Zápas pravdy se bude rozhodovat v Kadani

Katka Hodková | 24.01.2005 | |

Zápas pravdy se bude rozhodovat v Kadani

"V prostoru vrátnice zimního stadionu v Ostravě – Porubě byla těsně před Vánoci umístěna vzpomínková tabule, která je zasvěcena památce tragicky zemřelého trenéra Karla Metelky. Během několika minut tady desítky přátel i řadových fanoušků přinesly zapálené svíce, květiny a zavzpomínaly na sportovce, který už se mezi hokejisty nevrátí..." Sareza se i přes tuto tragickou událost nemůže ohlížet zpět a musí myslet na budoucnost. Ještě loni klub druhé ligy se letos snaží prát o play-off v lize první. Pro Kadaň bude středeční duel utkáním pravdy, kdy se ukáže, zda se Sareza nesnaží ukousnout moc velké sousto.

 

Historie klubu

Klub nováčka první ligy HC Sareza Ostrava byl založen v miléniovém roce 2000. První zápasy ve druhé lize skupiny „C“ odehrál tým v sezóně 2001/2002. Pod názvem HK Poruba však již působil ve třetí nejvyšší české soutěži od roku 1996.

V první sezóně se tým umístil na desáté pozici a play-off vedoucí k boji o vytouženou první ligu tak uniklo. Hned v následujícím ročníku zaznamenala Ostrava vzestupnou tendenci a skončila čtvrtá. Zvrat přinesl ročník 2003/04, přesněji angažování manažera Pavla Čecha, který dokázal tým značně posílit o hokejisty s extraligovými zkušenostmi. Ostrava vyhrála suverénním způsobem start - cíl základní část s náskokem 16 bodů. V sezóně prohrála jen čtyři zápasy a ve 34 utkáních vstřelila neuvěřitelných 175 branek!

Klub se probojoval do prolínacích bojů o první ligu společně s Mostem a Vajgarem Jindřichův Hradec. Potencionálně sestupujícím se stala Kometa Brno a Prostějov. Kometa nakonec první ligu uhájila z prvního místa prolínací soutěže, Sareza skončila druhá a splnila si tak svůj cíl – postup do druhé nejvyšší soutěže.

Vzájemná statistika zápasů Sareza Ostrava-Kadaň

Vzhledem k faktu, že Sareza hraje v druhé nejvyšší české lize prvním rokem, vzájemné zápasy se omezily na pouhé tři střetnutí. Na začátku letošní sezóny podlehla Kadaň na domácím ledě soupeři 0:2. Na odvetu si museli černožlutí počkat až do začátku listopadu. Historicky první branku do sítě HC Sareza Ostrava vstřelil na domácím ledě v desáté minutě Jaroslav Jabrocký. Kadaň si připsala zasloužené vítězství 5:3. V polovině prosince se Severočeši vypravili na loupežný výjezd do Ostravy, kde po jednadvaceti minutách vedli 3:0 a tento výsledek udrželi až do závěrečného hvizdu.

Poslední zápas Ostrava-České Budějovice

Vzhledem k tomu, že se v sobotu 22. ledna uskutečnilo na ostravském zimním stadionu exhibiční měření sil mezi výběrem české a slovenské extraligy, střetla se Sareza s Českými Budějovicemi již v páteční předehrávce. Jihočeši o jasné výhře na ledě nováčka rozhodli hlavně pětigólovou kanonádou ve druhé třetině, kdy padlo pět českobudějovických branek. Ostrava sice v prvních minutách hrála proti ostřílenému lídrovi nebojácně, ale ani to nezabránilo vysoké prohře 2:8.

Toto pondělí se navíc Ostrava musela poprat s Berounskými medvědy. Kvůli předvánoční havárii autobusu Sarezy byl vzájemný zápas odložen na pozdější dobu. Ačkoli se Sareza svému osudu postavila více než statečně, podlehla ve vzájemném utkání nakonec 1:3, přestože ještě ve druhé třetině vedla 1:0 zásluhou Dalibora Sochorka.

Aktuální stav kádru

Mezitím co se v Kadani útočné síly a zisky kanadských bodů povětšinou rozdělují do širší části týmu, v Ostravě tomu tak zcela není. Útoku jasně dominují dva zkušení, extraligou protřelí borci. Jednatřicetiletý Pavel Šebesta vstřelil již třináct branek a na dalších jedenadvacet přihrával. Se 34 kanadskými body se s náskokem dvou bodů dívá na svého o pět let mladšího spoluhráče Radka Procházku, se třinácti brankami taktéž nejlepšího střelce týmu.

Produktivitě obránců vévodí třiadvacetiletý odchovanec Karlových Varů Jakub Gróf (21 bodů, bilance 11+10), další Jan Vrtík zaostává o osm bodů. Nejtrestanějším hráčem Ostravy je taktéž útočník Pavel Šebesta se svými 95 trestnými minutami.

Sestavy z posledních utkání:

HC Sareza Ostrava: Lakosil - Chmelíř, Grman, Gróf, Holík, Mocek, Ovšák, Tesařík, Vrtík - Bařica, Dibelka, Duba, Gelačák, Glas, Holuša, Janeček, Pavlačka, R. Procházka, Sochorek, Valčák, Šebesta.

SK Kadaň: Jež - Pospíšil, Klaus, Špelda, Meňhart, Vobořil, Staněk - Tvrdek, Pech, Kajer, Polák M., Kuchler, Polanský, Žák, Jabrocký, Postl, Stavenský, Hlusička, Derfler, Kreuzman, Pelán.

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM