Tečku za sezónou udělá derby v Chomutově

Katka Hodková | 13.02.2005 | |

Tečku za sezónou udělá derby v Chomutově

V pondělí se Kadaň rozloučí se sezónou 2004/2005 v regionálním derby s Chomutovem. Černožlutí si nakonec své "oblíbené" deváté místo uhájili a ani konečné kolo na tomto faktu nic nezmění. Chomutov se naopak ještě může rozmyslet, z jaké příčky by rád vstupoval do play-off. Nyní si drží šestou pozici, ale od pátého Berouna a čtvrté Mladé Boleslavi ho dělí jen dva body. Cílem ovšem bylo dostat se na čtvrté místo a to půjde jen tehdy, pokud Chomutov zvítězí nad Kadaní a Beroun či Boleslav nezískají ani bod.

 

Historie klubu

Klub KLH byl založen v Chomutově v roce 1945. U jeho zrodu byli pánové Stanislav Vaisochr, Jan Králíček a Josef Nečesaný a jeho prvním předsedou se stal právě výše jmenovaný Stanislav Vaisochr, jednatelem byl Milan Zábranský a pokladníkem Karel Duda. Prvními hráči Chomutova byli pánové Šebek, Pachner, Chuchler, Čermák, Nečesaný, Peiznach, Žoček a další. Všichni měli chuť do hry, byli mladí a měli nebojácné srdce, a to bylo rozhodující. Protože v této zimě byly i pořádné mrazy a to je pro lední hokej nejdůležitější začalo se hrát už v této první sezóně. Hráči pilně trénovali a dokonce si i zahráli několik přátelských utkání. Tři "bafuňáři" přišli s nápadem založit v Chomutově hokej, další tři nadšenci jej realizovali a společnou silou položili základní kámen chomutovského ledního hokeje.

Záhy vyrostla stavba úspěchů, jež přerostly rámec města i kraje. Chomutovský lední hokej se stal v několika letech ozdobou přeboru republiky a stálím dodavatelem reprezentantů. Prvně v historii ledního hokeje se probojovali chomutovšťí hokejisté do vrcholné soutěže v roce 1952. Právě v 50. až 70. letech převážně byli účastníkem v nejvyšší soutěži a nejvýznamějším umístění bylo 2 místo v Československu. Poslední účast v nejvyšší soutěži byla v sezoně 1973 - 1974. Od té doby hrál Chomutov druhou nejvyšší soutěž v republice a tuto opustil sestupem do II.NHL v roce 1984. V této soutěži setrval dlouhých 13 let až do roku 1997 , kdy odkoupil účast v 1.lize ČR od Slovanu Ústí nad Labem, který pro ekonomické problémy tuto soutěž prodával.

Vzájemná statistika zápasů Chomutov-Kadaň

V letošní sezóně ještě nebyl Chomutov Kadaní poražen. Ve 13. kole vyhrál Chomutov v Kadani 2:1, jeho branky vsítili Jeslínek a Malát, za Kadaň již jen korigoval Lukáš Bednařík. Další měření sil nastalo ve 26. kole, to měl výhodu domácího prostředí pro změnu Chomutov. O vítězi se nerozhodlo ani v nastaveném čase, a tak se oba soupeři rozešli smírně za stavu 2:2. Kadaň sice 2x vedla po gólech Staňka a Jabrockého, ale domácí vždy dokázali stav srovnat díky Hájkovi a Řezníčkovi.

Naposledy se hrálo 12. ledna, tehdy se strhla doslova gólová smršť. V první třetině však bylo úplné bezvětří, severák se ozval až v průběhu druhé dvacetiminutovky. Na jejím konci vedla Kadaň zásluhou tří P (Postla, Pospíšila a Pecha) 3:2. Chomutov se ze svých chyb do dalšího dějství poučil a ve poslední třetině otočil počet branek ve svůj prospěch. Kadaň si tehdy nechala utéct jasné vedení 5:3. Utkání skončilo i po prodloužení nerozhodně. Letos tedy černožlutí Chomutov nepřelstili. Možná se jim to podaří v posledním zápase a udělají positivní tečku za končící sezónou.

Poslední zápasy Chomutova

Chomutov se svými výkony pohybuje jednou nahoře a podruhé zase dole. Ústí nad Labem porazil na domácím ledě 6:2 a vzápětí se nechal převálcovat od Českých Budějovic 2:4. Zdravá sebedůvěra, kterou tak tým nabral povedeným vystoupením se Lvy, se na ledě lídra nečekaně snadno rozplynula. Jihočeši i bez svých největších hvězd uzmuli všechny tři body ve svůj prospěch.

Sestavy z posledních utkání:

KLH Chomutov: Horčička - M. Nosek, Szakal, Plaček, Prošek, Trefný, L. Řezníček, Révay - Polodna, Koláček, Boušek - Sklenička, Heinisch, Jíra - Malát, Buchal, Řepík.

SK Kadaň: Jež – Pospíšil, Hlavatý, Špelda, Meňhart, Vobořil - Kreuzman, Pelán, Tvrdek, Hlusička, Kajer, Stavenský, Kuchler, Polanský, Žák, Jabrocký, Postl, Hubínek, Derfler, Polák.

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM