Potrápí Kadaň lídra ligy?

Jindřich Poledna | 08.02.2005 | |

Potrápí Kadaň lídra ligy?

Po sympatickém výkonu v Ústí nad Labem zavítá do skromného zimního stánku lídr soutěže, tým Českých Budějovic. O jeho vítězství v základní části již nikdo nepochybuje, Kadani utekla osmá příčka mezi prsty, zdánlivě není o co hrát. Ale chyba lávky. Domácí tým se po lednové krizi pomalu probouzí, jihočeši naposledy odjížděli z Kadaně s nepořízenou, takže si náš tým může věřit a opět srazit suverénním Budějovicím hřebínek. Lídr přijede navíc oslaben o tři klíčové hráče, o to větší šance k důjstojnému dohrání sezóny se domácím právě nabízí.

 

Historie klubu

První záznamy o hokeji v jihočeské metropoli nalézáme v kronice klubu SK České Budějovice z roku 1911. V Českých Budějovicích se kvalitní hokej hraje již od roku 1936, kdy se AC Stadion České Budějovice vítězstvím v Jihozápadočeské divizi kvalifikoval do následného prvního ročníku Československé státní ligy. V prvním ročníku celostátní hokejové ligy obsadil jihočeský tým vynikající třetí místo za bezkonkurenčními celky z Prahy a zaznamenal tak jeden ze svých největších úspěchů. Úplně první utkání v nejvyšší soutěži sehrál Stadion na svém hřišti, které bylo na slepém rameni Malše.

První a na skutečně hodně dlouhou dobu poslední titul mistra republiky získalo mužstvo ZSJ Sdružené Komunální Podniky České Budějovice v nesmírně vyrovnané lize ročníku 50/51. První a předposlední mužstvo od sebe dělilo pouhých 6 bodů! Jihočeši triumfovali na pozadí faktu, že pražské celky, kvůli vykonstruovaným komunistickým procesům s reprezentanty, přišli o nejlepší hráče, přesto je tento největší úspěch jihočeského hokeje důkazem o skvělé práci s hokejisty v tomto koutu republiky a navždy zůstane zapsán v historii klubu zlatým písmem.

K dalším největším úspěchům českobudějovického hokeje patří druhé místo Motoru v ročníku 1980/81, kdy Jihočeši skončili druzí jen dva body za Vítkovicemi a nebýt toho, že experimentálně neplatily nerozhodné výsledky, stali se mistry. A konečně třetí příčka HC České Budějovice v ročníku 1994/95.

Vzájemná statistika zápasů České Budějovice-Kadaň

Vzhledem k tomu, že České Budějovice v předchozích letech nebyly začleněny do první ligy, protože hájily svou čest v hokejové extralize, nemohla se Kadaň s Motorem nikdy potkat jako rovnocenný soupeř. V letošní sezóně si Severočeši mohli poprvé vyzkoušet, jaké to je, odehrát utkání s týmem, který několik let soupeřil s nejkvalitnějšími celky v České republice.

Ačkoli každý považoval Kadaň za outsidera vzájemného duelu, nemožné se stalo skutkem a černožlutí se dvakrát dokázali přenést nad své dosavadní možnosti a porazili jihočeský Motor poprvé 2:1 a podruhé již 4:2. Největší zásluhu na vítězství neměli jistě jen autoři gólů, ale celý tým, který se dokázal semknout proti avizované přesile. Ve třetím společném setkání, tentokráte na budějovickém ledě nenechali domácí po předchozích zkušenostech nic náhodě a zvítězili 4:2. Jenže utkání bylo nakonec kontumováno 5:0 ve prospěch jihočechů kvůli neoprávněnému startu obránce Meňharta.

Poslední zápas Českých Budějovic s Havířovem

Snaživého soupeře převyšovaly domácí Budějovice ve všech směrech, působily na havířovský celek jako desinfekce, která nedá mikrobům šanci a dokázaly najít recept i na zkušeného exbudějovického brankáře Maříka. Řadu příležitostí přitom Budějovičtí ještě zahodili, z ideálních pozic mířili nepřesně Sailer, Brabenec, Štraub i Pletka. Hosté se do útočného pásma příliš často nedostávali, přesto si vytvořili několik šancí. Pala nastřelil tyčku a Žůrkův nájezd musel akrobaticky zlikvidovat Turek, jenž vychytal svoji třetí nulu v sezoně.

Aktuální stav kádrů

Do Kadaně přijedou České Budějovice bez svých tří hlavních opor. Na reprezentačním srazu jsou útočníci Prospal s Dvořákem, další reprezentační obránce Radek Martínek se v utkání proti Ústí zranil a jihočeský tým doufá, že se do playoff uzdraví.
To Kadaň dohrávala poslední utkání jen na čtyři obránce, k dlouhodobě zraněnému Klausovi se přidal i Milan Vobořil. Můžeme jen doufat, že jeho zranění není vážné.

Sestavy z posledních utkání:

HC České Budějovice: Turek - Ference, Kotaška, Gýna, Mucha, Gřegořek, Jančařík - Sailer, Štrba, Bělohlav - Rob, Brabenec, Kropáč - Pletka, Vampola, Havelka - Hřebejk, Štraub, Šimánek.

SK Kadaň: Jež – Pospíšil, Hlavatý, Špelda, Vobořil, Meňhart, Pelán, Polák - Tvrdek, Hlusička, Kajer – Stavenský, Kuchler, Polanský – Žák, Jabrocký, Postl – Hubínek, Derfler, Kreuzman.
 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM