martin Pešout byl vyhlédnut do budoucna jako trenér "extraligového Chomutova" s tím, že bude nejprve působit v Kadani, kde pozná 1.ligu a dostane se do "dění" seniorského hokeje a poté převezme tým KLH. V Kadani sice podepsal dlouhodobou smlouvu, ale s dodatkem, že v případě potřeby odejde do Chomutova ihned.

Nikdo ve 3K však nečekal, že tomu bude tak brzy, trenér Kýhos se rozhodl tak, jak se rozhodl a jiné východisko nebylo. Pro SK Kadaň to byla krutá rána, protože po příchodu Pešouta se hra hodně zvedla a najednou zase změna.

Vedení 3K nechtělo narychlo shánět nového kouče, jelikož většina má dlouhodobé smlouvy v jiných klubech a nikdo do Kadaně nepůjde pouze na dva měsíce. Proto se rozhodli angažovat trenéra juniorky KLH Milana Kašpárka, který zde bude působit do konce sezóny.

V příští sezóně by se měl v Kadani na lavičce objevit někdo s podobným stylem Martina Pešouta.

Pevně věříme, že letošní sezónu zakončíme minimálně v předkole play-off a mužstvo KLH Chomutov vybojuje extraligu, poté konečně Projekt 3K nabere skutečných obrátek.

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM