Budějovice rozhodly zápas již v první minutě

Míša Sládková | 09.02.2005 | |



Na kadaňském ledě se představily Budějovice. Lídr tabulky po celý zápas dokazoval, že na první příčce v tabulce I. ligy je právem. Hostům se podařilo bodovat již v první minutě. Po první dvacetiminutovce vedli 3:0. Ve druhém dějství vstřelily oba týmy po dvou gólech. Závěrečná třetina byla pouze povinným výjezdem na led. Stav se už neměnil. Budějovice zaslouženě vyhrály 5:2.

 
50.kolo, středa 9.2.2005
Sportovní klub Kadaň - ČEZ Motor České Budějovice  2:5  (0:3, 2:2, 0:0)
Branky: 26. Kuchler (Pospíšil), 31. Polanský - 1. Vampola (Havelka), 13. Rob (Mucha, Brabenec), 16. Gýna (Neckář, Sailer), 23. Rob (Brabenec), 24. Sailer (Bělohlav). Rozhodčí: Chlaň - Mašek, Vitík. Vyloučení: 6:8. Využití: 0:1. V oslabení: 0:2. Diváci: 340. Střely na branku: 20:24.
Sportovní klub Kadaň: Hübl (21. Jež) - Pospíšil, Hlavatý, Špelda, Meňhart, Vobořil, Kreuzmann - Pelán, Tvrdek, Hlusička - Kajer, Stavenský, Kuchler - Polanský, Žák, Jabrocký - Postl, Hubínek, Derfler.
ČEZ Motor České Budějovice: Turek - Kotaška, Ference, Gýna, Mucha, Gřegořek, Neckář, Jančařík - Sailer, Štrba, Bělohlav - Rob, Brabenec, Kropáč - Pletka, Vampola, Musil - Havelka, Štraub, Hřebejk - Šimánek.

Komentář k zápasu

O vývoji utkání rozhodnuto

Na led severočeské Kadaně ve středu zavítal celek, který se právem pyšní prvním místem v druhé nejvyšší soutěži. Do úvodní akce se rozjel krátce po prvním buly domácí Stavenský, ale ani jeho stahovačka neobelstila hostujícího obránce. Na časomíře ještě nenaskočila ani první minuta a hosté se již ujali vedení. Petr Vampola se protáhl kolem hrazení až před Hübla, který byl proti jeho přesné střele mezi betony bezmocný. Kadaň prohrávala 0:1.

Rychlý gól budějovické hráče povzbudil a domácí celek měl ve svém obranném pásmu co dělat. Tlak soupeře trval až do páté minuty, kdy se před Turka prodral Kuchler. Z následné kombinace s Pospíšilem vyšla střela, která sice nebyla nebezpečná, ale domácí se alespoň vymanili z obrovského tlaku. První vyloučení bylo uděleno o tři minuty později. Vrátky trestné lavice prošel budějovický Mucha, který musel odsedět trest pro hráčskou lavici pro příliš mnoho hráčů na ledě. Přesilová hra Kadaně vyrovnání nepřinesla. Nejnebezpečnější střelu předvedl Jabrocký. Jeho dělovka z dálky i přes Turkův zakrytý výhled našla místo pouze na hrudi hostujícího muže s maskou. Domácí si poté vypracovali ještě několik šancí, se kterými si Turek bez větších obtíží poradil.

Od jedenácté minuty se puk ocital zejména na hokejkách hráčů v černožlutém. Nejprve Kuchler v sevření dvou beků projel až před budějovickou klec, ale zakončit se mu nepodařilo. Následoval ho Žák. Díky svědomité obraně hostí byl nucen vystřelit hodně z úhlu a za jeho střelou se pouze zaklapla Turkova lapačka. Psala se třináctá minuta, když se po krátké kombinaci od modré, rozhodl k vypálení Luboš Rob. Spolu s ním mohla radostně zvedat ruce nad hlavu dvojice Mucha, Brabenec, kteří si připsali asistenci. Budějovice vedly již 2:0.

V okamžiku, kdy se třetina přehoupla do své druhé půle, vylétla pravice hlavního rozhodčího směrem vzhůru. Než však stačil zapískat, měl domácí strážce svatyně plné betony práce s nepříjemnou žabkou, která si k němu našla cestu z chumlu hráčů v mezikruží. Poté byl už ohlášen signalizovaný trest pro Radka Hlavatého. Odešel si odpočinout na trestnou lavici. Ve vlastním oslabení se utrhl Postl a uháněl vstříc Turkovi. Bravurně unikal Kotaškovi, který ho nestíhal. Aby domácí hráč nemohl Turka ohrozit, nezbylo mu nic jiného než si Postla přidržet, za což také inkasoval dvě minuty. Domácím se asi hra v početním oslabení zamlouvala. Pár vteřin po vhození kotouče odešel dělat společnost Hlavatému Meňhart za vysokou hůl. V 16. minutě propálil z dálky Hübla Gýna. Hosté mohli začít hrát v naprostém klidu, vedli 3:0. Do konce dvacetiminutovky došlo již pouze k jednomu vyloučení. Vampola byl nucen se na závěr třetiny dívat pouze přes plexisklo. Domácí si vypracovali jen jednu nebezpečnější šanci, ve které navíc hrál vysokou holí Michal Polák a síly na ledě tak byly vyrovnány.

Gólově vyrovnáno

Do druhého dějství přišel hájit domácí svatyni místo Jaroslava Hübla Petr Jež. A hned na úvod se musel vypořádat s oslabením trvajícím z první třetiny. Ve 22. minutě hlavní rozhodčí ukázal na Pletku a poslal ho odpočinout na dvě minuty za podražení. Ale Budějovice nelenily. Z rohu přišla nahrávka od Brabence do mezikruží, které se chopil Rob a nekompromisně zakončil. Tvrdou střelu Jež neustál a puk se pomalu přesunul za brankovou čáru. Kadaň ztrácela na Budějovice už čtyři branky.

Hned za minutu následoval další gól. Po nahrávce Bělohlava na Sailera se odvíjela podobná situace jako před chvíli. Domácí gólman se mohl jen smutně otáčet za rozsvíceným světlem za brankou. Budějovice – Kadaň 5:0. Ve 25. minutě tekla krev. Ference použil vysokou hůl pro nehezký zákrok na jednoho z domácích hráčů. Vysloužil si tím 4 minuty trestu. V početní převaze se podařilo pouze Kreuzmanovi nahrát na modrou Vobořilovi. Poslední jmenovaný vyslal projektil směr Turkova branka, ale úspěch neslavil.

Za minutu se konečně rozvlnění sítě dočkala i Kadaň. Na 1:5 snižoval Kuchler za asistence Pospíšila. Domácím se podařilo využít přesilovou hru. Asistent první branky se blýskl i za pár okamžiků, kdy pálil kousek za modrou. A stav se opět měnil v 31. minutě. Puk se v obranném pásmu Budějovic šikovně odrazil až mezi kruhy, kde se ho ujal Polanský. Lepší přihrávku si nemohl přát a Turkovi nedal šanci. Kadaň snížila na 2:5.

Ve 36. minutě se snažil Ference nenápadně seknout domácího hráče. Hlavní rozhodčí ho však sledoval ostřížím zrakem a nekompromisně ho poslal na trestnou lavici. Ostatní hráči si snad vyloučení svého spolubojovníka nevšimli, jelikož Jež musel za malou chvilku čelit zákeřné střele Bělohlava a vzápětí ho následoval i Sailer. Ten dokonce našel prostor i pro dorážku. Domácí obrana byla značně vyvedena z míry. Kadaň zaktivnila hru až v závěrečné minutě. Hrála přesilovku po vyloučení Kropáče za hru vysokou holí. Kadaňští stříleli snad ze všech pozic. Hostující strážce svatyně se rozhodně nemohl nudit.

Povinnost vyhnala hráče na led

O první pozdvižení v domácích ochozech se postaral Kamil Tvrdek ve 42. minutě. Zpoza brány se snažil Turka překvapit, ale skulinku pro puk nenašel. Kadaň obecně do závěrečné třetiny vstoupila poměrně aktivně. Na ledě bylo domácích hráčů plno. Ve 45. minutě musel Tvrdek zamířit na opačnou stranu od střídačky. Byl do těchto míst odkázán na dvě minuty za nedovolené bránění.

I dalším vyloučeným byl hráč v černožlutém. Hubínek se neubránil osekávání protihráče. I on usedl na trestnou lavici. Na ledě se hrál zvláštní hokej. Na obou stranách se vždy akce vyvíjela slibně, ale končila vždy kousek za modrou čárou. Nejnebezpečnější akci předvedl Bělohlav, jenž tečoval rychlou střelu. Jež se štěstím vyrážel.

Tato třetina byla bez větších šancí na obou stranách. V 55. minutě ještě oslabila svůj tým dvojice Špelda Vampola. Hráč kadaňského mužstva obdržel dvouminutový trest za filmovaný pád a Vampola za nesportovní chování. Skóre se již do konce utkání neměnilo. Budějovice byly v tomto klání jednoznačným vítězem a zaslouženě zvítězily 5:2.

Míša Sládková, Martin Gahler

Ohlasy trenérů

Miroslav Novák (SK Kadaň): Abychom dnes uspěli, museli bychom hrát stejně jako v části druhé třetiny. Velmi špatný byl začátek utkání, kdy jsme dostali rychlý gól. Následně přišly dva další a v podstatě již bylo rozhodnuto. S takovýmto soupeřem je to vždy velmi těžké. Trochu jsme to zdramatizovali přesilovkou, dali jsme branku na 5:1 a následně na 5:2. Kluci šli trochu nahoru, začali si věřit, ale bohužel, bylo to pozdě.

Josef Jandač (HC České Budějovice): Rozhodla první třetina, kdy padl první gól a vzápětí padaly další. V druhé třetině jsme přidali ještě dva další v oslabení. Poté se již zápas spíše dohrával. Z mého pohledu jem udělali chyby tím, že jsme se nechali často vylučovat. Dostali jsme jeden gól v oslabení a pak druhý po individuální chybě Gýny. Byla to spíše ztráta koncentrace, nepozornost. V poslední třetině jsme si už pouze hlídali výsledek. Kadaň v porovnání s předchozími zápasy, kdy nám byla vyrovnaným soupeřem, se jevila, jakoby sezónu již pouze dohrávala.

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM