Zvedne Kometa hlavu?

Míša Sládková | 01.02.2005 | |

Zvedne Kometa hlavu?

Ve středu se odehraje další zápas na ostří nože. Kadaň zajíždí na led Komety Brno, která má zatím účast v play off zajištěnou. Severočeský tým však musí bojovat ze všech sil. Kometě se poslední zápas s Budějovicemi příliš nevyvedl. Na tahu je tedy Kadaň, dokáže jít v jejích šlépějích, připsat si další body a přiblížit se vysněné osmičce?

 

Historie klubu

Vyzvat na souboj mohli Kometu Brno soupeři od roku 1953, kdy byl založen klub pod záštitou Ministerstva obrany. Pokud se nechceme do dějin moravského klubu zamotat, je lepší nebádat po všech názvech, kterými tým prošel. Pro zajímavost, mužstva nesla jména jako ZKL Brno, TJ Zetor Brno, HC Královopolská Brno,..., až po současné HC Kometa Group a.s.

Již ve své první sezóně se Kometa prala o titul, který jim díky lepšímu skóre branek vyfoukla Sparta Praha. Hvězdná éra ještě sílila. Kometě se podařilo získat jedenáct titulů mistra republiky ve dvanácti sezónách. A k nim přidali ještě tři Poháry mistrů evropských zemí. Po roce 1972 začalo štěstí docházet a pouze bojovnost první ligu udržet nedokázala. Dlouhou dobu se Brno nedokázalo vyvarovat nestabilních výkonů, což mělo za následek neustálé balancování mezi I. ligou a I. národní hokejovou ligou.

Od roku 1996 se zařadila mezi kluby hrající stabilně I. ligu i přesto, že jim po dva roky hrozil sestup o stupínek níž. Zlé představy o sestupu se vyplnily. Kometa si dala v první lize jednoroční pauzu, ale po sezóně se na seznam týmů druhé nejvyšší soutěže opět vrátila.

Vzájemná historie zápasů

Vzájemné měření sil mezi Kometou a Kadaní v minulé sezóně má jednoznačného vítěze. V loňském ročníku se Brněnským nepodařilo najít recept na výhru nad severočeským týmem ani jednou. Již v druhém kole se střetli na domácí půdě Kadaně a po šedesáti minutách odjížděli s debaklem 6:0. Odveta byla o něco zajímavější. Domácí atmosféra vyburcovala Kometu k vyrovnanému výkonu. Ale ani ten jim na vítězství nestačil. Slavilo se opět v Krušných horách, po výhře 5:4.

V sezóně 2002/3 se I. liga obešla bez účasti Komety. Ta tento rok strávila v lize druhé. Letos na sebe narazila Kometa s Kadaní třikrát. Svou návštěvou poctila kadaňský stadion v osmém kole. Zápas byl poměrně vyrovnaný i když na šance zvítězilo Brno. Kadani tehdy přálo štěstí. Ze dvou nenápadných akcí se vyklubaly dvě branky, které rozhodly o vítězi a poraženém. Nedá se ani opomenout vynikající výkon Petra Ježe. Svými zákroky měl na třech bodech lví podíl. Kadaň vyhrála 2:0.

Odveta se odehrála na kluzišti Brna. Hojná domácí návštěva také pomohla svému týmu k vytouženému vítězství. V každé třetině se vstřelil jeden gól. Výsledek byl tedy 2:1 pro Brněnské. Do třetice se kluby utkaly na severočeské půdě. V první dvacetiminutovce se ujala vedení Kadaň, které hájila i v druhém dějství. Kometa předvedla svou sílu až ve třetí třetině. Ovšem pořádně a na konci utkání se radovali hokejisté z Brna, kteří vyhráli rozdílem dvou branek 3:1.

Poslední utkání Brna

Pondělní zápas Komety v Budějovicích připomínal spíše utkání určené pro zvyšování kanadských bodů Budějovických. Domácí se ujali vedení záhy po vhození a ve třetí minutě zvedali ruce již podruhé. V druhé třetině se Budějovice do Brna skutečně zakously. Během dvaceti minut položily soupeře téměř doslova na záda a v druhé přestávce vedly již 6:1. V brance vystřídal Rech Maláče. Do závěrečného dějství oba týmy vstupovaly pouze z povinnosti, což se odráželo i ve hře. Budějovice ještě upravily výsledek na 7:1 a zaslouženě si odvezly tři body.

Stav kanadského bodování Brna

Kometa se zatím může usmívat pod fousy, jelikož se hřeje na sedmém postupovém místě a na svém kontě má 67 bodů. Za šestým Chomutovem zaostává o sedm bodů. Nejproduktivnějším hráčem je útočník Michal Černý 36 (17+19). Druhou a třetí příčku odděluje pouze jeden bod. Za Černým je David Appel 29 (16+13) a třetí místo obsazuje Patrik Moskal 28 (14+14). Jméno obránce s největším počtem kanadských bodů zní Pavel Staněk 11 (5+6). David Appel je současně, díky své svéráznosti, nejtrestanějším hráčem Komety. Má 105 minut.

Kometa má však poměrně plnou marodku. Od 29.1. jsou na týden vyřazeni tito hráči: Jan Mikel pro zranění lokte, stejná část těla trápí i Davida Appela a nemoc skolila Pavla Staňka. O jejich účasti na středečním zápase se dá pouze spekulovat.

Soupisky týmů z posledního utkání:

Kometa Brno: Maláč (34. Rech) - Vyrůbalík, Burián, Strýček, Ondráček, Burda, Karlíček - Fadrný, Brančík, M. Černý - M. Navrátil, Sedláček, Meluzín - Staněk, Moskal, Baranyk - Mračka, Hladký, Šebek.

SK Kadaň: Hübl - Pospíšil, Hlavatý, Špelda, Klaus, Meňhart, Vobořil, Pelán Polák, Kajer, Pech, Stavenský, Hlusička, Defler, Žák, Jabrocký, Postl, Polanský, Kuchler, Kreuzman.

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM