Jarina zažehl brněnskou Kometu

Miroslav Lučan | 29.11.2006 | |

Jarina zažehl brněnskou Kometu

B r n o - Kadaňský "A" tým neabsolvoval dalekou cestu na Moravu zbytečně. V zápase, kde měli převahu domácí dokázali kadaňští díky precizní obranné hře a hlavně vynikajícímu výkonu Kamila Jariny získat tři body, které mají určitě cenu zlata. Jarina po celý zápas přiváděl nejen domácí hráče, ale i fanoušky doslova k šílenství. Některé jeho zákroky by zasloužily nominaci na Zlatou helmu ! Po bezbrankové první třetině, ve které Kometa přehrávala Severočechy, také hlavně kvůli hře v oslabení, dostal Kadaň do vedení v 25. minutě šťastnou brankou Metlička. Domácí se tlačili do útoku, ale nemohli překonat vynikajícího Jarinu, který se vyznamenal zejména při šancích Appela a Brančíka. V závěrečné části si černožlutí bezchybně hlídali obranné pásmo a bránili výsledek. V 59. minutě definitivně zhasl Kometu Derfler, když využil přečíslení hostí dva na jednoho a upravil tak skóre na 0:2.

 
26.kolo, středa 29.11.2006
HC Kometa Brno - Sportovní klub Kadaň  0:2  (0:0, 0:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 25. Metlička (Stehlík), 59. Derfler (Heřman). Rozhodčí: Minář - Bryška, Novák. Vyloučení: 3:8. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 3128. Průběh utkání: 0:2.
HC Kometa Brno: Maláč - Malena, Karlíček, David, Špelda, Mikel, Vyhlídal - Černý, Brančík, Moskal - Hodek, Hruška R., Barus - Appel, Hruška J., Staněk - Obdržálek, Šúrek, Sojčík.
Sportovní klub Kadaň: Jarina - Pospíšil, Derfler, Spitzer, Kloz, Hlubuček, Hlavatý, Staněk O. - Pražák, Metlička, Stehlík, Heřman, Postl, Hlusička, Žák, Kajer, Vrtek, Polanský, Hobl, Veverka, Krpenský.

Komentář k zápasu

V dresu Kadaně se poprvé objevil gólman Jarina a jeho přítomnost byla znát. Pokud totiž někdo v dresu hostí zasloužil za první třetinu absolutorium, byl to jedině on. V první velké šanci se ocitl Sojčík, po chybě Jariny totiž Obdržálek nahazoval před prázdnou klec, slovenský forvard však měl minimum prostoru a nezakončil. Kometa následně nevyužila ani 30 vteřin trvající přesilovku pěti proti třem. S tresty se i nadále rozhodně nešetřilo. S výjimkou faulu Mikela však na hanbě seděli pouze hosté, jejich dosti nečistá hra však slavila prozatím úspěch. Kometa totiž přesilovky hrála prachbídně, a v oslabení si navíc hosté připsali i snad největší šanci v úvodní dvacetiminutovce, kdy se před Maláče probil Metlička. Tento moment orámovaly dvě šance Brna. Nejprve Radim Hruška sám před Jarinou ztroskotal na betonech kadaňského fantoma, následně pak Jiří David po pěkné individuální akci nechal opět vyniknout Jarinu. Po těchto momentech se domácí začali utápět v nepřesnostech, když už někdo přišel s myšlenkou, zůstal nepochopen. Není tedy divu, že po úvodní třetině svítily na ukazateli dvě nuly. Diváci se o pauze dohadovali, jak dlouho vydrží Jarinovi jeho kouzlo. Nebo také jak dlouho vydrží střelcům Brna jejich smůla a křeč při zakončení.

Druhá třetina ve své úvodní části ve všem připomínala tu první. Nejprve si Appel narazil s Janem Hruškou, tváří v tvář Jarinovi však klec minul. Následně si tentýž hráč obhodil Kloze, ale sám před brankou hostí opět neuspěl. Za podobnou střeleckou nemohoucnost obvykle přichází trest, a dnešek nebyl výjimkou. Hokejový pánbůh si s domácími krutě zažertoval. Ihned po buly totiž pálil Metlička, puk se od Maláčova betonu odrazil a ke zděšení tribun se pomalu, polehounku došoural do branky... 0:1. Následně mohla kontrovat Kometa, několikrát se jí však nepodařilo dotáhnout akci tří proti dvěma. Při té poslední navíc ještě fauloval Brančík a Kadaň mohla favorita dorazit. Přesilovku však do konce neodhrála, síly na ledě totiž srovnal zbytečným faulem Kloz. V následné přesilovce pak měla Kometa další velkou šanci, Černý však neuspěl s blafákem a neujala se ani dorážka dojíždějícího beka do poloodkryté klece. Na hokejky brněnských hráčů si pomalu sedala křeč a puky začaly odskakovat. A když už byl Jarina překonán, přišla poslední zbytečná přihrávka, která adresáta vytlačila z úhlu, a diváci opět jen lomili rukama. Před pauzou se ještě pokoušel prosadit Brančík, po pasu Černého však mířil těsně mimo. Za hosty o sobě dal vědět dvakrát Derfler a jednou pak Polanský, před Heřmanem musel pak rybičkou odpalovat puk Maláč. Jinak Severočeši bránili vlastní modrou a to se jim dařilo. Po druhé třetině tak trápící se favorit prohrával 0:1 a z diváků sálala nespokojenost...

Poslední třetinu zahájili hosté překvapivě aktivně, Hlusička však ve slušné pozici promáchl. Následně musel Maláč podruhé dnes daleko z branky, kdy před Metličkou vypichoval puk z hole Žáka. Pak už se ke slovu dostala opět Kometa. Zpětný pas Appela napálil bez rozmýšlení na Jarinu Barus, bez úspěchu. Neujaly se ani dvě následné dorážky. Následně Appel obkroužil klec hostí, ta nakonec skončila mimo vymezený prostor, nepískalo se. Tlak domácích se stupňoval. Brančík z úhlu mířil do odkryté klece, na poslední chvíli však opět zasáhl Jarina. Hobl ještě pro jistotu opět posunul branku, což tentokrát rozhodčímu neuniklo a Kometa hrála přesilovku. V tomto okamžiku začal poslední zoufalý tlak domácích hokejistů. Závar za závarem, střela za střelou, ale vše již pod dohledem mocné královny Smůly. Ani více než minutový zámek nestačil na pokoření Jariny. Hostující kouč reagoval time-outem, a v podstatě tím zápas rozhodl. Po tomto momentu již totiž Kometa na zvrat neměla, dostala se z tempa a před Jarinou již nehrozila. A když se vzepjala k poslednímu náporu, zmocnil se po chybě Mikela puku Heřman, přes posledního bránícího Mohykána v modrobílém dresu nahrál přesně Derflerovi a ten precizním blafákem nedal Maláčovi šanci. Minutu před koncem definitivně rozhodnuto.

Martin Lísal, Martin Gahler
 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM