Váhy štěstí se v Chomutově překlápěly na obě strany

Katka Hodková, Martin Gahler | 04.08.2004 | |

Váhy štěstí se v Chomutově překlápěly na obě strany

Byť Kadaň v úterý odpoledne odehrála s Chomutovem vůbec historicky první společné přátelské utkání, zápas byl stejně tvrdý a nelítostný jako během řádné sezóny. Na pravidla dohlížel hlavní rozhodčí Jiří Florián a s ním čároví rozhodčí David Merc a Tomáš Gerát. Předzvěstí budoucích úspěchů může být jeden bod, který by si Kadaň přivezla domů.

 
2.kolo, úterý 3.8.2004
Piráti Chomutov - Sportovní klub Kadaň  4:4  (1:1, 1:1, 2:2)
Branky a nahrávky: 1. Ibl (Charousek), 36. Mikšovic, 44. Buchal (Ambrož), 60. Buchal (Mikšovic, Prošek) - 18. Žák (Scherzl), 25. Kreuzman (Jabrocký, Pelán), 46. Špelda (Jabrocký, Kreuzman), 57. Hlusička (Tvrdek). Rozhodčí: Florian - Merc, Gerát. Vyloučení: 4:9. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0.
Piráti Chomutov: Podolka - Ambrož, Prošek, Mainer, Štrach, Schneider, Toms - Buchal, Mikšovic, Dobiáš - Ibl, Charousek, Vrba - Beutel, Veverka, Malát.
Sportovní klub Kadaň: Jež (30. Slipčenko) - Pospíšil, Urban, Liška, Hlavatý, Kameš, Špelda, Sadloň, Tomaška - Postl, Hubínek, Polanský - Tvrdek, Hlusička, Kajer - Pelán, Jabrocký, Kreuzman - Žák, Čachotský, Scherzl - Minařík.

Komentář k zápasu

Časomíra nestihla odpočítat ještě ani celou minutu od počátečního hvizdu hlavního rozhodčího Jiřího Floriána a hokejistům Chomutova se podařilo překvapit kadaňskou obranu nezvyklým tahem. Před branku se lehce protlačil Josef Ibl a spolehlivě doklepl perfektně připravenou nahrávku od Jiřího Charouska. Po dalších dvou minutách nejisté hry, kdy se Kadaň jen bránila chomutovskému tlaku, to již nevydržel Jarda Kreuzman. Za podražení byl rozhodčím vykázán na dvě minuty na trestnou lavici, aby zchladil krev. Až do osmé minuty se Kadaň nedostala pořádně ke slovu. Útočná chomutovská dvojice Charousek a Ibl se znovu natlačila do její třetiny, bránila rozehrávkám a nedovolila hráčům ani vyjet zpoza vlastní brány. Osmá minuta konečně přinesla Kadani slibnou šanci, když Martin Postl unikl chomutovské obraně a vystřelil. Ale bohužel nikdo ze spoluhráčů nebyl ve správnou chvíli na druhé straně, aby jeho střelu usměrnil do branky. V desáté minutě byl vyloučen kadaňský Lukáš Špelda za vysokou hůl. Jen o chvíli později zkusil chomutovský Jaroslav Buchal se Stanislavem Mikšovicem zkombinovat útočnou akci, ale příliš si neporozuměli a oba místo před bránou skončili bez výsledku za ní. Poté, co Petr Jež s přehledem vypíchl kotouč chomutovskému útoku, pokusili se kadaňští Michal Hlušička a Kamil Tvrdek o odvetu. Ale šlo jen o slabé štěkání, které Michala Podolku nikterak nevystrašilo. Chomutov se snažil dál trápit kadaňskou obranu všemi směry, a tak si vynutil trest Martin Postl, který musel ven na dvě minuty za podražení. Hned poté Martin Malát z chomutovského celku otestoval Ježe nadzvednutým pukem, ale potvrdil jen to, že se kadaňský brankář cítí nahoře jako doma. V sedmnácté minutě odkráčel za hrubost na trestnou lavici chomutovský Roman Prošek. Jen třicet vteřin přesilovky stačilo Kadani k tomu, aby Jiří Scherzl rozehrál tah, který do branky doslova protlačil Zdeněk Žák a tím vyrovnal stav utkání na 1:1. Kadaňští hráči se během první třetiny hodně hledali, ale ani Chomutov nepůsobil tak jistě.

Druhá třetina začala z obou stran poněkud opatrněji. Hra se přesunula do středního pásma a oba týmy se dlouze blokovaly u mantinelů. V pětadvacáté minutě se Tvrdkovi a Hlušičkovi podařilo šikovně si odstavit Chomutovskou obranu a ukázat divákům ukázkové postavení při přesilové hře. Větší jistota v útočné řadě přinesla Kadani své ovoce. Vzápětí se Kreuzman dostal mezi kruhy a střelou z voleje překonal Michala Podolku. Zápas konečně nabral na intenzitě a přitvrdil zejména v osobních soubojích. Přesně v polovině utkání Kadaň odvolala z branky Petra Ježe a místo něj vyslala hájit svatyni Roberta Slipčenka. Další vyloučení chomutovského Romana Ambrože a Martina Tomse přineslo Kadani krátkou přesilovku pět na tři, ovšem bez řádného zakončení. Stav hráčů na ledě srovnal kadaňský Juraj Sadloň, který musel ven za nedovolené bránění. Ve hře čtyři na čtyři Chomutov potrápil kadaňskou obranu, ale vystřídavší brankář si čisté konto prozatím uhájil. Následující hra se však zvrtla ve zmatečné bruslení na obou stranách. V pětatřicáté minutě se štěstí přiklonilo k Chomutovu a Stanislav Mikšovic vyrovnal na 2:2. O minutu později si Ján Tomaška nešťastně zahrál s vysokou holí a Kadaň byla rázem na čtyři minuty oslabena. Neuplynula ještě ani polovina trestu a rozhodčí vykázal ven dalšího kadaňského hráče Kamila Tvrdka. Byť se situace zdála bezvýchodná, protože si Chomutov se svým soupeřem hrál jako kočka s myší, myš měla protentokrát větší štěstí a žádná branka do konečného hvizdu druhé třetiny nepadla.

Závěrečnou třetinu Kadaň opět načínala ve třech proti pěti. Kreuzman dostal dvě minuty za sekání a jeho spoluhráči museli dokázat, že v počtu není síla, pokud si mezi sebou vzájemně dobře rozumí. Oč lépe se vedlo Kadani v oslabení, o to hůře dopadla v plném počtu. Chomutovský Jaroslav Buchal si odstavil Vladimíra Kameše a Slipčenko se mohl jen smutně podívat za svá záda. Kadaň však neklesla na mysli a bleskově připravila protiúder. Jaroslav Jabrocký zpracoval střelu pro Lukáše Šteldu a tabule rázem ukazovala stav 3:3. Na závěr utkání si obě strany zahrály tahovou hru. Útok na jedné straně střídala šance na druhé. Kadaň ukázala, že i přes některé nedostatky má bojovného ducha a v pořadí již čtvrtou branku do sítě Podolky zavěsil Michal Hlušička. I když se zdálo, že si Kadaň poveze domů posilující vítězství z prvního přátelského utkání s Chomutovem, veškerou radost zkazila rychlá branka minutu před koncem. Kadaň obdržela trest pro hráčskou lavici za příliš mnoho hráčů na ledě, přestože všichni hráči byli v ochranném pásmu, a soupeř využil nabídnuté šance. Vyrovnávací branku Chomutova obstaral po asistenci Mikšovice Jaroslav Buchal. Poslední hvizd přišel příliš brzy, a tak Kadaň remizovala v Chomutově 4:4.

Martin Bocian, Martin Gahler

Ohlasy trenérů

Alois Chlustina (trenér SK Kadaň): „Zápas ukázal, že je ještě hodně věcí, které budeme napravovat. Především střední a obranné pásmo, kde jsme udělali řadu chyb. Samozřejmě konečná sestava týmu teprve krystalizuje. Šest až sedm hráčů budeme ještě muset nahradit, abychom mohli druhou nejvyšší soutěž hrát důstojně.“
 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM