Šance na play-off? 10%, říká Chlustina

Kouba & Kouba | 30.01.2005 | |



Muž dvou tváří. Tak se představil na píseckém zimním stadionu trenér Kadaně Alois Chlustina. Tvář cholerického trenéra při zápase, tvář gentlemana po něm. Jeho tým prohrál, play-off se vzdálila, Kadaň hrála v křeči. A tak Chlustina v píseckých VIP prostorách popíjel červené víno a přemýšlel, zda je play-off už jen pouhou nedostupnou vidinou, nebo stále ještě reálnou možností. A tak tedy? Je ještě šance na play-off? „Dneska se rozplynula tak na devadesát procent. Ale deset procent tam ještě je..,“ řekne trenér Chlustina a polkne tentokrát nahořklé červené víno.

 
Během zápasu však Alois Chlustina plival jed. Hlavně na rozhodčího, ale nešetřil ani vlastní hráče. „Moji hráči asi moc chtějí vybojovat play-off, ale jejich nervozita narůstá, spadla na ně deka a nedaří se nám,“ konstatuje. „Pak to dopadne jako dneska nebo jako při domácím utkání s Ostravou, kdy to bylo na střely asi 50 ku 12, ale na branky jsme prohráli 2:4. Dneska můžeme být rádi, že máme nahráno dost bodů, protože náš psychický útlum je hrozně velký a kluci to mají v hlavách.“

Proč to letos asi zase Kadani nevyjde? Proč konce sezón nejsou takové, jaké by měly být? „Prostě hráčský potenciál není na takové úrovni a to samozřejmě souvisí s penězi. Nemáme na to, abychom dokázali do osmičky chodit rok co rok, jsme pokaždé rádi, že se zachráníme i s takhle malým rozpočtem,“ pláče Chlustina nad všeobecně známým hokejovým hrobem. „Vždyť náš rozpočet je na podobné výši jako rozpočet písecký, takže na silné kluby jako jsou Ostrava, Brno, Boleslav, Ústí, na ty nemáme především finančně. A když se mi budete ptát, co mi chybí do play-off, tak vám to řeknu naprosto přesně: pět milionů,“ vysloví odvážně Chlustina částku, o kterou by rád navýšil kadaňskou pokladničku.

Play-off se vzdaluje, Chlustina je pod palbou kritiky. Spolupráce s fanoušky není nejlepší. „Tak naši fanoušci nepomáhají týmu skoro nikdy a to jsem v klubu už sedmý rok,“ postěžuje si. „V Kadani je zvláštní skladba diváků, fanoušků, kteří, ať se daří nebo ne, nás navštěvují v malém počtu, což mě mrzí. Přesto si myslím, že ti diváci si druhou nejvyšší soutěž zaslouží,“ ukazuje přívětivější tvář. Jeho způsob koučování však zarazil v sobotu i otrlé. Ztichlým píseckým stadionem se povětšinou nesly vulgární nadávky, kterými si trenér ulevoval od traumatického pohledu na světelnou tabuli. I gól oslavil po svém. „Do pr…. dali jsme gól, do pr…. dáme ještě jeden!“, křičel Chlustina na své hráče po první brance. A co teprve, když rozhodčí poslal Kadaň do tří. Chlustina řádil a pak výroky sudího zhodnotil výjimečně bez nadávek: „Tak to vidíte kluci, rozhodčí nás řežou jako všude jinde!“ Každopádně na zápasy Kadaně malým dětem vstup zakázán.

Škoda však, že většina fanoušků neví, že trenér Chlustina není jen ten cholerický “křikloun“. Že nevidí třeba jeho příkladné chování k novinářům. Odpovídá ochotně na každou otázku, třeba i na tu, jaké to bude mít Písek v baráži. „Tak tam jsou silné celky. Jablonec je poměrně dobrý, váš soused Jindřichův Hradec chce do první ligy taky, silný je i Prostějov. Předpovídám, že do baráže půjde i Opava, ta je na tom finančně taky nic moc, a pokud se dostane do baráže, bude to s ní špatný. Myslím, že to hlavně díky zkušenostem zvládnete. Přejeme si, aby se Písek udržel v této soutěži, protože do ní patří,“ zakončil Chlustina sympaticky své sobotní písecké vystoupení.

To obránce Martin Klaus neměl tolik chuti se po prohraném zápase dlouho vybavovat. Rozdal pár svých papírových kartiček a už se chystal odjet, když ho zastihla naše otázka. Byla jednoduchá – proč se prohrálo? „My jsme jeli do Písku neprohrát. Ale kvůli vlastní nedisciplinovanosti jsme cíl nesplnili. Dostávali jsme hloupý góly, nechali jsme se zbytečně vylučovat, Písek dal tři góly a pak mu stačilo bránit. Utkání jsme zkrátka nezvládli,“ odtušil.
„Já teda přesně nevím, co trenér klukům říkal v autobuse před zápasem, já jsem přijel autem z Plzně, ale ten cíl byl jasný – bodovat. Minulé kolo jsme doma prohráli s naším hlavním konkurentem o play-off Ostravou, ta měla tohle kolo těžký los, tak jsme ji chtěli dohnat, bohužel to dopadlo, jak to dopadlo…,“ lamentuje Martin Klaus, střelec jednoho ze čtyř gólů, všechny však přišly vniveč.

Na play-off chybí Kadani již osm bodů. V Písku však Kadaň přišla o víc než jen o body. Prohrát s posledním celkem tabulky, to hodně srazí i po psychické stránce. Kadaňská mise v Písku byla tedy neúspěšná. „Hráli jsme všichni špatně, kdybychom vyhráli, tak jsme ještě hráli o osmičku, takhle je to zase o velký kus dál. Je to škoda,“ ví dobře Martin Klaus.

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM