"Hráči sami chtějí hrát playoff," říká trenér Beck

Jindřich Poledna | 20.10.2014 | |



Po čtrnácti odehraných utkání se Kadaň hřeje na čtvrté příčce prvoligové tabulky. A to má ještě zápas k dobru, neboť utkání se Šumperkem se kvůli mlze nedohrálo a bude se opakovat. Po úspěšné čtvrtině základní části jsme požádali trenéra Jaroslava Becka zhodnocení odehraných utkání a zeptali se na otázky, které budou zajímat nejen fanoušky Sportovního klubu.

 

Jak byste zhodnotil první čtvrtinu soutěže?
Pohled na tabulku nám všem dělá radost, vybojovali jsme pár výher, které byly příjemným překvapením. V kabině je dobrá nálada, dobré klima, starší hráči výborně vychází s těmi mladšími, i s těmi nejmladšími, kteří k nim mohou vzhlížet. A tahle výborná atmosféra se odráží i ve výsledcích, protože klukům se díky tomu i dobře hraje. Nejsou svázaní a hrají jak pro radost, tak pro tým.

Splnil takto seskládaný tým Vaše představy, které jste měl před sezónou?
Takhle se to nedá jednoznačně vyjádřit. U nás je to o tom, že máme určitý počet hráčů, ke kterým se přidává zhruba jedna třetina zkušených borců, jež se pohybují mezi Kadaní a Piráty. Na nás trenérech je, abychom tým navykli na to, aby byl připravený začlenit tyto kluky mezi sebe. Mohu to ukázat třeba na hráčích jako jsou Šagát, Mrázek nebo Sikora a další. Nemůžeme plánovat, že budou hrát pravidelně v Kadani, ale když tu jsou, máme alternativy s kým a jak budou hrát. Není možné si ztěžovat, nepřipouštíme si žádné negace. Na to za prvé není čas a za druhé je na to náš systém nastaven…

Kádr funguje jako tým, ale dal by se někdo vyzdvihnout?
Měl bych určitě zdůraznit práci Aleše Pavlase, Petra Jíry, Jiřího Charouska, Martina Mazance nebo Jakuba Trefného. Jsou to zkušení hráči, kteří se vším týmu pomáhají, spolupracují s mladými hráči, drží morálku v kabině i na ledě.

Jak moc Vám boří herní systém odchod hráčů do Chomutova?
Zdůrazňuji, že nám ho neboří! S tím jsme do spolupráce mezi Kadaní a Chomutovem šli! Kadaň funguje a bude fungovat jako záloha pro hlavní tým, jehož jediným cílem je postup do extraligy. Naším druhým úkolem je nastartovat mladé hráče, kteří hráli v loňské sezóně nebo v e dvou, třech předcházejících sezónách v juniorce, k co nejlepším výkonům, v co nejkratším čase. Ano, odchod rozehraných hráčů není občas nejpříjemnější, ale je na nás trenérech, jak na ně budeme reagovat a připravíme tým k dalšímu zápasu.

Čím si vysvětlujete tak vyrovnanou soutěž?
Podobnou cestou, jakou jdou Kadaň s Chomutovem, jde několik dalších prvoligových týmů. Navíc do extraligy přišlo hodně cizinců, takže dost kvalitních extraligových hráčů hraje druhou nejvyšší ligu. Ale je tu ještě jeden faktor – zahraničí se českým hráčům, až na výjimky, zavírá. Český hráč není na evropském trhu úplně žádaný. Osobně tomu nerozumím. Proč ztrácíme punc kvality? Tohle všechno způsobuje to, že je liga až neobvykle vyrovnaná. Na druhou stranu je vidět zápasy, které se fanouškům musí líbit. Vždyť Kladno, Chomutov, Jihlava nebo třeba Litoměřice dokáží svými výkony potěšit oko hokejového fanouška…

Jak na tým dopadla aféra s nedohraným zápasem se Šumperkem?
My to jako aféru nevnímáme, osobně si dovolím tvrdit, že na tým to dopad nemá vůbec žádný. Klub odpověděl na článek, který vypadal jako stížnost. Je to zbytečně nafouklá bublina, zápas se bude opakovat a tím to pro nás končí.

S Draky budeme hrát 2 utkání po sobě. Nebude to zbytečně vyhecované?
Nevidím důvod, proč by mělo být dvojutkání vyhecované. Šumperk hraje aktivně, doma hrají velmi agresivní hokej s rychlým napadáním. My se na jejich hru zkusíme připravit a uvidíme, jak se nám to podaří.

Jak bude fungovat trenérský tým po odchodu Roberta Kašeho k juniorům?
S Petrem Martínkem trénujeme společně již delší dobu, Robert se k nám přidal v loňské sezóně. Naše spolupráce fungovala bezvadně, po odchodu kondičního trenéra jsme si mezi sebe rozdělili i další úkoly. Mně se s Robertem spolupracovalo moc dobře, trochu mě jeho odchod mrzí, na druhou stranu všichni chápeme vzniklou situaci. S Petrem se známe natolik, že si rozdělíme mezi sebe Robertovy úkoly tak, aby to nemělo žádný dopad na tým. Robert byl takový dobrý duch týmu, měl velkou podporu domácích fanoušků, je tu přeci jen hodně známý. Doufám, že si lidé zvykli už i na nás a budou nás i nadále podporovat.

Jaké jsou Vaše další cíle?
Nekoukat moc nahoru. Musíme jít zápas od zápasu. Už jsem v Kadani i zaslechl, že se na hokej dá i dívat, což nás těší. Chceme nalákat další fanoušky, týmu se daří a už teď pomalu po desítkách přibývají. Chceme, aby je hokej těšil tak jako nás. Naším cílem je také to, aby hráči dokázali sami sobě, že u nás patří do hráčské špičky, pokud to dokazovali už ti v juniorském věku, stejně tak i Ti starší z nich do extraligy někteří již nakoukli. My trenéři se budeme snažit jim to nekazit…. Hráči sami chtějí do playoff, je to náš cíl a my se jim v tom snažíme pomáhat.

Děkuji za rozhovor.
 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM