Osmaosmdesát koní pod kapotou

Katka Hodková | 07.01.2005 | |

Osmaosmdesát koní pod kapotou

Kadaňský dvoutakt se sice bodově nemůže ani zdaleka rovnat českobudějovickému čtyřválci, který má pod kapotou již 88 bodů. Přesto nad ním již Kadaň dvakrát v letošní sezóně zvítězila a do cíle dojela neuvěřitelně jako první. Ačkoli by si jistě fanoušci černožlutých přáli, aby jejich tým znovu skóroval, nebude výsledek ze sobotního utkání pro postup do play-off „až tak“ podstatný. Kadaň samozřejmě potřebuje body jako sůl, ale důležitější bude zvítězit nad ostatními kluby, které sídlí v tabulce od třetího místa dále a ohrožují kadaňské ambice na účast ve vytoužené osmičce.

 

Historie klubu

První záznamy o hokeji v jihočeské metropoli nalézáme v kronice klubu SK České Budějovice z roku 1911. V Českých Budějovicích se kvalitní hokej hraje již od roku 1936, kdy se AC Stadion České Budějovice vítězstvím v Jihozápadočeské divizi kvalifikoval do následného prvního ročníku Československé státní ligy. V prvním ročníku celostátní hokejové ligy obsadil jihočeský tým vynikající třetí místo za bezkonkurenčními celky z Prahy a zaznamenal tak jeden ze svých největších úspěchů. Úplně první utkání v nejvyšší soutěži sehrál Stadion na svém hřišti, které bylo na slepém rameni Malše.

První a na skutečně hodně dlouhou dobu poslední titul mistra republiky získalo mužstvo ZSJ Sdružené Komunální Podniky České Budějovice v nesmírně vyrovnané lize ročníku 50/51. První a předposlední mužstvo od sebe dělilo pouhých 6 bodů! Jihočeši triumfovali na pozadí faktu, že pražské celky, kvůli vykonstruovaným komunistickým procesům s reprezentanty, přišli o nejlepší hráče, přesto je tento největší úspěch jihočeského hokeje důkazem o skvělé práci s hokejisty v tomto koutu republiky a navždy zůstane zapsán v historii klubu zlatým písmem.

K dalším největším úspěchům českobudějovického hokeje patří druhé místo Motoru v ročníku 1980/81, kdy Jihočeši skončili druzí jen dva body za Vítkovicemi a nebýt toho, že experimentálně neplatily nerozhodné výsledky, stali se mistry. A konečně třetí příčka HC České Budějovice v ročníku 1994/95.

Vzájemná statistika zápasů České Budějovice-Kadaň

Vzhledem k tomu, že České Budějovice v předchozích letech nebyly začleněny do první ligy, protože hájily svou čest v hokejové extralize, nemohla se Kadaň s Motorem nikdy potkat jako rovnocenný soupeř. V letošní sezóně si Severočeši mohli poprvé vyzkoušet, jaké to je, odehrát utkání s týmem, který několik let soupeřil s nejkvalitnějšími celky v České republice.

Ačkoli každý považoval Kadaň za outsidera vzájemného duelu, nemožné se stalo skutkem a černožlutí se dvakrát dokázali přenést nad své dosavadní možnosti a porazili jihočeský Motor poprvé 2:1 a podruhé již 4:2. Největší zásluhu na vítězství neměli jistě jen autoři gólů, ale celý tým, který se dokázal semknout proti avizované přesile.

Poslední zápas Českých Budějovic s Havířovem

V posledních dvou kolech se Jihočechům nedařilo. Když narazili v 35. kole na svého konkurenta, s nímž se perou o první příčku v lize, Ústí nad Labem, jakoby Motor vyřadil na neutrál. Ačkoli oba týmy sehrály kvalitní hokej extraligové úrovně, o výsledku celého střetnutí rozhodlo jen pár branek.

Ještě větší zklamání na Budějovice čakalo v Havířově. Motor v pětadvacáté minutě vedl již o dvě branky, ale pak se situace na ledě poněkud zvrtla a havířovský brankář nedovolil nikomu z elitních střelců zapsat si další góly a asistence. Skóre se naopak ěmnilo jen na straně Havířovské hokejové společnosti. Ta nakonec porazila na domácím ledě Motor 4:2.

Aktuální stav kádru

České Budějovice si již vybudovali za dobu působení v nejvyšší soutěži určitou tradici, hokej na jihu Čech se hrál vždy dobrý a byla zde spousta vynikajících hráčů. Jihočeši mají od loňského sestupu z extraligových ledů cíl jediný, co nejdříve se vrátit do nejvyšší soutěže. Ke jménu útočníků Václava Prospala a Radka Dvořáka, k obránci Radku Martínkovi se zařadil již i brankář Roman Turek. K těmto známým a velmi zvučným jménům snad netřeba dodávat další slova. Nováčkem v jihočeském dresu je však i další posila z NHL kanadský obránce Andrew Ference. Více informací o tomto talentovaném mladíkovi si můžete přečíst přímo na stránkách klubu HC České Budějovice zde.

Sestavy z posledních utkání:

HC České Budějovice:Turek - Martínek, Macháček, Ference, Kotaška, Jindra, Neckář - Kropáč, Prospal, Dvořák - Bělohlav, Musil, Šimánek - Rob, M. Hanzal, Mertl - Havelka, Květoň, Hřebejk.

SK Kadaň:Hübl – Pospíšil P., Hlavatý, Špelda, Staněk, Vobořil, Meňhart, Hubínek, Kreuzman, Tvrdek, Pech, Kajer, Pelán, Kuchler, Polanský, Žák, Jabrocký, Postl, Stavenský, Hlusička, Derfler.

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM