přiznává bývalý aktivní hráč Chomutova i Kadaně v posezónním rozhovoru." />

Jaroslav Veverka: Zásadní byla výměna hráčů s laxním a neprofesionálním přístupem

Ondřej Kubát | 05.05.2010 | |

Jaroslav Veverka: Zásadní byla výměna hráčů s laxním a neprofesionálním přístupem

K a d a ň - Sezóna 2009/2010 se do historie kadaňského hokeje zapsala jako úspěšná. Po rozpačitém rozjezdu a výměně trenéra se žluto-černí rozehráli ke skvělým výkonům a v tabulce nakonec obsadili osmé místo. Velkou měrou se na úspěchu podílel i generální manažer Kadaně Jaroslav Veverka. "Když jsem však viděl některé naše zápasy na začátku sezóny, bylo mi do pláče," přiznává bývalý aktivní hráč Chomutova i Kadaně v posezónním rozhovoru.

 

Pane Veverko, sezóna 2009/2010 je už několik týdnů minulostí. Jak skončený ročník z pozice generálního manažera hodnotíte?
Sezónu hodnotím pozitivně. Překročili jsme sportovní cíle, které jsme si dali. Co se týká ekonomické situace klubu, tak v letošním roce byla díky našim sponzorům i spolupráci v 3K velmi stabilní.

Mužstvu se nevydařil úvod sezóny, po změně trenéra však přišla změna. Záviselo ono oživení hry Kadaně jen na trenérovi, nebo na to měly vliv spíše hráčské změny?
Myslím si, že vliv na zvednutí naší výkonnosti měly jak změny v hráčském kádru, tak také změna trenéra.

Co konkrétně se v té době ještě změnilo kromě příchodu trenéra?
Tou nejzásadnější změnou byla výměna hráčů s laxním, neprofesionálním přístupem za hráče, kteří přistupovali k hokeji profesionálně a odpovědně. Jednoduše měli chuť a byli hrdí, že mohou hrát hokej za Kadaň. Také si myslím, že naše hra dostala řád a smysl.

Jak s odstupem času hodnotíte působení trenéra Leo Gudase v Kadani?
Leošovi se bohužel nevyvedl vstup do sezony, pak přišlo odvolání. Není to nic příjemného, ale takový je život trenéra.

V době, kdy Kadaň byla poslední v tabulce, vám asi do smíchu nebylo... Jak jste se cítil? Bylo to hodně nepříjemné období?
Do smíchu mi rozhodně nebylo (důrazně – pozn.aut.). Ba naopak, když jsem viděl některé zápasy, bylo mi do pláče. Pocity jsem měl smíšené. Hlavně jsme se snažili vymyslet, co udělat pro to, abychom se odrazili ze spodních míst tabulky. Žádné období, ve kterém se pohybujete na posledních místech v tabulce, není příjemné.

"I v této sezoně nám Chomutov několikrát pomohl a všichni víme, že to bylo v situaci, která nakonec rozhodla o tom, že sezóna byla úspěšná."
Několikátý rok existuje mezi Chomutovem, Kadaní a Kláštercem spolupráce. Jak moc je pro vás toto spojení důležité?
Je to důležité spojení pro všechny tři kluby. Každý z klubů z té spolupráce těží. Kadaň nemusí vynakládat nemalé finanční prostředky na nákupy hráčů, protože to je úloha Chomutova. Hráči jsou v Kadani na hostování a Kadaň jim hradí pouze mzdy. Také během sezóny přicházejí z Chomutova hráči na výpomoc v situacích, kdy je potřeba nějakého impulsu k zlepšení hry. I v této sezoně nám Chomutov několikrát pomohl a všichni víme, že to bylo v situaci, která nakonec rozhodla o tom, že sezóna byla úspěšná. Co se týká Klášterce, tak ten pro nás plnil roli, kterou my plníme pro Chomutov. V začátku sezóny se v Klášterci rozehráli naši hráči, například Ton, Freiberg, Mužík, Šterba a další, kteří nám následně v průběhu sezony výrazně pomohli.

Jak velký vliv má spolupráce na úspěchy výkladní skříně 3K, tedy na postupu Chomutova do baráže?
Já myslím, že významný. Chomutov má v Kadani jistotu širokého kádru, který je stále v zátěži, a tím pádem rozehraný. Spousta mladých hráčů by se v Chomutově nedostala do sestavy, nebo by hrála ve čtvrté lajně pár minut. Zatímco u nás se mladí ohrávají vedle zkušených hokejistů, mají významnou hokejovou zátěž a leží na nich i psychická zátěž odpovědnosti za výsledek. To jim umožňuje hokejově růst.

"V momentě, kdy bude Chomutov hrát extraligu, bude fungování spolupráce na daleko lepší úrovni."
Souhlasíte s tím, že ona spolupráce v rámci tří klubů dostane ten správný smysl, jakmile bude hrát Chomutov extraligu?
Jak jsem už řekl, tak je jasné, že spolupráce má zásadní význam už v této době. Spíše než na správný smysl by bylo dobré se zeptat na efektivitu té spolupráce. Skutečně v momentě, kdy bude Chomutov hrát extraligu, bude fungování spolupráce na daleko lepší úrovni. Přesuny hráčů jsou jednodušší, úroveň hráčů v extralize je vyšší, existuje výzva pro hráče Kadaně si jít zahrát vyšší soutěž a mnoho další výhod. Určitě můžeme být nazváni farmou Chomutova, ale ne v tom českém slova smyslu, kdy ten silnější pouze diktuje a nezajímá ho vlastní situace v tomto klubu. Chomutov cítí odpovědnost za ekonomický stav, za dobré fungování mládeže, za úroveň tréninku i za předváděnou hru.

Hodláte spolupráci 3K ještě někam posunout - ať už to bude něco na úrovni klubů, nebo i třeba fanoušků? Anebo budete pokračovat podle konceptu z let minulých i nadále?
Myslím si, že vždy je dost co zlepšovat a my se budeme snažit přicházet každou sezónu s nějakou novinkou. Vlastně už jednou takovou novinkou je rozšíření spolupráce. Od příchodu Mikuláše Antonika jsme začali spolupracovat i s HC Energií Karlovy Vary, kdy mladí karlovarští hráči dostávají šanci hrát první ligu. Co se týká fanoušků, to je hlavně otázka na Davida Dindu (marketingového manažera Chomutova – pozn. aut.). Já bych k tomuto tématu rád dodal poděkování všem fanouškům ze jejich přízeň a za výborné fandění obzvlášť v předkole play-off a ve čtvrtfinále.

Zpátky ke Kadani - jak to vypadá s realizačním týmem? Bude mít Mikuláš Antonik důvěru i v příští sezóně?
Miky s námi bude pokračovat určitě dále. Myslím, že v předchozí sezóně ukázal, že je výborným a náročným trenérem. Zbytek realizačního týmu si vždy vybírá trenér sám.

Spoustu hokejových klubů napříč celou republikou postihla finanční krize. Jak je to v Kadani? Museli jste také šetřit?
Myslím si, že oproti ostatním klubům máme výhodu v první řadě ve spolupráci s Chomutovem, který má dobré finanční zázemí a v druhé řadě naši sponzoři pocházejí převážně ze sektoru energetiky, kde se krize neprojevila v takové míře. To nemění nic na tom, že šetřit budeme muset vždy.

Je to ještě předčasné, nicméně chystáte v Kadani do příští sezóny nějaké novinky?
Určitě nastanou nějaké změny v kádru, o kterých budeme fanoušky již brzo informovat.

Pozn.: Rozhovor proběhl písemnou formou.

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM