Soupeři pod drobnohledem

Miroslav Lučan | 31.05.2007 | |

Soupeři pod drobnohledem

Nejen tým SK Kadaň zápolí s letní přípravou, ale i ostatní mužstva 1.ligy se připravují na suchu. V mnoha týmech došlo k několika výrazným změnám jak na postech trenéra tak i hráčů. Spousta zkušených borců změnilo dres, takže nadcházející sezóna bude z pohledu fanouška velice zajímavá, zkrátka je na co se těšit. Na hrací systém 1.ligy si sice musíme ještě do 6.června počkat, v ten den totiž svaz ČSLH rozhodne jakým směrem se bude soutěž ubírat. Ale ať to bude starý systém, ve kterém by každý z týmů musel sehrát 60 náročných utkání v základní části + play-off nebo nově navrhovaný systém se dvěma skupinami – Západ / Východ, která by byla z pohledu fanouška určitě zajímavější. Do play-off se totiž může podívat celkem 10 týmů. Z hlediska SK Kadaň je to určitě výzva.

 
KLH Chomutov

Dlouholetý rival SK Kadaň z okresního města má za sebou jednu z nejlepších sezón v historii. Chyběl mu pouze krůček od vysněného postupu mezi českou hokejovou elitu. Nebyla to však priorita loňské sezóny. V nadcházejícím ročníku bude tým pod vedením Vladímíra Kýhose jedním z největších favoritů. Hlavní kostra týmu zůstává jako již řadu sezon pohromadě, žádné velké změny se konat nebudou. Odešel pouze v Kadani dobře známý obránce Martin Nosek, který bude pomáhat týmu nováčka z Mostu. Naopak do mužstva se vrací Martin Ťupa z Litvínova, který v loňské sezóně oblékal dres Mladé Boleslavi. Dalšími novými tvářemi jsou útočník Karel Ton ze Sparty Praha a obránce Ladislav Kolda z Českých Budějovic. Prosadit se do základní sestavy zkouší Petr Freiberg a Jan Stehlík z Kadaně.

Ambice: Finále
Tip redakce: Postup do extraligy

HC Baník Most

Cílem jednoho ze tří nováčků 1.ligy je záchrana, žádné velké cíle si tedy nekladou. Novým trenérem se stal Mgr. Ladislav Kolda, jenž má bohaté trenérské skutečnosti i z extraligy. Naposledy stál na lavičce Benátek nad Jizerou, paradoxně finálovým soupeřem Mostu o postup do druhé nejvyšší soutěže. Aby mužstvo obstálo ve velké konkurenci musí projít hodně změnami, trenéra nečeká zrovna jednoduchá práce. Největšími posilami jsou brankář Robert Slipčenko, Pavel Metlička oba z SK Kadaň, obránce Martin Nosek z Chomutova a z hostování na přestup se změnilo působení Kamila Koláčka. Mostecké vedení bude hodně spoléhat na spolupráci s extraligovým Litvínovem.

Ambice: Záchrana
Tip redakce: Baráž

HC Berounští Medvědi

Medvědi také hlásí změnu hlavního kouče. Tým od Berounky se jako každý rok spíše spoléhá na hráče z hostování extraligových klubů. Letos se ani v tomto směru nic měnit nebude. Vedení chce dát příležitost spíše mladým nadějným hráčům. Na hostování z Plzně přichází brankář Antonín Štelmach, Richard Kepl, Jan Heřman loni všichni SK Kadaň, dalším je také v minulosti v Kadani působící Michal Polák, Martin Heřman, Jan Setikovský, z rakouského Grazu obránce Georg Privoznik, na hostování ze Sparty Jan Culka, Petr Šulčík z Milevska. Z hostování z extraligového Znojma se vrací David Nedorost a z Hradce Petr Šinágl. Zdaleka to však neznamená, že se někteří ze jmenovaných dostanou do užšího kádru pro 1. ligu. Definitivní podobu soupiska zaznamená až jako obvykle v srpnu, při přípravě na ledě, kde ještě pravděpodobně, jako každý rok, přijdou ještě jiní hráči.

Ambice: play-off
Tip redakce: 12.místo

HC VČE Hradec Králové

Vítěz základní části také prochází změnami. Hlavní změna je na trenérském postu, Vladímíra Jeřábka střídá Pavel Pazourek. Čeká ho těžká úloha, aby splnil očekávání hradeckých fanoušků. Mužstvo opustili, gólman Alexander Hylák (Pardubice), Jan Blanár (Havířov), Petr Mocek (Košice - SVK), Patrik Fink (SK Kadaň), Petr Sakrajda (zpět do Vsetína), Petr Šinágl (zpět do Berouna), Petr Haluza (HC Zlín), Roman Vondráček (Ústí n/L) a Boris Flamík. Naopak východočeši hlásí posily, Jan Šeda, Petr Domin (oba Chrudim), Milan Karlíček, Tomáš Klement (oba Brno) a Vladislav Koutský (Pardubice).
Ambice: Finále
Tip redakce: Finále

HC Vrchlabí

Další nováček 1.ligy. Hlavním trenérem se stal Vladímír Jeřábek, jeho asistentem Josef Řeháček. V současné době se již také rýsuje soupiska „A“-mužstva pro sezónu 2007-2008, ta ale ještě určitě není konečná. Na postu brankáře zůstává Petr Ševčík v obraně pak dále Aleš Vála, Jiří Matějíček, Tomáš Vyskočil, Petr Chaloupka a Michal Červa. V útoku z loňského kádru zůstává Pavel Kříž, Petr Horčička, Lukáš Valko, Petr Dvořák, Milan Plodek a Miroslav Hájek. O dalším setrvání několika hráčů se v současné době stále jedná. Ve Vrchlabské kabině bude určitě chybět Lukáš Král, Jaroslav Polák (oba Chrudim), Jaroslav Borůvka, (hostování HC Rebel), Jiří Svoboda zamíří pravděpodobně do Benátek n./J. a Jan Vondrlík do Nymburka. Klub z Krkonoš to bude mít hodně těžké.

Ambice: Záchrana
Tip redakce: 13.místo

HC Rebel Havlíčkův Brod

Loňský nováček stejně jako loni bude spoléhat hodně na spolupráci se Slavií Praha. Tým opustili pouze Petr Kukla (Třebíč) a Petr Jelínek (Žilina – SVK), naopak příchodů je o poznání více. Do dresu Rebelů se vrací obránce Ondřej Staněk (SK Kadaň), Jaroslav Borůvka (Vrchlabí), Josef Vácha (J.Hradec), Michael Vyhlídal (Kometa), do útočných řad Jaromír Florián (Třinec), Jakub Stromko (Slavia), Lukáš Sobotka (Třebíč), Jan Dušátko (Jihlava), Vojtěch Němec (Pelhřimov) a Miroslav Holec (Písek). Největší posilou je asi brankář Jaroslav Suchan (Jihlava).

Ambice:play-off
Tip redakce:10.místo

BK Mladá Boleslav

Pro Středočechy byla uplynulá sezóna zklamáním. V té letošní mají opět nejvyšší cíle. Trenérům Janu Votrubovi a Leo Gudasovi se na první trénink hlásila řada nových hráčů. Klub jedná o ukončení smlouvy s brankářem Martinem Altrichterem. Boleslavští nepočítají ani s Martinem Ťupou (Chomutov), Pavlem Zdráhalem (Havířov), Martinem Paroulkem a Petrem Lipinou (Brno). Dalšími hráči, kteří opouštějí škodovácký dres jsou, Martin Krupka, Lukáš Krupka, Petr Štrach (všichni Jihlava), Tomáš Káňa, Michal Gulaši, Ladislav Kolda, Martin Piecha, Martin Rýgl, Jakub Šindel všichni se vrací z hostování do svých mateřských klubů. Příchodů je také požehnaně, Jonáš Fiedler (Jihlava), David Všetečka (Prostějov), Petr Vlk jr. (Jihlava), Anatolij Protasenja (Havířov), Marek Ivan, Tomáš Kolafa (oba Ústí n/L), Lukáš Handlovský (Třebíč), Lukáš Havlíček (Opava), Jozef Wagenhoffer (Slovan Bratislava – SVK).

Ambice: Finále
Tip redakce: Semifinále

HK Jestřábi Prostějov

Loňská sezóna se Jestřábům příliš nevyvedla. I tým z Hané hlásí změnu na postu trenéra, hlavním koučem se stal Martin Stloukal. Dále vedení hlásí pouze odchody z klubu, David Všetečka (zpět Boleslav), Roman Hlouch (Krakow – PL), Patrik Flašar (Sareza), Lukáš Říha (Martin – SVK), Tomáš Sedlák (SVK) a angažmá si hledá Ladislav Gengel.

Ambice: Čtvrtfinále
Tip redakce: 11.místo

HC Dukla Jihlava Ani tým z Vysočiny neměl z jejich pohledu loni, hlavně z počátku příliš dobrou sezónu. Jeden z nejslavnějších klubů dnes řeší hodně změn. Hlavním trenérem se stal Aleš Tomášek. Klub se bude muset vyrovnat z odchody některých klíčových hráčů. Tomáš Čachotský (Znojmo), Jonáš Fiedler (Mladá Boleslav), Marian Havel (konec smlouvy), Petr kaňkovský (konec kariery), Ota Lazorišák (Havířov), Filip Novotný (Sparta), Jaroslav Suchan (HC Rebel), Jan Šmarda (konec kariery), Petr Vlk jr. (Boleslav), Jiří Dobrovolný (Plzeň), Jan Dušátko (HC Rebel), Marek Chvátal (Znojmo), Marian Morava (Kometa), Jiří Řípa (Sareza), Lubomír Vaškovič (Znojmo). Dukla však hlásí hodně změn i mezi příchody, Martin Balčík (Havířov), Patrik Bosák (Topolčany – SVK), Jiří Hanzal (Budějovice), Ondřej Ježek (Budějovice), Jan Kanov (Sparta), Michal Klíma (Budějovice), Roman Kousal (Velké Meziříčí), Lukáš Krupka, Martin Krupka (Boleslav), Jiří Kubát (Pelhřimov), Radek Míka (Sparta), Karel Nekvasil (Chrudim), Vladimír Říha (Znojmo), Josef Slavík (Budějovice), Pavel Suk (Zlín), Bedřich Ščerban (Třebíč), Petr Štrach (Boleslav).

Ambice: Čtrvtfinále
Tip redakce: Čtvrtfinále

HC Havířov Panthers

V týmu pod vedením známého Aloise Chlustiny je také několik změn. V Havířově ukončili angažmá útočník Zdeněk Žák a obránce Miloš Vavruša, u kterého se představy o smlouvě lišily s názorem klubu. Do zahraničí (Německo) odchází další útočník Martin Heider, smlouva skončila také Danieli Bryneckému. Martin Balčík odchází do Jihlavy a Jan Fadrný se vrací zpět do Vsetína. Novými tvářemi v dresu Pantherů jsou Kristián Kováč (Humenné), Jan Blanár (Hradec), David Mikšan (návrat z hostování), Ota Lazorišák (Jihlava), Pavel Zdráhal (Boleslav). Petr Prokop (Frederikshavn – DK). Vedení klubu podepsalo na další soutěžní ročník smlouvu s útočníkem Vladimírem Škodou. V nadcházející sezoně také dostane v kádru příležitost havířovský odchovanec se zahraničními zkušenostmi, třiatřicetiletý útočník Martin Potočný. Klub dále jedná s finským obráncem Mikko Huhtem , který se již minulý týden zapojil do přípravy. Dohoda se s tímto třiadvacetiletým odchovancem TPS Turku, dle slov manažera Dobeše jeví na dobré cestě.

Ambice: Čtvrtfinále
Tip redakce: Čtvrtfinále

HC Kometa Brno

Brněnská Kometa konečně našla společnou řeč s Magistrátem města Brna a vypadá to, že to má pozitivní vliv. Dobré finanční a klubové zázemí dovolilo vedení kluby sehnat výrazné posily pro tým, který už v loňské sezóně potvrdil, že sen postupu mezi elitu českého hokeje se může stát v brzké době skutečností. Začneme u odchodů. Kometa spíše neprodloužila smlouvy nebo odcházeli hráči, kterým končilo hostování, než aby jí hráči utíkali. Michael Vyhlídal (konec hostování), Petr Martínek (konec hostování), Richard Brančík (Olomouc), Imrich Petrík (konec hostování), Matti Näätänen (konec hostování), Lukáš Špelda (Šumperk), Petr Obdržálek (Šumperk), Pavel Staněk (konec hostování), Jan Hruška (Vsetín, hostování) Radim Hruška (Vítkovice), Radim Kucharczyk (konec hostování), David Mikšan (konec hostování), Pavel Maláč (Hodonín, hostování), Milan Karlíček (Hradec Králové, hostování). Kometa výrazně posílila, letní přípravu absolvují, brankář Radek Fiala (Litvínov), Vojtěch Kloz (Karlovy Vary), Tomáš Polok (Opava), Vratislav Čech (Kladno), Martin Ambruz (Vsetín), Petr Lipina (Boleslav), Marian Morava (Boleslav), Pavel Vostřák (Plzeň), Juraj Prokop (Slovan Bratislava), Michal Giba (Prešov).

Ambice: Finále
Tip redakce: Semifinále

HC Olomouc

Loňská sezóna byla na Hané katastrofální. Nová trenérská dvojice Petr Vlk a Petr Fiala dělá vše proto, aby olomoučtí diváci na vše brzy zapomněli. S týmem se rozloučili David Adamec, Michal Šimo, Michal Šafařík, Petr Tuček (Caen – FRA), Robert Najdek (Sareza). Posilami pro nadcházející ročník jsou, brankář Dalibor Sedlář (Zlín), obránci Tomáš Jurdič (návrat z hostování), Ondřej Kříž (návrat z hostování), útočníci Tomáš Jurdič (Třinec) a Richard Brančík (Kometa).

Ambice: Play-off
Tip redakce: 14.místo

HC Sareza Ostrava

Také Sareza hlásí změnu na trenérském postu, tím se stal Jan Vavrečka. Asistentem se stal Libor Polášek, který zanechal aktivní hráčské činnosti. Generálním manažerem byl jmenován Petr Fabián. Změny nastali i v kádru Sarezy. Odešli Dušan Brincko, Marek Badžo (Krakow – PL), Michal Holuša. Novými tvářemi jsou obránci, Lukáš Buček (Janow – PL), Aleš Flašar (Prostějov) a útočníci, Jiří Řípa (Jihlava), Adam Mikšovský (SK Kadaň), Robert Najdek (Olomouc). Jinak jádro týmu zůstává stejné.

Ambice: Play-off
Tip redakce: Play-off

SK Horácká Slavia Třebíč

Tým Horácké Slavie považuje loňskou sezóna za úspěšnou. Podlehal až po tuhém boji Mladé Boleslavi. Trenérem zůstává Josef Horešovský, který se však bude muset vypořádat s několika odchody důležitých hráčů. Odešli, brankář Martin Růžička (Pardubice), obránci Bedřich Ščerban (Jihlava), Denis Rehák (Liptovský Mikuláš – SVK), útočníci Lukáš Sobotka (HC Rebel), Lukáš Handlovský (Boleslav), Jiří Oliva – ukončil karieru. Mezi nové akvizice se řadí Bořek Sláma (Boleslav), útočníci, Lubor Dibelka (Technika Brno), Petr Kukla (HC Rebel), Michal Oliverius (Most), Jakub Matušík (Budějovice).

Ambice: Play-off
Tip redakce: Čtvrtfinále

Hokej Šumperk 2003

Třetí nováček 1.ligy, který se vrací do druhé nejvyšší soutěže po několika letech, nadále počítá s trenérem Jindřichem Setikovským, který přišel z SK Kadaň. Ten nechce nechat nic náhodě a začal s obměnou týmu. U mužstva skončil obránce Oldřich Kališ (ukončil karieru), Michal Kukol, Martin Loužek, útočníci Petr Jurča a Petr Dostál. Vedení se podařilo sehnat posily, mezi které se řadí obránci Lukáš Špelda (Kometa), Martin Šindler (Pardubice), Radovan Sloboda (Liptovský Mikuláš – SVK), útočníci Petr Obdržálek (Kometa), Jan Kočan (Kometa), Ondřej Martiník (Val. Meziříčí) a Václav Studený.

Ambice: Záchrana
Tip redakce: Baráž

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM