Půjde Kadaň v Budějovických stopách?

Míša Sládková | 13.01.2005 | |

Půjde Kadaň v Budějovických stopách?

Oba týmy mají za sebou těžká utkání. Kadaň derby s Chomutovem a Olomouc se pokusila překvapit Budějovice. Ani jedno z mužstev si však tři body ze zápasů neodneslo. Severočeši body potřebují jako sůl, aby si pojistili účast v elitní osmičce. Tomu napoví i sobotní zápas na kadaňském ledě s Olomoucí. Podaří se Kadani utržit plný počet bodů?

 

Historie klubu

Do vytváření hokejových dějin Olomouce se sportovní nadšenci vrhli s obrovskou vervou. Roku 1955 založili svůj první hokejový klub nesoucí název Spartak Moravia Olomouc. Začali hrát krajskou soutěž. Díky své houževnatosti se tým v následující sezóně objevil mezi týmy II. ligy. Ta se Olomouckým stala domovem na dlouhou dobu. S rokem 1979 byl spojen postup mužstva do I. ligy, ve které Olomouc nepotřebovala příliš času na zvykání. Sen každého prvoligového týmu, vystoupat až na vrchol české ligy – do extraligy se v roce 1991 vyplnil. Při největším postupovém úspěchu klubu se změnil naposledy i název na HC Olomouc. Ani v této soutěži hráči nezaháleli a cenu za mistra roku 1994 jim již nikdy nikdo nevezme. Do historie olomouckého hokeje se zapojily i Karlovy Vary. Roku 1997 odkoupily extraligovou licenci a pro Olomouc byla zajištěna I. liga z Opavy. O dva roky později byla prodána i druhá nejvyšší soutěž. Tento skok z extraligy byl velkou ranou a hokej z Olomouce na čas zmizel úplně. Psal se rok 2001, když Uherské Hradiště souhlasilo s prodáním II. ligy. Olomouc se znovu zahřála na svou provozní teplotu a postup do první ligy v ročníku 2002/3 jim nedělal větší potíže.

Statistika vzájemných utkání

Jednou jsi nahoře, jednou dole. Toto přísloví by se dalo použít na charakteristiku vzájemných zápasů Kadaně a Olomouce. Nejde najít jednoznačného vítěze. O týmu, který z ledu odchází jako vítězný, rozhoduje spíše štěstí a momentální stav mužstva. V sezóně 2003/4 stály proti sobě celky dvakrát. Brána Olomouckých jakoby byla obestavěna hradbami a Kadaňským se ji nedařilo zbořit. Na ledě moravského celku prohrála 1:3. Ani odveta mezi domácími mantinely se nevydařila. Olomouc nasázela domácím pět branek a odjížděla bohatší o body po výhře 5:2.

Letos se vzdálení rivalové střetli třikrát. Dokonce spolu zahajovali tento ročník. V prvním kole hostila Olomouc Kadaň. Oba týmy plné sebevědomí a chuti do hry bojovaly o první body až do poslední vteřiny zápasu. Najít vítěze se však nepodařilo a soupeři se rozešli za stavu 2:2.

Na konci odvetného utkání světelná tabule stejný stav neukazovala. V úvodní třetině se do vedení dostala Kadaň. Hrálo se poměrně vyrovnané utkání plné šancí na obou stranách. V druhé třetině se podařilo Olomouci vyrovnat na 1:1. Závěrečná dvacetiminutovka však byla plně v držení Kadaně. Na ledě si vypracovala naprostou převahu a jasně vyhrála 4:1.

Ve třetím zápase do Kadaně neputoval však ani jediný bod. Ačkoli byli na ledě vidět spíše Severočeši, Olomouci pomohlo štěstí v zakončení a brzy vedla 2:0. Zápas se pak proměnil v nervózní přetahovanou a domácí nakonec zvítězili 4:2.

Poslední utkání Olomouce

Souboj týmů s opačných pólů tabulky. Tak by se dalo popsat utkání Olomouce s Budějovicemi. Rozdíl mnoha míst byl patrný zejména v první třetině. Jihočechům nedalo příliš práce, dostat se do čtyřbrankového vedení. V této chvíli bylo již o zápase rozhodnuto. Druhá třetina byla o něco volnější, ale z rozvlnění soupeřovi sítě se radovaly opět pouze Budějovice. Ve stejném rytmu pak proběhla i závěrečná dvacetiminutovka, tedy další puk mezi tyčemi Olomouckých. Utkání se dohrálo s jednoznačným výsledkem 6:0 pro Budějovice.

Aktuální stav kádru a kanadského bodování

Olomouc jednoznačně není v jednoduché situaci. Bodů mají stejně jako odehraných zápasů, tedy 39. To jim stačí pouze na dvanáctou příčku. S tím většinou souvisí i odchod některých hráčů. Nejinak tomu je i v Olomouci. Do Třince odešel Jaroslav Svoboda, který za svých 18 zápasů v dresu Olomouce vstřelil sedm gólů a šestkrát asistoval. Své hostování ukončil i gólman Petr Svoboda. Své brankářské kvality bude nadále ukazovat v Písku. Před koncem roku se poslední posilou stal muž s maskou, Štefan Žigárdy. Mladý brankář bude krýt záda týmu do konce sezóny. Obrané řady posílil Jakub Bartoň. V roce 2001/02 nastupoval za Pardubice. druhé nejvyšší soutěži hrál za Opavu, Písek, Havířov a Hradec Králové. Počítá se s ním do konce sezóny. Na střídavý start se domluvil v Olomouci i útočník Radim Hruška, který dosud působil v Opavě. V roce 2004 se účastnil mistrovství světa 20 ve Finsku.

Kanadskému bodování v Olomouci vévodí útočník Milan Ministr 25 (10+15). Druhé a třetí místo odděluje jen jeden bod. Ten postavil za Ministra Tomáše Karného za 22 bodů (9+13). Bronzová příčka patří Robertu Najdekovi 21 (10+11). Tato trojice logicky figuruje mezi nejlepšími střelci, tam je pořadí v týmu - Najdek, Ministr, Karný a v nejlepších nahrávačích mužstva - Ministr, Karný, Najdek. Nejproduktivnějším obráncem je již dlouho Tomáš Vlček 10 (3+7). Na trestné lavici se cítí jako doma obránce Michal Šafařík. Strávil tam již 93 minut.

Soupiska týmů z posledních zápasů:

Olomouc: Žigárdy (9. Tihlář) - Klimeš, Houdek, Bartoň, Světlík, Paška, Vlček T., Faltýnek - Smejkal, Ministr, Vlček L. - Ditrich, Hruška, Hradecký - Martinka, Kolář, Žajgla - Šimo, Najdek, Zbořil.

Kadaň: Hübl - Pospíšil, Hlavatý, Špelda, Meňhart, Staněk, Vobořil, Tvrdek, Polák, Kajer, Polanský, Kuchler, Kreuzmann, Žák, Jabrocký, Postl, Derfler, Stavenský, Hlusička, Pech

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM