Většinu zápasů beru hodně prestižně

Jindřich Poledna | 12.01.2012 | |

Většinu zápasů beru hodně prestižně

Richard Diviš byl jednou z posil, do kterých se vkládaly naděje. A potvrdil je. Tento týmový hráč a tahoun dokáže nejen zvedat náladu v kabině, ale dokáže svými nahrávkami a trefami do černého pomoci týmu k zisku důležitých bodů. Tento rozhovor vznikl na žádost fanoušků, kteří sis jej vybrali v těžké konkurenci dalších kadaňských jistot a matadorů. Ríša je určitě potěší svým pohledem na hokej a přímostí odpovědí.

 
Ríšo, jak hodnotíte současný kádr Kadaně?
Máme ho opravdu dost široký. Ale je to tím, že si nedokážeme udržet standardní výkonnost, takže tu hráči občas kolují. Také se nám během sezóny nevyhýbala zranění, každý zápas musel naskočit někdo jiný. Ale tým je zkušený, stále věřím, že se dostaneme jinam, protože naše umístění rozhodně neodpovídá tomu, kde chceme být.

Proč mám Kadaň takové výsledkové výkyvy?
Kdybych to věděl, určitě je už nemáme (smích). Ale teď vážně. Tým je opravdu zkušený, o body přicházíme v závěru. Vůbec nám nevyšly zápasy s Olomoucí, doma s Mostem, v Benátkách… Měli jsme našlápnuto na všechny body, ale neodvezli jsme si je. Tyhle ztráty nás hodně mrzí, nedokážu si to vysvětlit. Třeba poslední zápas proti Ústí. Podali jsme perfektní výkon, nakonec jsme prohráli hrozivým výsledkem. Ale makali jsme, jako tým jsme hráli dobře. Jenže malý výpadek ovlivnil celý zápas. Všechno je to asi o tom, že nám nevyšel vstup do soutěže, karta se obrátila a my máme problémy. Ze spodu je pak probojovat se na špici.

Máte nějakou zvláštní roli v kabině?
Jasně, většinou stojím ve dveřích a hlásím, kdy jde trenér, aby kluci před ním nedělali nějaké kraviny (smích), ale především krotím Kubu Trefného, to je asi můj hokejový úděl.

Jste kladenský odchovanec, sledujete výsledky Kladna?
Já toho prošel víc. Jsem rodák z Trutnova, tam jsem začal hrát hokej – s tátou. V Kladně jsem vlastně hrál od 7.třídy a je pravda, že jsem tam hokejově vyrostl. V Kadani mám střídavé starty, můžu tu stále hrát, protože jsem zatím nenaplnil kvótu v extralize. Na Kladně bydlím, takže se s klukama vídám a bavíme se. Často vidím taky kluky, kteří hostují v Písku. Nemají takové podmínky, jaké máme my v Kadani, ale jsou nějakých 6 bodů před námi. A to mě hlava nebere.

Jaké jsou Vaše hokejové cíle?
Ty se asi trochu mění tím, jak člověk stárne. Po loňských sezónách se chci hokejem především bavit, chci hrát a chci být platným hráčem pro tým. V Kadani se mi líbí, je tu pohoda, vycházím s klukama. Chci s Kadaní udělat slušný výsledek, upozornit tak třeba i na sebe. Chtěl bych se dostat ze všech zranění, abych mohl bez starostí hrát naplno. Ale především chci mít radost z hokeje.

Máte v 1.lize nějaký neoblíbený stadion?
Nemám neoblíbené stadiony, mám neoblíbené velké vzdálenosti. Cestovat z Kadaně do Šumperku, to není žádný med. Všechno se ale smaže tím, když přijdou lidi a je atmosféra. Pak se hraje úplně jinak. V Šumperku chodí lidi a to je příjemné. Negativní vzdálenost to tím smaže. A když navíc ukořistíme i body, hned se jede domů lépe.

Jak berete zápasy proti celkům, kde jste hrál?
Já osobně dost prestižně! A v 1.lize to mám pomalu každý zápas. Já beru prestižně i ty zápasy, kde působí moji kamarádi nebo trenéři, pod kterými jsem hrával. Takže zápasy proti Písku, Ústí, Hradci Králové, Berounu… Tohle všechno je prestiž a neuvěřitelná motivace.

Co říkáte kadaňským fanouškům?
Tohle je hodně těžké téma. V Kadani nemají širokou základnu fanoušků. Dá se říct, že s nimi máme takové rodinné vztahy. Teď si založili nový fanklub, a tak doufám, že jich bude víc. Kdyby v Kadani chodila třeba tisícovka diváků, hrálo by se nám rozhodně lépe! Pomohlo by nám to. Fanoušci jsou asi největší bolestí klubu, tedy když pominu pozici v tabulce, kde se nacházíme. Pochopil bych to v momentě, když by se tu hrála jiná liga na vyšší úrovni, ale tady je momentálně hokej sport číslo 1!

Kdo vyhraje letošní ročník 1.ligy?
No přece Kadaň! Trenér nám pořád vštěpuje, že myšlenkami jsme neomezení… Ale teď vážně. V současné době je vlastně jen jedno volné místo pro playoff a je na něj 5 kandidátů. A my se o něj chceme poprat. Kdyby to vyšlo, budeme bojovat i dál. Favority jsou Ústí a Chomutov.

Má vítěz šanci přejít přes baráž?
Ta šance není veliká, ale dá se. V loňském roce jsme k tomu neměli v Ústí daleko. Jsou tu dva aspekty. Ten první je ekonomický. Tam vidím jasně převahu Chomutova. Kdyby se mu podařilo vybojovat extraligu, vhodně doplní tým o další hráče a bude hrát. Druhé hledisko je hráčské. Ústí má už tu výhodu, že si extraligou prošlo. Má výborný sehraný tým, který je hokejovější než Chomutov. Ale poslední extraligový tým si svojí příslušnost asi vzít nenechá.

Jaký máte názor na uzavření extraligy?
Mám ho vyhraněný. Byl by to konec kvalitního hokeje u nás. Takový model, jaký mají třeba ve Švédsku tu mít asi nebudeme, tam je pořád o co hrát, i když hrajete u dna tabulky. Pokud by se extraliga uzavřela, dost hokejistů by si muselo jít hledat práci mimo hokejový svět. Myslím, že by to ovlivnilo mnohem víc, než si většina lidí připouští.

Děkuji za rozhovor.

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM