Z vyrovnaného duelu vznikla jasná záležitost Olomouce

Jakub Coufal, Vladimír Pašek | 14.10.2009 | |

Z vyrovnaného duelu vznikla jasná záležitost Olomouce

K a d a ň - Se snahou zaskočit favorita, který se honosí na 3. místě tabulky, zajížděli Severečoši na led soka do Olomouce. Kadaňští rozhodně začli aktivně, až do půli duelu byli takřka vyrovnaným soupeřem. Když však Mora zvýšila na 2:0, přišlo několik minut ztráty koncentrace, která Kadaňské stála lepší výsledek. V rychlém sledu zvýšení na 4:0 rozhodlo o celém střetnutí. Olomoučtí v poslední třetině už jen kosmeticky upravili na konečných 5:0, když se už bezmozná Kadaň nezmohla na žádný odpor.

 
10.kolo, středa 14.10.2009
HC Olomouc - Sportovní klub Kadaň  5:0  (1:0, 3:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 9. Ministr (Korhoň), 37. Ministr (Polodna), 39. Davídek (Polodna, Mikel), 40. Kucharczyk, 46. Mikšan (Vyrůbalík). Rozhodčí: R. Trombík - J.Jureček, P. Rychlý . Vyloučení: 1:3. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Průběh utkání: 5:0.
HC Olomouc: Žigárdy (Sedlář), Ministr, Mikšan, Davídek, Černý, Brančík, Čuřík, Paška, Mikel, Ondrušek, Zbořil, Janáček, Vyrůbalík, Nedbálek, Bartoň, Lhotský, Haluza, Korhoň, Bordowski, Polodna, Kucharczyk
Sportovní klub Kadaň: Závorka (Hronek), Spitzer, Ťupa, Szakal, Schmidt, Knyazev, Višňák, Hartmann, Polanský, Charousek, Balázs, Gombár, Šíp, Boušek, Freiberg, Bauer, Fábry, Malát, Kuběna, Indra

Komentář k zápasu

Zápas začal hodně svižně, Mora se snažila o úvodní tlak, pálili Polodna, Davídek a Lhotský, jenže střely míjely Závorkovu bránu. Hosté ale dokázali kontrovat, Gombár nepříjemně svým švihem protahoval Žigárdyho. Poté se Kadaň začala stahovat do obranné ulity, defenzivní štít rozprostřela už od červené čáry a ztrpčovala olomoucký život při rozehrávce. I tak se ale Mora tlačila dopředu, výpady hostí byly jen ojedinělé. Olomouckým se snaha vyplatila v 9. minutě. Při signalizovaném vyloučení zamkla olomoucká šestice hosty, po Korhoňově ráně stačil Závorka pouze vyrazit k pozičně výborně postavenému Milanu Ministrovi, který lehkým bekhendem pod víko otevřel skóre 1:0.

Mora hýřila aktivitou a dařilo se jí i úspěšně forčekovat a nadále ohrožovat Závorku. I hosté pochopili, že s defenzivní taktikou nevystačí a tak si zachytal i Žigárdy. Zejména střela Balázs z 12. minuty byla velmi výživná. O minutu později si šel na trestnou odpočinout za podražení Gombár. Až v závěru olomoucké přesilovky se na Závorku sesypala střelecká sprcha, gólman Kadaně ale všechny pokusy Mory ustál. Hosté se ke slovu dostali v 17. minutě, když Malát společně s Fábrym udělali před Žigárdym hodně dusno a olomoucká obrana měla plné ruce práce, aby odpálila kotouč alespoň do středního pásma. Poslední minuta pak patřila triu Korhoň, Mikšan, Kucharczyk, kteří rozpoutali kolotoč přihrávek a šancí, pro Kadaň tato kanonáda skončila velmi úspěšně, Závorka si svou brankovou čáru uhlídal.

V úvodu prostřední části hry Kadaň zahrozila Balázsem, poté ale opět rozestavovala čtyřúhelník do oslabení. Vyloučen byl Knyazev za podražení Korhoně. Velkou olomouckou šanci sebrala Závorkova vyrážečka Kucharczykovi, který v přesilovce pálil z bezprostřední blízkosti. Už po přesilovce vystartoval do útoku Černý, vtipnou zadovkou vrátil Čuříkovi, který z první vypálil, ovšem ve velkém stylu chytajícího Závorku nepřekvapil. Ve 29. minutě předvedli nádhernou kombinaci Polodna s Ministrem. Dokonale vyšachovali obranu soupeře a nabídli Davídkovi velkou příležitost. Tu ovšem naprosto famózním přesunem a rychlým semaforem zhatil Závorka. Tlak Mory opět zesílil, hosté se dostávali dopředu pouze sporadicky. Před Závorkou se sice odehrávali pěkné kombinace i skrumáže, jenže kadaňský gólman vše řešil s ledovým klidem.

Ve 32. minutě hosté přeci jen zazlobili. Po šancích Bouška a Polanského si vynutili faul Mikšana a zahráli si svou první přesilovku v utkání. Ta byla krom úvodních vteřin hodně bezzubá, v závěru oslabení dokonce Olomoučtí drželi dlouhé vteřiny kotouč na svých holích. Přesně v čase 36:00 propukla druhá olomoucká radost. Ještě jednodušší situaci, než při brance první, měl Milan Ministr. Polodna dokonale vyšachoval Závorku, ten ztratil přehled o kotouči a Ministr už jen lehce posunul touš za čáru 2:0. Po dvou minutách se domácí radovali znovu, když po půl minutce potrestali faul Szakala. Martin Davídek se zpoza brány probil až do brankoviště a pod víko elegantně zavěsil Závorkovi svou přesilovkovou vizitku 3:0. No a do druhé sirény stačil ještě přečíst kadaňskou rozehru Radim Kucharczyk, vyrazil do brejku a trefil přesně místečko mezi Závorkovými betony 4:0.

Poslední třetinu začala velkou snahou Kadaň, Žigárdy v krátkém sledu za sebou musel zasahovat proti Kuběnovi, Polanskému a Šípovi. Jenže Mora se včas otřepala a ve 46. minutě udeřila. Martin Vyrůbalík vypálil od modré, Závorka povyjetím z brány jen vyrazil kotouč a David Mikšan jej z otočky vrátil zpět do kadaňské sítě 5:0. Poté Mora dostala Kadaň až pod drtivý tlak, k vidění byla spousta kombinací a šancí. Hrálo se pouze na jednu bránu a Mora v utkání jednoznačně dominovala. Předváděla místy jednodotekové kombinace, které dělaly z kadaňských beků přihlížející kompars. Zápas se od 55. minuty víceméně dohrával, obě mužstva už s jistotou dělby bodů očekávala poslední sirénu.

Jakub Coufal, Vladimír Pašek

Ohlasy trenérů

Jiří Rech (SK Kadaň): Mně se utkání hodnotí velmi špatně. Byl to totiž nejhorší výkon, který jsme v sezóně podali. Přijeli jsme si sem spíš zahrát, než podat nějaký výkon. Bylo to bez chtění, bez nasazení, bez toho abychom vystřelili a chtěli dát gól. Bez toho se v této soutěži vyhrávat nedá. Zatlačili jsme trošku jen při naší přesilovce, přišly ale jen střely od obránců a to bylo víceméně vše. Spíš takový platonický tlak, nikdo se necpal za dorážkou. Dnes prostě náš velmi alibistický výkon, tím ale nechci snižovat domácí, ti hráli dobře, bruslili, nahrávali si a o tom hokej je.

Petr Fiala (HC Olomouc): Z našeho pohledu velmi dobré utkání, pohybovali jsme se nahoru-dolů a krom deseti minut ve druhé třetině jsme zbývajících padesát minut měli zápas pod kontrolou. Proto jsme v těch deseti zmiňovaných minutách stáhli hru na tři pětky, a když už to bylo 4:0, tak jsme zase zatížení roztáhli na všechny hokejisty. A i ti hráči, kteří nehráli podle našich představ, pak dohráli zápas velice solidně. Je jasné, že soupeř, když už tak výrazně prohrával, byl u všeho o krok později a nám se tak hrála poslední třetina mnohem lépe. Pochvala hráčům za zápas a přístup a také za to, že jsme už druhé utkání odehráli s nulou, což je velmi důležité.

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM