Tři body z Hané

Vladimír Pašek, Miroslav Lučan | 15.10.2008 | |

Tři body z Hané

K utkání 13.kola 1.ligy zajíždělo mužstvo SK Kadaň daleko na Hanou k celku HC MORA Olomouc. Kadaňští si na soupeře věřili a chtěli bodovat. Od prvních minut hráli se zajištěné obrany podpořenou gólmanem Hanuljakem, soustředili se především na brejky. V první části se nechali někdy až zbytečně vylučovat, to stálo mnoho sil. Ve druhé části po skvělé kombinaci kadaňského útoku Freiberg otevřel skóre. Nervozně hrající domácí při útocích chybovali a precizní kadaňská obrana byla nedobytnou hrází. Koncem druhé části černožlutí bleskurychle využili přesilovku, Pospíšil dělovkou zajistil dvoubrankové vedení. Ve třetí části nenechali kadaňští nic na náhodě, nejprve Boušek ve vlastním oslabení a poté podruhé v zápase Freiberg zasadil definitivní ránu pro domácí na konečných 0:4.

 
13.kolo, středa 15.10.2008
HC Olomouc - Sportovní klub Kadaň  0:4  (0:0, 0:2, 0:2)
Branky: 26.Freiberg (Šíp, Chyba), 38.Pospíšil (Valský),45.Boušek (Balazs), 49.Freiberg.
Rozhodčí: Petr Přikryl - Tomáš Klein, Jiří Novák.
Vyloučení: 3:7.
Využití: 0:1. V oslabení: 0:1.
Diváci: -.
Střely na branku: -:-.
Průběh utkání: 0:0,0:4.
HC Olomouc: Žigárdy (Slovák), Kudělka, Ministr, Smejkal, Čuřík, Brančík, Řípa, Davídek, Ondrušek, Zbořil, Janáček, Kříž, Sakrajda, Nedbálek, Rýgl, Ostrčil, Bartoň, Ondráček Bordowski, Žajgla, Matějka.
Sportovní klub Kadaň: Hanuljak (Tichý), Szakal, Višňák, Kolarz, Kramár, Mašek, Pospíšil, Kloz, Boušek, Fink, Derfler, Zika, Ton, Kajer, Valský, Rybecký, Balazs, Freiberg, Šíp, Chyba, Indra.

Komentář k zápasu

Utkání mělo velmi rozpačitý úvod, hokejová akce byla k vidění až ve 4. minutě, kdy Ondráček z mezikruží zkoušel pohotovost Hanuljakovy lapačky. Akcí bylo poskrovnu i nadále, výjimkou snad byl jen nápor dua Řípa – Sakrajda, ovšem Hanuljak jim v jasných pozicích nedal šanci. O poznání nejistěji si počínal Žigárdy při jedovatém nahození Šípa. V 8. minutě měli domácí možnost první přesilovky, v té se jim ale nedařilo. O poznání lépe se Moře vedlo při reparátu početní výhody, kdy Kramár na trestné takříkajíc vystřídal Kolarz. Dvěma nadějným pokusům Kudělky ale chyběla přesnost. Ve 14. minutě se hnal Čuřík do samostatného úniku, za záchrannou brzdu v podobě hákování zatáhl Višňák. Ani třetí přesilovky, i když se před Hanuljakem opravdu jiskřilo, úspěch domácím nepřinesla. Mora nadále hýřila útočnou aktivitou, jenže hostující gólman byl k nepřekonání. Střely ze střední vzdálenosti i třeba individuální akce Smejkala nebyly pro Hanuljaka problémem. Dvě minutky před první sirénou šli do čtyř pro změnu domácí, po Ondruškově držení hole. Hosté v přesilovce zahrozili rychlým výpadem Finka, který si ale v zakončení počínal laxně a tak i vychladlý Žigárdy neměl potíže s likvidací jeho samostatného nájezdu.

Prostřední dějství začalo svižněji, oba gólmani hned v úvodu řešili střely forvardů, Hanuljak Ministrovu a Řípovu ránu, Žigárdy zase pokus Ziky. Ve 24. minutě se v mezikruží uvolnil Bordowski, Hanuljak jeho ránu neudržel, včas ji ale stačil zalehnout před dalším dorážejícím olomouckým útočníkem. Mora měla více ze hry, hrálo se převážně na polovině Kadaně, jenže hosté svůj defenzivní štít drželi. Navíc jim ve 26. minutě vyšla taktika s vyrážením do rychlých protiútoků. Kadaňský brejk po rychlé kombinaci Chyby se Šípem protlačil za záda Žigárdyho Petr Freiberg 0:1. O dvě minuty později měla možnost Mora vyrovnat, na trestné za držení pykal Kolarz. Jenže po přesilovce si zářezy na své holi mohl dělat jen hostující gólman, Ondrušek, Smejkal i Kudělka vystavili na jeho výstroji stopku svým šancím. I nadále byla Mora tvůrcem hry, dařily se kombinace, přicházely šance, jenže v bráně Kadaně stál neprůstřelný muž. A tak hostím stačilo opět stáhnout se za vlastní modrou a trpělivě vracet do středního pásma všechny puky dovežené Olomoucí či vyražené Hanuljakem. Ve 37. minutě se dostali po delší době na dostřel hosté a hned bylo zle. Nejprve fauloval Kříž a hosté jeho nedovolené bránění ztrestali po 12 vteřinách. Valský vrátil kotouč na modrou čáru, odkud ho do horního růžku Žigárdyho brány poslal velmi přesně Petr Pospíšil 0:2. Mora mohla o minutu později také roztočit přesilovkovou kombinaci, jenže vyloučeného Balazse brzy na druhé straně doplnil podrážející Kudělka.

Poslední třetina tak začínala ve čtyřech na obou stranách. To ale znamenalo jen čekání na návrat hříšníků z trestné lavice. Poté se podařilo Smejkalovi promáchnout v ideální pozici, kdy mu kotouč servíroval Brančík. Ve 44. minutě přišlo podražení Derflera a další olomoucká přesilovka. Jenže v ní si nechali domácí ujet Balazse, po jeho příklepu se odrazil kotouč od tyče Žigárdyho brány na hůl Ladislava Bouška, který se štěstím dopravil touš do prázdné klece 0:3. O čtyři minuty později jásali hosté opět, Petr Freiberg se po chybě olomouckých beků zmocnil kotouče a lehkým bekhendem ho poslal mezi Žigárdyho betony 0:4. Olomoucký gólman toho měl tak akorát dost a nechal se vystřídat Jiřím Slovákem. V olomouckých řadách nastal útlum, Kadani naopak narostla křídla a hrozila stále častějšími útoky. V 55 .minutě svitla domácím poslední naděje, Řípu zastavil ve střelbě sekerou Pospíšil, vzápětí podrazil Ondráčka Kramár. Jenže ani proti třem to Moře nešlo, hru navíc poznamenala nervozita a tak olomoučtí spíš jen krotili kotouč po přihrávkách. V e zbytku času se pak Kadaň soustředila na uhrání nuly pro svého gólmana a držela olomoucké v uctivé vzdálenosti.

Vladimír Pašek, Miroslav Lučan

Ohlasy trenérů

Milan Černý (trenér SK Kadaň): “Těžko můžu po utkání říkat, jak jsme tady smetli domácí, že jsme je k ničemu nepustili. To není pravda. Ve fázích, kdy domácí mohli dát gól, ať už při šancích nebo z přesilovek nás podržel výborně chytající gólman. Do zápasu jsme se dostali až po tom, co jsme dali gól. Potom jsme byli možná urputnější a hladovější po bodu. Jinak je mi vedle sedícího Petra Fialy trošku líto, abychom si nelhali do kapsy, ten výsledek neodpovídá obrazu hry, který jsme viděli. My jsme ale šťastní, všem hráčům patří díky za předvedený výkon, za bojovnost, za práci v oslabeních. Soupeř určitě nebyl nijak špatný.“

Petr Fiala (asistent trenéra HC Olomouc): “Takhle to v hokeji chodí, mužstvo, které tlačí, hraje, má převahu a vytváří si šance, které nepromění, tak urazí hokejového boha. Pak soupeři stačí šikovní hráči do protiútoků, kteří dokáží svou šanci dotáhnout. Potom už upadáte na mysli. Šli jsme dolů paradoxně tím, že jsme si vytvářeli spoustu šancí. Kdyby šance nebyli, tak by nebylo v závěru vidět tak markantně, že hráči už reagovali naprosto jinak, než za normálních okolností v začátku utkání. Je to jen a jen v hlavách.My jsme si utkání prohráli spíš nedůsledností v zakončení, nezdálo se mi, že by před bránou byla až tak usilovná snaha. Pak také i chyby obránců. Beky zvlášť nikdy nekritizujme, říkáme, že obdržený gól je vždy záležitostí celé pětky. Dnes to ale bylo o jednotlivcích a jejich hrubkách. Ovšem důležitější než chyby v defenzívě byl fakt, že jsme se střelecky neprosadili. Mužstva, jako Kadaň, Beroun, Most mají stejný model hráčského kádru, pár zkušených borců, doplněných bojovníky. No a když jim k tomu zachytá i gólman, jako to předvedl třeba Hořčička nebo dnes Hanuljak, tak my se najednou hrozně trápíme a nevíme, co hrát. Ještěže takových mužstev není v lize více, to bychom byli teď asi někde mnohem níž. Věřím, že si ale v odvetách vše vynahradíme.“

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM